Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să participați vineri, 2 iunie 2023, ora 15:30, la redeschiderea Muzeului Scriitorilor Dâmbovițeni.
La mai bine de jumătate de secol de la inaugurarea muzeului, în noiembrie 2022 au fost demarate ample lucrări de restaurare a clădirii și de refacere a expoziției permanente într-o formulă expozițională care aduce până în zilele noastre literații dâmbovițeni. Evenimentul face parte din cadrul manifestărilor dedicate „Zilelor Județului Dâmbovița”.
Casa care adăpostește muzeul a fost construită, în perioada 1897-1898, de către scriitorul Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti, care a locuit aici împreună cu familia sa până în anul 1916. Într-una dintre scrisorile adresate mentorului său, Titu Maiorescu, Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti scria: „Am isprăvit grijile casei de construit. În anul în care n-am scris mi-am făcut o casă ca un colţ de rai, parc, grădină de pomi fructiferi, grădină de zarzavat. Din tinda de unde vă scriu, se vede toată valea Ialomiţei. Sute de nuanţe de verde, de albastru şi violet şi, deasupra dealurilor, coamele munţilor albe de zăpadă. Casa mea e un roman de toată frumuseţea”.
În anul 1925 scriitorul vinde „colţul de rai” medicului Oprescu, directorul Spitalului Judeţean Dâmbovița. Noul proprietar a păstrat atât distribuţia încăperilor, cât şi citatele latineşti de pe pereţii casei. Singurele reparaţii au fost cele din anul 1928, când a mărit terasa şi a adaugat etajul, prelungind casa spre curte, unde şi astăzi există teiul sădit de scriitor în anul 1903.
În anul 1968, odată cu reînființarea județului Dâmbovița, în data de 30 decembrie, muzeul a fost deschis pentru prima dată publicului. Ca noutate, iubitorii literaturii îi vor regăsi în muzeu și pe reprezentanții „Școlii de la Târgoviște”, ca și pe cei ai „Societății Scriitorilor Târgovișteni”, cărora le mulțumim pentru generoasele donații.
Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița
Membrii Frăției Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință și ai Asociației Literata au finalizat ieri acțiunea "Mângâiere pe Secția de Oncologie". Aceștia au adus un strop de bucurie semenilor încercați de boală, dăruindu-le o vorbă de bine, o apreciere, un îndemn și câteva lucrușoare pregătite cu dragoste, necesare atât pentru nevoile trupești, cât și pentru cele sufletești ale bolnavilor. De asemenea, inițiatorii acțiunii au ținut să le transmită cadrelor medicale din Secția de Oncologie mulțumirile și aprecierea pentru îngrijirea pe care le-o oferă zi de zi celor care au nevoie de ea. Activitatea acestora este cu atât mai meritorie cu cât, la nivel de județ, există doar patru medici oncologi, care au în grijă mii de pacienți.
Iată ce mărturisesc câțiva dintre participanții la această acțiune:
”Am trăit o mare bucurie, atât noi, cât și ei, mare este Dumnezeu! Mulțumim tuturor celor care au contribuit, cu timp, efort, sprijin financiar și ajutor sub orice formă. Eu am rămas uimită de promptitudinea și deschiderea oamenilor spre intr-ajutorare. Au venit în ajutor cu ce au putut, cu bani, cu rugăciune, cu icoane, cu ajutor fizic în pregătirea și în distribuirea pachetelor...M-au uimit dragostea și jertfa lor!
Nu am zăbovit foarte mult pe secție, pentru a nu încurca programul, dar o vorbă de bine, o apreciere și un îndemn a primit fiecare.
Ca să descriu într-o metaforă, l-aș cita pe părintele Iustin Pârvu care spunea că "zece oameni buni sunt zece oameni buni, dar zece oameni buni împreună sunt o forță". Oamenii uniți în fapta bună sunt minunați!” (Simona V.)
”Am simțit cum toți au vibrat la această dorință de a aduce mângâiere, am simțit ceva atât de frumos, am simțit lumina care mi-aș dori să fie cu mine în fiecare clipă, am simțit gândul bun și sufletul fiecăruia.
Măicuța Domnului să aducă bucurie și mângâiere atât celor suferinzi, celor care au grijă de ei, cât și nouă tuturor, de acasă, din bănuțul cărora s-a implinit misiunea noastră. Pentru mine a însemnat ceva deosebit, ce merită repetat. Am impresia că noi, cu toată bogăția, suntem mai suferinzi decât cei ce, în suferința lor, sunt în brațele Maicii Domnului.” (Bogdana P.)
”Pe parcursul pregătirii acestei acțiuni, eu am trăit un sentiment de pace și liniște. Îmi doresc ca fiecare om să ajungă să cunoască măcar o dată în viață cum este să fii înconjurat de oameni calzi și iubitori - pentru aproapele, pentru neam și țară. Să faci niște pachete este ușor, dar să te bucuri văzând privirea caldă, fața zâmbitoare și liniștea aproapelui, cu care împreună-lucrezi, este ca o bucățică de Rai.
Cu toate că știam că fac pachete pentru oameni în suferință și pentru oamenii care văd zilnic suferința, am avut credința că bunul Dumnezeu va adăuga ceva mai important în modestele noastre pungi: dragoste, alinare, bucurie și poate un strop de mântuire.” (Mircea V.)
”Atât spun: faptul că am reușit sa primim un zâmbet, o rază de lumină de pe chipurile acoperite de boală, suferință și tristețe mi a umplut sufletul de bucurie. Am plecat cu gândul de a dărui din puținul nostru, dar, în schimb, am primit din plin. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” (Claudia B.)
Vârsta tatălui la momentul concepției este mai importantă decât cea a mamei din perspectiva mutațiilor genetice pe care le pot transmite copiilor. Aceasta este concluzia mai multor cercetări realizate în ultimii ani.
De exemplu, un studiu publicat în revista Nature, în 2012, a dovedit că un bărbat transmite cu două mutații genetice mai mult cu fiecare an care trece pînă la momentul concepției. Un bărbat care devine tată la vârsta de 20 de ani transmite copilului său, în medie, 25 de mutații, în vreme ce un tată în vârstă de 40 de ani îi transmite circa 65 de mutații, susține studiul citat.
Vârsta tot mai înaintată a taților la momentul concepției ar putea fi unul dintre motivele creșterii numărului unor boli precum autismul și schizofrenia. Riscul unui tată în vârstă de 40 de ani de a avea un copil cu autism, de exemplu, este de două ori mai mare decât al unuia de 20 de ani.
Mecanismele ce ar putea explica riscul de boli genetice al oamenilor au fost descoperite de curând.
Un nou studiu, publicat în Nature Ecology&Evolution, și realizat de cercetătorii de la Universitatea Rockefeller, din SUA, arată că sistemul reproducător masculin este responsabil pentru apariția de noi gene. Studii de laborator realizate pe musculițe de oțet au dovedit că mutațiile care apar în timpul spermatogenezei au fost mai numeroase în testiculele masculilor mai în vârstă decât ale celor tineri. În plus, multe dintre aceste mutații par să fie eliminate în cazul taților tineri în timpul spermatogenezei, prin mecanisme specifice de reparare genomică.
Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Matematicii. Aceasta a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) la conferința generală din 2019. Înainte, ziua de 14 martie se numea Ziua Pi, fiind sărbătorită pentru prima dată în 1988. Ideea de a dedica această zi numărului Pi a venit de la faptul că valoarea sa aproximativă, de 3,14, corespunde cu 14 martie în formatul de dată (3.14) utilizat în SUA, în care numărul de ordine al lunii precede data propriu-zisă.
Cu prilejul acestei zile, în multe țări se organizează concursuri, evenimente și ateliere la care participă cei care iubesc matematica.
Primul calcul al lui Pi a fost făcut de Arhimede din Siracuza (287-212 î.Hr.), unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii antice, scrie Rador.ro. Zu Chongzhi (429-501), un matematician și astronom chinez strălucit, a calculat 3,14 ca valoare aproximativă a lui Pi și a arătat-o sub forma fracțiilor 157/50 și 3927/1250. Matematicienii au început să folosească litera greacă pi în anul 1700, dar valoarea nu a fost acceptată oficial de comunitatea științifică decât după ce Leonhard Euler a inventat simbolul Pi, în 1737.
Potrivit rador.ro, dacă ar fi să scriem primele 200.000 de milioane de zecimale ale lui Pi în linie dreaptă, punând în medie cinci cifre pe centimetru liniar de hârtie, fâșia de hârtie ar fi atât de lungă încât ar putea înconjura circumferința Pământului.
Solista și compozitoarea britanică Kate Bush a realizat o versiune muzicală a numărului Pi, cântând cifrele sale ”sub un cerc infinit”. Un alt artist, Michael Blake, ne-a arătat cum sunetele pi pot fi transformate într-o melodie, atribuind câte o notă muzicală fiecărui număr și ulterior redând o melodie cu mare succes pe rețelele de socializare.
O coincidență simpatică, informează agerio.ro, este că Ziua Pi, 14 martie, e cunoscută în istorie și ca fiind ziua de naștere a lui Albert Einstein, unul dintre cei mai populari oameni de știință, inclusiv pentru Generația Z. În Princeton, SUA, unde Einstein a locuit peste 20 de ani, Ziua Pi este considerată una dintre cele mai importante ale anului și sunt organizate în cinstea ei zeci de evenimente, inclusiv o paradă, un concurs de aruncat plăcinte şi o competiţie cu sosii ale excentricului savant.
În România, matematica este sărbătorită pe 10 ianuarie, potrivit unei legi adoptate în martie 2021 de Parlament. De ce 10 ianuarie? Pentru că este data nașterii academicianului Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii româneşti.
Miercuri, 17 mai, între orele 11:00 și 13:00, va avea loc o grevă de avertisment în toate școlile în care există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
Elevii vor veni la ore, dar nu se va preda.
Reprezentanții celor trei mari federații sindicale din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă.
În cadrul unui referendum organizat în rândul membrilor federației privind greva generală, 71,29% din respondenții FSLI au votat pentru organizarea acesteia, 14,74% nu au fost de acord, iar 13,97% nu și-au exprimat opțiunea.
La ultima grevă care a avut loc, în urmă cu aproape 18 ani, procentul celor care au intrat în grevă a fost de 60%.
Reprezentanții sindicatelor au făcut un apel către părinți ca, în cazul declanșării grevei generale, să îi țină pe copii acasă. „Părinții trebuie să înțeleagă faptul că dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, dascălii nu trebuie să fie umiliți“, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.
Sindicaliștii spun că, dacă până la finalul săptămânii nu vor discuta cu ministrul Educației și nu vor primi răspuns la solicitările lor, vor intra de luni, 22 mai, în grevă generală.
Revendicările salariale țin capul de afiș al protestului sindical. Un cadru didactic cu 25 de ani de experiență câștigă lunar în jur de 4.500 de lei, în timp ce un debutant câștigă un salariu de 2.200 de lei.
Săptămâna trecută, sindicaliștii din educație au organizat un marș de protest în București, unde au atras atenția asupra problemelor din sistem.
Revendicările sindicatelor din educație:
„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.
Sursa imaginii: observatornews.ro
Ministerul Educației a publicat calendarul înscrierilor la creșă și la grădiniță. Potrivit acestuia, reînscrierile încep pe 6 iunie, iar înscrierile pe 15 iunie.
6-14 iunie 2023 Etapa de reînscrieri
Sunt reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent și care urmează să o frecventeze și în anul școlar următor, ca urmare a exprimării acestei opțiuni de către părinții/reprezentanții legali ai acestora, printr-o cerere scrisă.
Pentru unitățile de învățământ care au și grupe de nivel antepreșcolar, în baza continuității, copiii de 3 ani din grupa mare de la creșă pot fi reînscriși în grupa mică de la grădiniță, în limita locurilor disponibile pentru acest nivel de vârstă și în ordinea descrescătoare a vârstei, dacă părinții solicită acest lucru. În situația în care, prin aplicarea criteriului vârstei, numărul cererilor depășește numărul locurilor disponibile, departajarea se face prin aplicarea criteriilor generale, respectiv specifice de departajare, menționate la art. 10 din Metodologia-cadru de înscriere a copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare.
Pe 14 iunie 2023, ora 14 – Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere după finalizarea etapei de reînscrieri
15-30 iunie 2023– Etapa I din cadrul procesului de înscrieri
Copiii sunt înscriși în această etapă, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate, în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat, după încheierea etapei de reînscrieri.
Etapa I are trei faze:
Faza 1, între 15-20 iunie 2023
Se evaluează cererile-tip de înscriere de la unitățile de învățământ exprimate ca primă opțiune și se generează lista cererilor respinse;
Faza a II-a, între 21-26 iunie 2023
Se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în faza I, de la unitățile de învățământ exprimate ca a doua opțiune, și se generează lista cererilor respinse;
Faza a III-a, între 27 – 30 iunie 2023
Faza a III-a — se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în faza a II-a, de la unitățile de învățământ exprimate ca a treia opțiune, și se generează lista cererilor respinse care pot intra, la solicitarea părinților, pe baza unei noi cereri, în evaluare în a doua etapă a înscrierilor, pe locurile rămase libere.
Pe 30 iunie 2023 – Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după prima etapă de înscrieri
3-18 iulie 2023 Etapa a II-a din cadrul procesului de înscrieri
În această etapă se realizează înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse.
Etapa a II-a are trei faze:
Faza 1, între 3 – 6 iulie 2023
Se evaluează cererile-tip de înscriere de la unitățile de învățământ exprimate ca primă opțiune și se generează lista cererilor respinse;
Faza a II-a, între 7 – 12 iulie 2023
Se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în faza I, de la unitățile de învățământ exprimate ca a doua opțiune, și se generează lista cererilor respinse;
Faza a III-a, între 13 – 18 iulie 2023
Se evaluează cererile-tip de înscriere respinse în faza a II-a, de la unitățile de învățământ exprimate ca a treia opțiune, și se generează lista cererilor respinse care pot intra în evaluare, pe locurile rămase libere, în etapa de ajustări, la solicitarea părinților/reprezentanților legali.
18 iulie 2023, ora 14,00 – Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după a doua etapă de înscrieri
20-30 august 2023 – Etapa de ajustări
În această etapă se realizează înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri sau din diferite alte motive sau care nu au participat la primele două etape, pe locurile rămase libere în urma derulării celei de-a doua etape a înscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB și pe baza dosarelor depuse de părinți la inspectoratul școlar. La această etapă au acces următoarele categorii de copii:
copiii care au rămas nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani și de 5 ani;
copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;
copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin (1^1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
31 august 2023, ora 14 – Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere după etapa de ajustări
8 septembrie 2023, ora 16 – Introducerea în SIIIR a tuturor copiilor înscriși în anul școlar 2023 – 2024, în unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar.
Din septembrie 2023, grupa mijlocie la grădiniță devine obligatorie, potrivit articolului 63 din Legea Educației.
Sursa imaginii: pixabay.com
Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a are loc în perioada 19 iunie - 4 iulie 2023. Potrivit Ministerul Educației, peste 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului, organizat în 3.553 de unități de învățământ/centre de examen.
Prima probă, Limba și literatura română, este programată luni, 19 iunie și va fi urmată de proba la Matematică, miercuri, 21 iunie. Proba la Limba și literatura maternă este programată joi, 22 iunie, anunță Ministerul Educației. Toate cele trei probe sunt scrise.
Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).
Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.
Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.
Probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate și pagini suplimentare).
Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta, conform procedurilor.
Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2023, se mai menționează în comunicat.
Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (19 - 22 iunie, între orele 8:00 - 16:00).
Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor fi evaluate digitalizat în cadrul programului-pilot lansat anul trecut.
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale, potrivit Ministerului Educației.
Absolvenții clasei a opta din județul Dâmbovița, care au avut astăzi proba la Limba și Literatura Română, au fost nevoiți să rămână la centrele de examinare, după terminarea examenului, fără ca cineva să știe concret de ce a existat această reglementare din partea Ministerului Educației.
Județul Dâmbovița face parte dintr-un program-pilot, lansat anul trecut, care presupune ca lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a să fie evaluate digitalizat. Astfel, astăzi, după ce s-a scurs timpul alocat probei la Limba și Literatura Română, lucrările elevilor au fost scanate, dar nu au putut fi transmise către centrul unde urmează să fie corectate, din cauză că aplicația informatică ce ar fi permis acest lucru nu funcționează.
Subiectele primite la proba scrisă de la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023 au avut două texte suport, primul din Ioan Slavici – „Limir-împărat” și al doilea din Octavian Paler – „Deșertul pentru totdeauna”. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe. La subiectul al II-lea, elevii au avut o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să o caracterizeze pe Lia, personajul din textul lui Ioan Slavici. Varianta extrasă a fost cea cu numărul 4.
Ministerul Educației va publica baremele de la proba scrisă la ora 15:00.
Absolvenții clasei a XII-a se pregătesc de unul dintre cele mai importante examene ale vieții lor. Luni, 26 iunie, vor începe probele scrise la examenul de Bacalaureat.
Prima probă este cea la Limba și Literatura Română, urmată de proba obligatorie a profilului și apoi de proba opțională a profilului.
Numărul tinerilor români care s-au înscris la Bacalaureat 2023 este de peste 130.500, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Educației duminică.
În județul Dâmbovița, din 3579 elevi din clasele terminale ( a XII-a și a XIII-a), s-au înscris la această sesiune a Bacalaureatului 2592 de elevi (72%), conform situației centralizate de către Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița.
Vă reamintim că, anul acesta, elevii nu au mai susținut probele orale din cauza grevei cadrelor didatice.
Calendarul probelor scrise ale examenului național de bacalaureat este următorul:
26 iunie 2023 Proba E. a) — probă scrisă — Limba și literatura română
27 iunie 2023 Proba E. c) — probă scrisă — proba obligatorie a profilului
28 iunie 2023 Proba E. d) — probă scrisă — proba la alegere a profilului și specializării
29 iunie 2023 Proba E. b) — probă scrisă — Limba și literatura maternă
3 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00
4-6 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor
7 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale
În Dâmbovița, probele scrise se vor desfășura în 13 centre de examen, accesul candidaților fiind permis în intervalul 7:30 – 8:30, iar probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne.
Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate.
Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 3 ore din momentul primirii subiectelor de către candidați.
Probele sunt monitorizate audio-video.
Evaluarea lucrărilor se va desfășura în 3 centre de evaluare.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.
De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.
Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie Telverde – 0800801100, de asemenea este activă și linia pusă la dispoziție de Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița – 0800816245 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea examenului național de BACALAUREAT.
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul dedicat, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care vor fi distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
Succes tuturor!
Nici nu a început bine Bacalaureatul, că deja asupra corectitudinii acestui examen planează semne de întrebare.
Cunoscutul site Dexonline a semnalat pe Facebook faptul că rezolvarea unei cerințe de la subiectul I al probei la Limba și Literatura Română, la profilul real și tehnologic, a fost extrem de căutată în mediul online, înainte de terminarea examenului și chiar înainte ca acesta să înceapă. Este vorba despre secvența „de bună seamă", al cărei sinonim trebuia precizat de elevi. Conform paginii de Facebook a site-ului Dexonline, până la ora 12.45, această expresie a fost cea mai căutată, înregistrând 771 de căutări, dintre care unele erau înainte de ora 10, deci când elevii erau în sala de examen, iar câteva înainte de ora 6. Examenul a început la ora 9, iar subiectele au devenit publice mult mai târziu. ”Asta în condițiile în care, în medie, în ultima lună, a fost o singură căutare pe zi pentru această sintagmă!”, precizează dexonline.
Pe site-ul declic.ro a fost publicată o petiție în atenția ministrei Educației, Ligia Deca, prin care se cere luarea în considerare și a altor variante de răspuns: „Subiectul de la Română din data de 26.06.2023 a fost greu, iar sinonimul foarte interpretabil. Vă cerem să luați în considerare și alte variante, precum “de bună voie”, “evident”, “de asemenea”, “totodată” și altele. Aceste cuvinte pot înlocui toate în context locuțiunea “de bună seamă”.”
Petiția a adunat peste 19.000 de semnături în doar două ore.
Pentru că au vuit presa și internetul despre o posibilă fraudă la Bacalaureat, ministrul Educaţiei a trebuit sa vina cu explicații. Evident, în urma unor minuțioase verificări, Ligia Deca a anunțat că nu a existat o scăpare în spaţiul public a subiectelor de la Bac, înainte de susţinerea probei la Limba şi literatura română.
Aceasta a explicat că spațiul de lucru în care își desfășoară activitatea comisia de la Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (organismul care formulează subiectele la examenele din învățământ) este unul securizat și că toţi cei care au acces la subiect în acea dimineaţă au telefoanele lăsate la intrare, sigilate. Nimeni nu a comunicat cu cineva din exterior, susține ministrul, dovada fiind înregistrarea audio-video a întâlnirii de luni, 27 iunie. Ministrul a precizat că au fost efectuate verificări împreună cu specialişti IT în privinţa sintagmei „de bună seamă” şi că nu se poate face o corelare între căutările de pe Internet şi potenţiale incidente. Deca a explicat că, în funcţie de unitatea digitală utilizată şi în funcţie de locul din care se face căutarea, rezultatul este diferit. Una peste alta, nu se poate face o corelatie între numărul de căutări şi o potenţială breşă de securitate la nivelul subiectelor. „Este un rezultat care nu poate fi corelat ştiinţific cu o potenţială ieşire a subiectelor în spaţiul public”, a explicat Ligia Deca.
Între timp, și la proba obligatorie a profilului s-au întâmplat lucruri neregulamentare. Mai multe poze cu subiectele au circulat pe rețele sociale la ore aflate în perioada de examen. Fotografiile păreau a fi făcute cu camere ascunse, de către elevi, în timpul probei de Matematică de la Bacalaureat și au fost preluate de presă de pe rețelele de socializare, la scurt timp după începerea probei.
Potrivit site-ului edupedu.ro, ministrul Educației a anunțat că va exista o anchetă internă la centrele de examen privind o eventuală scurgere a subiectelor la Bacalaureat și vor fi luate măsuri disciplinare serioase.
Între timp, șeful Centrului Național de Evaluare și șeful Comisiei Naționale de Bacalaureat au fost invitați să dea explicații la comisia de învățământ din Senat, marțea viitoare, în cazurile de suspiciune a scurgerilor de subiecte de examen. Anuntul a fost facut de senatorul USR Ștefan Pălărie.
Încă o investiție a administrației târgoviștene a fost finalizată! Este vorba despre clădirea degradată de pe strada Petru Cercel, în zona intersecției cu bulevardul I.C.Brătianu, care a fost transformată dintr-o ruină într-o construcție modernă și plină de viață.
Primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a declarat la inaugurare că acea clădire a primit o destinație nouă, fiind dedicată seniorilor: „Am transformat o ruină într-un loc ideal pentru bunicii noștri! Da, tot cu bani europeni!”
Stan a precizat că, în urma unei investiții de aproximativ 5 milioane de lei, vechea ruină a fost transformată într-un centru social integrat pentru persoane vârstnice si într-o cantină de ajutor social. Cea mai mare parte a finanțării este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, în cadrul Axei Prioritare 9 - "Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, Prioritatea de investiții 9.1. – Dezvoltare Locală sub Responsabilitatea Comunității (DLRC)".
Un ambulatoriu de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte a fost inaugurat, marți, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Clădirea cu trei etaje și peste 20 de cabinete, dotată la standarde europene, este realizată cu fonduri europene nerambursabile din Programul Operaţional Regional, în valoare de 13 milioane de lei, restul de 7,5 milioane de lei fiind asigurate din bugetul CJD. Ministrul Rafila a precizat că pacienții oncologici vor avea condiții foarte bune de tratament, sub supravegherea celor 5 medici oncologi.
Iată structura clădirii:
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫:
▫️ Cabinet boli nutriție;
▫️ Cabinet Diabet;
▫️ Sală gipsare;
▫️ Cabinet urologie cu Sală de tratament și spațiile conexe aferente.
𝐄𝐭𝐚𝐣 𝟏:
▫️ Cabinet oftalmologie;
▫️ Sală de tratament oftalmologie;
▫️ Cabinet cardiologie și sălile conexe: Sală test efort, Eco doppler și Sala EKG;
▫️ Laborator endoscopie superioară;
𝐄𝐭𝐚𝐣 𝟐:
▫️ Cameră recoltare;
▫️ Cabinete oncologie;
▫️ Saloane de chimiotrapie echipate cu câte 4 posturi;
▫️ Două saloane cu o capacitate de 5 paturi;
▫️ Oficiu asistente.
𝐄𝐭𝐚𝐣 𝟑:
▫️ Cameră recoltare;
▫️ Salon cu o capacitate de 4 paturi;
▫️ Salon chimioterapie cu o capacitate de 8 posturi;
▫️ Preparare citostatice.
În urmă cu două săptămâni, Ministrul Rafila a participat, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, și la inaugurarea secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean Târgovişte, după reabilitarea, modernizarea şi extinderea acesteia.
Lucrările de reabilitare care se desfășoară în aceste zile la Școala Gimnazială „𝗥𝗮𝗱𝘂 𝗰𝗲𝗹 𝗠𝗮𝗿𝗲” se apropie de final. Termenul limită este a doua parte a lunii august. Anunțul a fost făcut de primarul Târgoviștei, Cristian Stan, în timpul conferinței de presă organizate pe șantier.
Astfel, a declarat edilul-șef, unitatea de învățământ „face obiectul unui proiect în valoare de aproximativ 11.000.000 lei, bani nerambursabili, prin care întreg imobilul este termoizolat, va fi schimbată tâmplăria, sistemul de încălzire va fi refăcut, vor fi instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu prin utilizarea surselor regenerabile de energie, sistemele de climatizare vor fi refăcute, instalațiile de iluminat vor fi modernizate, va fi refăcut sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice, etc. Totodată, în cadrul unei investiții separate, va fi amenajată și curtea școlii, inclusiv prin construirea unui teren de sport multifuncțional, cu suprafață sintetică! În același timp, toate clasele vor beneficia de dotări moderne constând în mobilier, materiale didactice sau echipamente digitale!”
Vești bune vin și în privința altor unități de învățământ: la unele se lucrează, pentru altele există proiecte pe care Primăria le va înainta mai departe, la unele s-au semnat lucrările de execuție, la altele sunt în licitație proiecte importante.
„Din punctul meu de vedere, în următorii 2-3 ani, ar trebui să rezolvăm această problemă la nivelul tuturor școlilor, grădinițelor, creșelor, liceelor și colegiilor din municipiul Târgoviște”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.
Proiectul de modernizare a drumului județean 𝐃𝐉 𝟕𝟏𝟐 𝐓𝐚̂𝐫𝐠𝐨𝐯𝐢𝐬̦𝐭𝐞 – 𝐒̦𝐨𝐭𝐚̂𝐧𝐠𝐚 – 𝐕𝐮𝐥𝐜𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐞 – 𝐁𝐫𝐚̆𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢 – 𝐏𝐮𝐜𝐢𝐨𝐚𝐬𝐚, 𝐋𝐨𝐭𝐮𝐥 𝟏 a început prin turnarea primei porțiuni de asfalt la Halta Teiș.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, lucrările se desfășoară conform graficului stabilit, până la acest moment configurându-se accesul la proprietăți, montându-se borduri și, pe anumite porțiuni, fiind amenajat sistemul de scurgere a apelor.
Valoarea investiției pe acest tronson se ridică la aproximativ 101.000.000 lei (cu TVA), iar la finalizarea lucrărilor, de la Târgoviște până la Pucioasa, vor fi două straturi de asfalt pe 15,77 km de drum, 26.000 mp de trotuare, 18 km de șanțuri din beton, 1,5 km rigole de acostament, 8,7 km rigole carosabile acoperite, 2.000 de accese la proprietăți, demolarea și construirea unui pod nou în Șotânga, reabilitarea și modernizarea altor două poduri de pe traseu, amenajarea a 36 de stații de autobuz.
𝐋𝐨𝐭𝐮𝐥 𝟏 este finanțat prin cel mai mare contract din istoria ADR Sud-Muntenia, primul de altfel din regiune pe Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027.
Valoarea întregului proiect, „Dezvoltarea infrastructurii de transport județean 𝐃𝐉 𝟕𝟏𝟐 (Pucioasa – Brănești – Vulcana-Pandele – Șotânga - Târgoviște) - 𝐋𝐨𝐭𝐮𝐥 𝟐, 𝐃𝐉 𝟕𝟐𝟎𝐂 (Gura Ocniței – Ocnița) și 𝐃𝐉 𝟕𝟐𝟎𝐀 (Gura Ocniței – Adânca – Bucșani – Mărcești – Finta – Postârnacu – 𝐃𝐍 𝟏𝐀) - 𝐋𝐨𝐭𝐮𝐥 𝟑”, este de aproximativ 64.200.000 de euro, sumă ce va fi investită în modernizarea a aproape 60 km de drumuri județene.
Grădinița nr. 11 din Priseaca a intrat în reabilitare, lucrările vizând renovarea energetică a instituției de învățământ.
Proiectul în valoare de aproximativ 1.000.000 lei presupune ca întregul imobil să fie termoizolat. De asemenea, tâmplăria va fi schimbată, sistemul de încălzire va fi refăcut, vor fi instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu prin utilizarea surselor regenerabile de energie, sistemele de climatizare vor fi refăcute, instalațiile de iluminat vor fi modernizate, va fi refăcut sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice.
Finanțarea a fost obținută de Primăria Târgoviște în cadrul Planului național de redresare și reziliență, apelul de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.2.1/1, componenta 5 - Valul renovării, operațiunea B.2: ”Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice”.
Primarul Cristian Stan anunță că urmează un amplu program de modernizare a infrastructurii educaționale târgoviștene.
În perioada imediat următoare, vor debuta lucrările de reabilitare care vizează Școala Gimnazială "Grigore Alexandrescu" și Grădinița nr 2, contractele de execuție fiind deja semnate.
Totodată, Școlile Gimnaziale "Vasile Cârlova" și "Ioan Alexandru Brătescu-Voinești", Liceele "Voievodul Mircea", "Constantin Brâncoveanu" și "I.H. Rădulescu", Colegiul Economic "Ion Ghica", precum și grădinițele 1, 3 și 14 vor face obiectul unor ample investiții, care sunt în acest moment fie în stadiul de proiectare, fie la momentul obținerii autorizațiilor de construcție.
17.01.2024, 17:04
Primarul Cristian Stan a anunțat că târgoviștenii au un nou motiv de mândrie.
„La finalizarea Programului Operațional Regional, care reprezintă principalul vehicul european de finanțare, municipiul Târgoviște se află pe un extraordinar loc 1️ în regiune ca și VALOARE A PROIECTELOR EUROPENE FINALIZATE, respectiv 290.620.274,76 lei, cu 11 proiecte finalizate, fără a pierde un singur EURO, fără proiecte reziliate, nefinalizate sau declarate nefuncționale și cu un singur proiect etapizat.
Suntem pe primul loc, cu o valoare totală a proiectelor finalizate mai mare cu 120.000.000 lei decât A TUTUROR CELORLALTE 6 MUNICIPII - REȘEDINȚĂ DIN REGIUNE, LA UN LOC! (Ploiești, Pitești, Slobozia, Giurgiu, Călărași, Alexandria).
Poate că unora le este greu să creadă (deși sunt cifre oficiale), poate că...poate că... Dar, la final, rămâne amprenta că toată munca și toate energiile și toate ambițiile noastre au rezultate.
Vă mulțumesc și vă îmbrățișez!” este mesajul transmis comunității locale de către edilul-șef.
19.01.2024, 17:35
În timp, primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a construit în jurul său și mai ales în jurul realizărilor administrației pe care o conduce o comunitate online puternică și implicată. Aceasta a reacționat prompt, cu sute de like-uri și cu sute de comentarii laudative, la știrea că municipiul Târgoviște se află pe locul întâi în regiune ca valoare a proiectelor europene finalizate, cu 11 proiecte și fără nicio pierdere.
Numeroasele mesaje de felicitare și de mulțumire pe care le-a primit pentru tot ceea ce a făcut pentru oraș l-au determinat pe primar să revină cu un răspuns în care mărturisește că forța de a găsi soluții, de a lua decizii și de a merge mai departe vine tocmai din sentimentul că se poate ridica la înălțimea așteptărilor târgoviștenilor.
Iată mesajul edilului-șef:
„Cu un buget din impozite locale care nu este foarte consistent, Târgoviștea reușește să se dezvolte atrăgând masiv fonduri europene și derulând majoritatea investițiilor cu bani nerambursabili.
E un motiv de mândrie, dar și o responsabilitate foarte mare, o ștachetă care trebuie să rămână sus.
Ca primar, dacă vrei să ai rezultate, trebuie sa faci față unor provocări majore, să cauți și să găsești soluții, să surmontezi lipsa resurselor financiare, să îți asumi răspunderea pentru lucruri pe care nu le poți controla, să fii permanent în slujba oamenilor și să nu renunți niciodată, deci ai nevoie de multă forță și determinare!
Știți unde găsesc această forță?
"Mulțumim, domnule primar, pentru ceea ce faceți pentru Târgoviște!"
Nu există satisfacție profesională mai mare decât cea care este generată de aceste câteva cuvinte, nu există mulțumire mai mare decât sentimentul de a mă ridica la înălțimea așteptărilor târgoviștenilor!
Și încă ceva: NU PLEC NICĂIERI!
Atât timp cât mă va ajuta Dumnezeu să fiu sănătos și voi avea sprijinul dumneavoastră, voi continua să muncesc pentru acest oraș!
A fi primar al Târgoviștei, fosta Cetate de Scaun a voievozilor munteni, este și va rămâne cea mai mare onoare a vieții mele!
Vă îmbrățișez și promit să fac tot ceea ce depinde de mine pentru a nu vă dezamăgi!”
Mesajul se încheie cu un link spre un articol laudativ, apărut pe site-ul bucurestibusiness.ro
23.01.2024, 01:55
Primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a anunțat, astăzi, că a fost lansată licitația de execuție aferentă investiției ”Creșterea eficienței energetice la Grădinița cu program prelungit nr 14, str. Vasile Voiculescu, nr. 4, Municipiul Târgoviște”. Valoarea proiectului este de peste 2,9 milioane de lei.
„În cadrul investiției, se vor realiza următoarele intervenții: termoizolarea pereților exteriori, termoizolarea planșeului peste etaj cu saltele din vată minerala bazaltică, termoizolarea planșeului peste subsol, înlocuirea tamplariei exterioare, montarea de panouri solare termice cu tuburi vidate pentru producerea de apă caldă, montarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea consumului de energie electrică, înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu LED, cu durată mare de viață și consum redus, înlocuirea instalațiilor existente și realizarea de noi rețele de distribuție, înlocuirea corpurilor de incălzire statică, cu corpuri noi dimensionate corespunzător și dotate cu robineti termostatați, realizarea unei instalații de climatizare de tipul ventilatoarelor cu recuperare de caldură, refacerea acoperișului, refacerea finisajelor.
Bugetul lucrărilor este asigurat, în principal, de către Administrația Fondului de Mediu (AFM), în cadrul "Programului privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei in clădirile publice cu destinație de unități de învățământ", accesat de către Primăria Târgoviște.”
Cristian Stan a ținut să precizeze că valoarea proiectelor accesate de către administrația locală târgovișteană prin Administrația Fondului de Mediu depășește 34.000.000 lei și mai vizează, în afara investiției amintite:
✅ ️- ”Creșterea eficienței energetice la Grădinița cu program prelungit nr. 3, str. Aleea Trandafirilor, nr. 3, din Municipiul Târgoviște”;
✅️ - ”Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public;
✅️ - ”Realizarea de piste pentru biciclete in Municipiul Tărgoviște, jud. Dămbovița;
✅️ - Programul privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local.
Copyright © 2024 informatiata - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy