Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, a prezentat, săptămâna aceasta, lista serviciilor de care pot beneficia gratuit persoanele cu vârsta de peste 40 de ani.
”Prevenţia este calea către o viaţă sănătoasă şi lungă. Să îţi iei două trei ore şi pentru o simplă consultaţie de evaluare a riscurilor tale de sănătate poate fi cea mai valoroasă decizie pe care o iei. Cu atât mai important atunci când nu te doare nimic, nu avem nici un simptom. Cele mai multe tipuri de cancere şi boli cronice la început evoluează asimptomatic. Nu uita, prevenţia nu doar că este esenţială, dar este şi cea mai bună investiţie pe care o poţi face pentru tine şi cei dragi. Îţi poate salva viaţa, şi totuşi, nu costă nimic”, a declarat, miercuri, preşedintele CNAS, dr. Andrei Baciu, citat într-un comunicat de presă.
Pentru persoanelor asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani, se decontează până la 3 consultaţii/an ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru:
Evaluarea şi monitorizarea stilului de viaţă,
Evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie),
Evaluarea riscului oncologic,
Evaluarea riscului de boală cronică de rinichi,
Evaluarea riscului privind sănătatea mintală,
Evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii,
Evaluarea riscului de melanom malign.
”În cadrul consultaţiilor preventive, asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii. Peste 80% dintre analizele de laborator făcute în urma consultaţiilor de prevenţie în trimestrul 2 al anului, pentru asiguraţii de peste 40 de ani, au fost cele pentru detectarea cancerului la prostată. Este vorba despre o analiză care poate fi făcută gratuit la această categorie de vârstă, la recomandarea medicului de familie”, au transmis oficialii CNAS.
Investigaţiile care se recomandă sunt:
Hemoleucogramă complete
VSH
Glicemie
Colesterol seric total
LDL cholesterol
Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGePSA la bărbaţi
TGO
TGP
determinarea raportului albumină/creatinină urinară
senologie imagistică la femei (mamografie)
examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice,
TSH şi FT4 la femei
Instituţia explică şi de ce este important să se facă prevenţie: ”La sfârşitul primului trimestru al acestui an, erau 143.033 asiguraţi incluşi în programul naţional de oncologie. Descoperit în stadiu incipient, cancerul poate fi tratat mult mai uşor”.
Potrivit datelor oficiale, în acest moment, datoria publică a României a depășit 700 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă peste 50% din PIB. Guvernul Ciucă a adăugat încă 40 mld. lei la datoria publică a României în primele două luni din 2022, arată datele publicate de Ministerul Finanţelor.
Deocamdată a fost adoptată o ordonanță de urgență, de reducere a cheltuielilor la stat, supranumită și ordonanța austerității, dar, în cazul în care situația devine și mai neplăcută, măsurile ar putea fi și mai dure. În două scenarii prezentate de Ministerul Finanțelor și citate de dcnews.ro, la depășirea pragului de 50% din PIB, s-ar aplica măsura înghețării salariilor la stat, iar dacă datoria depășește 55% din PIB, sunt înghețate cheltuielile cu asistența socială, inclusiv pensiile. Este vorba despre așa-zisele ”măsuri de austeritate”.
Ordonanța de reducere a cheltuielilor la stat prevede, între altele, obligaţia conducătorilor autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, de a dispune măsurile necesare în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul „Bunuri şi servicii”.
Încetează achiziţiile de diferite bunuri, dar OUG prevede că „achiziţiile publice aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se vor definitiva”.
De asemenea, cu o serie de excepții, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante.
În plus, personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice poate detine calitatea de membru al consiliului de administratie si/sau de membru al consiliului de supraveghere la maximum doua intreprinderi publice sau in organele de conducere ale altor entitati detinute de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale al caror sediu se afla pe teritoriul Romaniei.
Profesorul și analistul economic Mircea Coșea consideră că vor urma măriri de taxe și impozite și un șomaj în creștere, însă nu are speranța că vom asista la vreo reformă în sistemul administrativ-guvernamental constând în regândirea numărului de ministere, a numărului de agenții, comitete, instituții. Mircea Coșea consideră că România nu are o problemă cu banii, ci cu modul în care se cheltuiesc aceștia.
Sursa imaginii: Antena3 CNN
Arhiepiscopia Târgoviștei a oferit 115.000 lei locuitorilor din Crevedia ale căror case au fost afectate de explozii.
Într-un comunicat al Biroului de presă al instituției se arată:
„Șapte familii ale căror case au fost complet distruse au primit câte 10.000 lei, iar nouă familii ale căror case au fost avariate au primit câte 5.000 lei. Aceste sume de bani au fost oferite, prin intermediul Sectorului Social Filantropic și Misionar al Eparhiei noastre, în biserica din localitate, de către Pc. Pr. Cristian Oancea, Consilier eparhial.
Reamintim că Arhiepiscopia Târgoviștei a fost alături de locuitorii din Crevedia încă de la început. Astfel, Eparhia noastră le-a oferit recent 10.000 de sticle de apă, apoi, în sprijinul victimelor s-a desfășurat o campanie de donare de sânge la care au participat 302 preoți împreună cu credincioșii lor, fiind donați 102 litri de sânge. Eparhia noastră a oferit câte 5.000 lei familiilor persoanelor decedate și s-a ocupat de tot ceea ce ține de înmormântarea acestora. Familiile celor decedați beneficiază de consiliere duhovnicească, iar cei afectați de explozii au primit alimente și diferite obiecte de curățenie. Înaltpreasfinția Sa a trimis un mesaj de consolare, de încredere și de speranță chiar în ziua producerii tragediei de la Crevedia și coordonează întreaga acțiune de ajutorarea a celor aflați în suferințe și în nevoi.
De asemenea, precizăm că Patriarhia Română a fost alături de locuitorii din Crevedia, sprijinindu-i în greaua încercare prin care trec.”
Personalitatea iubitei interprete de muzică ușoară Laura Stoica va fi celebrată la Târgoviște, orașul natal al părinților ei și locul unde cântăreața a urmat cursurile de canto clasic la Școala Populară de Arte.
Astfel, pe data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 18:00, la Casa Tineretului (Clubul Studenților) din Târgoviște, va avea loc spectacolul „In memoriam Laura Stoica”.
Interpreți celebri ai muzicii ușoare românești, alături de Big Band Dan Dimitriu, ne vor reaminti de personalitatea uluitoare a Laurei, de frumusețea și autenticitatea ei, de artistul complet care a bucurat România și a lăsat un repertoriu valoros în patrimoniul muzicii naționale, se arată în comunicatul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița. Îi puteți revedea pe Daniel Iordăchioaie, Ileana Șipoteanu, Monica Anghel, Oana Sârbu, Gabriel Dorobanțu.
Accesul se face pe bază de invitație, care se ridică de la sediul Centrului Județean de Cultură, începând cu data de 2 octombrie.
Primăria Municipiului Târgoviște și Administrația Grădinii Zoologice vă invită, miercuri, 9 august 2023, la Grădina Zoologică pentru a sărbători împreună Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor.
Aceasta va fi marcată prin diferite jocuri și concursuri interactive pentru cei mici, program de hrănire a urșilor, lamelor, cerbilor și capritelor pitice olandeze. Mascota Mickey va fi prezentă și ea pentru a întreține atmosfera și buna dispoziție.
O nouă ediție a Festivalului „Peștera - Padina” va avea loc în perioada 18 - 20 august 2023. Evenimentul se va desfășura pentru a treia oară în Zona Telecabina Peștera din Munții Bucegi.
Organizatorii și-au propus ca și în acest an să aducă în fața publicului artiști de renume. În cele trei zile de festival spectatorii se vor bucura ascultând mai multe genuri muzicale: muzică populară, rock și latino.
Consiliul Județean Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, vă invită la Festivalul „Peștera - Padina” pentru a vă bucura de muzică de calitate și de peisaje superbe.
Începând din 4 iulie, instituțiile publice, fie ele centrale sau locale, dar și persoanele juridice cu statut de utilitate publică nu mai au voie să ceară dosar, cu sau fără șină, și nici vreo taxă de dosar. Legea 9/04.01.2023 a fost promulgată la începutul anului, dar abia acum a intrat în vigoare. Instituţiile statului mai au totuși la dispoziţie încă 30 de zile perioadă de acomodare la noua lege, potrivit gadget.ro.
Alte reguli ce mai intră în vigoare tot de pe 4 iulie sunt cele referitoare la copii. Instituțiile publice vor fi obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate. Aceasta trebuie să fie transmisă de cetățeni la o adresă de email special creată cu acest scop. Dispare și nevoia de a depune copii legalizate, care sunt înlocuite de certificarea conformității cu originalul de către funcționarul competent. Autoritățile vor fi obligate să accepte și copia legalizată în locul actului original.
Altă prevedere importantă: autoritățile nu au voie să le ceară cetățenilor copii după avize sau alte documente emise tot de instituții publice. Ele trebuie să solicite aceste documente instituțiilor care le-au emis.
Vigoarea unui neam se arată și în cultul față de tradiții și față de eroii care i-au perpetuat existența prin jertfa lor. Astăzi, de Înălțare, eroii neamului românesc sunt pomeniți în biserici, unde credincioșii se roagă alături de preoți pentru sufletele lor și sunt cinstiți prin ceremonii publice militare, ținute la monumentele, troițele și cimitirele dedicate lor.
Și la Târgoviște va fi organizată o astfel de ceremonie militară publică. Mai întâi, de la 11.15, oficialitățile vor merge la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, unde vor participa la slujbă. La ora 12, atunci când vor suna clopotele tuturor bisericilor din țară în semn de prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară, oficialitățile se vor îndrepta în procesiune către Monumentul Eroilor Dâmbovițeni. Aici, după momentele de protocol oficiale, va fi intonat Imnul de Stat, va fi oficiat un serviciu religios de către ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, corala Mitropoliei Târgoviște va interpreta Imnul Eroilor, vor fi rostite alocuțiuni și se vor depune jerbe și coroane în fața monumentului.
De la 13.15, va avea loc defilarea gărzii de onoare.
Ziua Copilului va fi sărbătorită la Târgoviște printr-o multitudine de evenimente organizate în mai multe zone ale orașului.
Astfel, Bulevardul Libertății, care va fi închis circulației auto, va găzdui concursuri de desene pe asfalt, de biciclete/triciclete/role, de șuturi la poartă, gimnastică aerobică, etc.
În parcul Mitropoliei, se vor desfășura ateliere de pictură pe față, de mânuit și confecționat păpuși, de pictură pe șevalet, animație cu clovni și păpuși gigant, se vor organiza spectacole de teatru pentru copii, de muzică și dans.
Complexul Turistic de Natație va găzdui un concurs de înot devenit tradițional, dar și competiții de fotbal sau trasee aplicative în zona dedicată bicicletelor.
La Cinematograful ”Independența” copiii se pot delecta cu filmul de animație ”Regele Leu”, iar Grădina Zoo le propune un program atractiv, din care nu vor lipsi jocurile și concursurile.
Ziua se va încheia cu ”Parada Copiilor”, care va avea loc începând cu ora 18.00, pe traseul Primăria Târgoviște - Bulevardul Mircea cel Bătrân - Calea Domnească - Stadion, unde copiii se vor bucura de spectacole de dans, muzică sau demonstrații de gimnastică pe pista de tartan și pe covorul sintetic din jurul gazonului.
Din paradă nu vor lipsi fanfara sau tunurile de confetti, iar la sosirea paradei la stadion se vor împărți baloane cu heliu.
Strada Grigore Alexandrescu din Târgoviște intră de astăzi într-un program de reabilitare, a anunțat primarul Târgoviștei, Cristian Stan. Lucrările vor dura o săptămână, timp în care șoferii sunt rugați să evite această zonă în care se va circula cu restricții.
Lucrările de reabilitare vizează refacerea îmbrăcăminții asfaltice de la intersecția cu Calea Câmpulung până la intersecția cu Bulevardul Regele Carol și strada Cetății.
În ultimii 4 ani, municipalitatea târgvoișteană a reabilitat 76 de străzi, 4 pasaje rutiere și a refăcut de la zero două poduri. Primarul Târgoviștei a mai precizat că cele mai importante obiective la capitolul infrastructură au fost atinse în aceste prime luni ale anului 2024.
Târgoviștea ocupă un loc onorant la accesarea de fonduri europene în clasamentul municipiilor reședință de județ. Astfel, ea se poziționează pe a treia treaptă a podiumului, cu o valoare a fondurilor atrase de 868 euro/locuitor, după cum a declarat primarul Cristian Stan.
„Târgoviștea, pe podiumul național la accesarea de fonduri europene, în clasamentul municipiilor reședință de județ! Cu o valoare a fondurilor europene atrase de 868 euro/locuitor, municipiul Târgoviște, lider în Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia, se află pe un extraordinar loc 3 în România ca valoare, pe locuitor, a proiectelor finalizate cu ajutorul banilor europeni în cadrul Programului Operațional Regional, care reprezintă principalul vehicul european de finanțare! Poate că unora le este greu să creadă (deși sunt cifre oficiale), poate că și noi ne-am „speriat” când am calculat, poate că...poate că... Dar, la final, rămâne amprenta că toată munca și toate energiile și toate ambițiile noastre au rezultate. E doar o imagine de parcurs a ceea ce facem, în fiecare zi, în orașul nostru. Vă mulțumesc!”, le-a transmis edilul-șef locuitorilor orașului.
În cadrul ambițiosului program de reabilitare a întregii infrastructuri școlare târgvoviștene, s-a dat startul lucrărilor și la Școala Gimnazială „Grigore Alexandrescu”.
Astfel, potrivit primarului Târgoviștei, Cristian Stan, unitatea școlară face obiectul unui proiect important de renovare energetică, în cadrul căruia vor fi realizate intervenții prin care construcția va fi termoizolată, va fi schimbată tâmplăria, sistemul de încălzire va fi refăcut, vor fi instalate echipamente alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu prin utilizarea surselor regenerabile de energie, sistemele de climatizare vor fi refăcute, instalațiile de iluminat vor fi modernizate, va fi refăcut sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice, etc.
Finanțarea lucrărilor, în valoare de aproape 13 milioane de lei, este asigurată prin Planul național de redresare și reziliență, Componenta C5 - Runda 2 - Valul renovării
Primarul a reamintit că, în afara Școlii Nr.9, prin Planul național de redresare și reziliență sunt deja semnate contracte de finanțare care vizează: Renovarea energetică a Scolii Gimnaziale ”Radu cel Mare", din Târgoviște, județul Dâmbovița”, lucrările fiind în plină desfășurare, valoare investiție 8.590.922 lei, Consolidarea și renovarea energetică a Liceului Tehnologic "Voievodul Mircea” din Târgoviște, județul Dâmbovița, valoare investiție peste 45.000.000 lei, ”Renovarea energetică a Grădiniței cu program prelungit nr. 2 din Târgoviște, județul Dâmbovița”, valoare investiție 3.631.265,10 lei, ”Renovarea energetică a Grădiniței cu program normal nr. 11 din Municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița”, valoare investiție 721.707,20 lei, Renovarea energetică a Liceului Teoretic “Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște, județul Dâmbovița - Corp C4”, valoare investiție 4.574.639,51 lei.
De asemenea, municipalitatea se află în plin proces de obținere a finanțărilor pentru reabilitarea mai multor unități de învățământ. Astfel, în afara proiectelor amintite, Grădinița cu Program Prelungit nr. 1, Grădinița cu Program Prelungit nr. 3, Grădinița cu Program Prelungit nr. 14, Școala Gimnazială ”Prof. Paul Bănică”, Școala Gimnazială „Ioan Alexandru Brătescu-Voinești”, Școala Gimnazială ”Vasile Cârlova”, Colegiul Economic ”Ion Ghica” vor face obiectul unor importante lucrări de reabilitare, modernizare și extindere, finanțate atât prin PNRR, Componenta 5 – Valul Renovării, Axa 2 - Schema de Granturi pentru Eficiență Energetică și Reziliență în Clădiri Publice, cât și prin Programul Operațional Regional 2021-2027 sau AFM.
Programul complex de investiții în infrastructura educațională derulat de către Primăria Târgoviște are o valoare ce se ridică la 300 de milioane de lei.
Proiecte cu o valoare de peste 45 de milioane de lei vizează Liceul Tehnologic „Voievodul Mircea”, la 100 de ani de existență.
„Acestea sunt cele mai mari investiții care au vizat vreodată o unitate de învățământ târgovișteană și unele dintre cele mai mari investiții din România aferente unei unități de învățământ!”, a precizat primarul Târgoviștei, Cristian Stan.
Proiectele sunt finanțate exclusiv din surse nerambursabile și au în vedere nu mai puțin de 6 corpuri de clădire, inclusiv corpul principal. Astfel, se vor realiza ample lucrări de consolidare la corpul principal, imobilele liceului vor fi termoizolate, va fi schimbată tâmplăria, va fi schimbat acoperișul, sistemul de încălzire va fi refăcut, vor fi instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, prin utilizarea surselor regenerabile de energie, sistemele de climatizare vor fi refăcute, instalațiile de iluminat vor fi modernizate, va fi refăcut sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice, va fi realizat un sistem de management energetic integrat, etc.
Intervențiile propuse conduc la o reducere cu cel puțin 50% a consumului anual specific de energie.
Primarul Cristian Stan a subliniat că sunt deja lansate licitațiile aferente execuției de lucrări.
Clădirea degradată din Târgoviște, aflată pe strada Petru Cercel, în zona intersecției cu bulevardul I.C.Brătianu, a fost transformată dintr-o ruină într-o construcție modernă și plină de viață.
Primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a anunțat, vineri, 17 mai, că acea clădire a primit o destinație nouă, fiind dedicată seniorilor: „Am transformat o ruină într-un loc ideal pentru bunicii noștri! Da, tot cu bani europeni!”
Stan a precizat că, în urma unei investiții de aproximativ 5 milioane de lei, vechea ruină a fost transformată într-un centru social integrat pentru persoane vârstnice si într-o cantină de ajutor social. Cea mai mare parte a finanțării este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, în cadrul Axei Prioritare 9 - "Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, Prioritatea de investiții 9.1. – Dezvoltare Locală sub Responsabilitatea Comunității (DLRC)".
Primăria Municipiului Târgoviște anunță închiderea temporară a traficului pe strada Poet Grigore Alexandrescu, sâmbătă, 25 mai 2024, în vederea efectuării lucrărilor de asfaltare.
Zona afectată este tronsonul cuprins între intersecțiile dintre B-dul Mircea cel Bătrân și Strada Cetății (sensul giratoriu – Casa Sindicate) și cea dintre străzile Poet Grigore Alexandrescu și strada Doctor Marinoiu.
Lucrările se vor desfășura pe toată durata zilei menționate, începând cu ora 7.00.
Participanții la trafic sunt rugați să evite zona afectată și să utilizeze rute alternative. Acestea sunt: Calea Domnească, B-dul Tudor Vladimirescu sau B-dul I.C. Brătianu. Circulația în zonă va fi dirijată de un echipaj al Poliției Locale Târgoviște.
„Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente create și vă mulțumim pentru înțelegere!”, se mai arată în comunicatul emis de Primăria Municipiului Târgoviște.
Peste 80 de străzi din Târgoviște au fost reabilitate și modernizate în ultimii patru ani de către administrația locală. Raportat la ultimii 30 de ani, este o situație de-a dreptul extraordinară.
Precum domnitorii din vremuri apuse, care luau pulsul străzii coborându-se de la Curtea Domnească printre locuitorii de rând, primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a părăsit clădirea răcoroasă a Primăriei pentru a verifica în ce condiții călătoresc cei care folosesc transportul public local în municipiul Târgoviște.
Constatările erau previzibile, din moment ce procesul de modernizare a transportului public a început acum câțiva ani și a evoluat constant. Astfel, primarul a declarat într-un videoclip filmat cu această ocazie că autobuzele din flota locală au o temperatură constantă de aproximativ 24 de grade (în condițiile unui Cod portocaliu de caniculă), iar condițiile generale, curățenia și tariful mai mult decât decent din mijloacele de transport sunt niște argumente suplimentare pentru ca târgoviștenii să aleagă această modalitate de deplasare.
„Mulțumesc călătorilor pe care i-am întâlnit pentru aprecieri, dar și pentru modul în care păstrează ceea ce cu eforturi mari am dobândit, cu angajamentul că nu ne vom abate de la drumul modernizării orașului nostru!”, a spus Cristian Stan.
Acesta a mai făcut o precizare important, amintind că Primăria Târgoviște oferă gratuitate elevilor pentru folosirea transportului public local, inclusiv pe timpul vacanțelor.
Uterior, primarul Stan a anunțat începerea celei de-a doua etape a proiectului care vizează montarea de stații noi de autobuz în municipiul Târgoviște. Primele zone abordate sunt Piața Vlad Țepeș, Bulevardul I.C. Brătianu (zona Minion și Catedrală), dar și Bulevardul Unirii.
Într-o postare pe Facebook, primarul Târgoviștei, Cristian Stan, povestește cum o zonă întreagă a fost schimbată din temelii în cartierul Matei Basarab.
„Baza sportivă în faza de recepție, curtea și parcarea Clubului Sportiv Școlar, reabilitate, toate în vecinătatea unei școli – Matei Basarab – care a fost modernizată, reabilitată, extinsă și dotată, pe bani europeni, de către Primăria Târgoviște!”, a rezumat edilul-șef. Acesta a anunțat și ceea ce urmează să se întâmple: „Urmează reabilitarea termică a clădirii CSȘ, inclusiv a sălii de sport, și refacerea bazinului de înot!”
Primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a anunțat că baza sportivă a Clubului Sportiv Școlar Târgoviște se află în faza de recepție. Curtea și parcarea au fost și ele reabilitate. Edilul-șef a precizat că urmează reabilitarea termică a clădirii CSȘ, inclusiv a sălii de sport, și refacerea bazinului de înot.
Clubul Sportiv Școlar Târgoviște se află în vecinătatea Școlii „Matei Basarab” care a fost modernizată, reabilitată, extinsă și dotată, pe bani europeni, de către Primăria Târgoviște.
Cinematograful „Independența” din Târgoviște, reabilitat, modernizat și inaugurat de Zilele Cetății în anul 2021, se dovedește o investiție bună. Oarecum neașteptat, într-o epocă în care fiecare are la îndemână propriul cinema chiar acasă la el, statisticile arată că târgoviștenii și dâmbovițenii, în general, frecventează această formă de distracție care ar putea fi considerată, după standardele actuale, ușor depășită.
Potrivit primarului municipiului, Cristian Stan, în primele șase luni din 2024, Cinematograful „Independența” a găzduit peste 34.000 de spectatori.
Ce-i drept, dat fiind că acum clădirea cinematografului are un rol multifunctional, găzduind piese de teatru locale și naționale, concerte, proiecții cinematografice pentru toate vârstele, diverse evenimente și expoziții de artă, la numărul spectatorilor veniți să vadă filme se adaugă și ceilalți.
Încetul cu încetul, municipalitatea târgovișteană renovează și modernizează toate unitățile de învățamânt din oraș. Următoarea clădire școlară care va fi reabilitată este Liceul Teoretic „Ion Heliade Rădulescu”, după cum a anunțat primarul municipiului, Cristian Stan:
„O nouă veste bună pentru educația târgovișteană! Și Liceul Teoretic „Ion Heliade Rădulescu” va face obiectul unor investiții importante, cele mai mari din istoria sa, dacă ne raportăm la valoarea lucrărilor.
Investiția este formată din două proiecte cu o valoare de peste 32.000.000 lei, finanțate exclusiv din surse nerambursabile, banii fiind obținuți în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat și în cadrul Planului național de redresare și reziliență (PNRR).
Sunt avute în vedere ample lucrări de consolidare, iar în plus imobilele liceului vor fi termoizolate, va fi schimbată tâmplăria, va fi schimbat acoperișul, sistemul de încălzire va fi refăcut, vor fi instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu prin utilizarea surselor regenerabile de energie, sistemele de climatizare vor fi refăcute, instalațiile de iluminat vor fi modernizate, va fi refăcut sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice, va fi realizat un sistem de management energetic integrat etc. Intervențiile propuse conduc la o reducere a consumului anual specific de energie de cel puțin 50%”, a mai precizat primarul municipiului Târgoviște.
Copyright © 2024 informatiata - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy