Rata de promovare la examenul de bacalaureat 2023 a fost de 72,8% înainte de contestații, potrivit rezultatelor anunțate de Ministerul Educației. Concret, 91.246 de candidați au fost declarați „reușiți” la această sesiune, din care 87.226 sunt din promoția curentă, restul din promoții anterioare.
Este cea mai mare rată de promovare pentru sesiunea iunie-iulie, înainte de contestații, după cea de anul trecut, când 73,3% dintre candidați promovaseră Bacalaureatul. Potrivit edupedu.ro, Ministerul Educației calculează această rată de promovare la numărul candidaților prezenți la probe, nu la cel al înscrișilor. Dacă ar fi fost raportată la numărul de înscriși, rata de promovare ar fi de 69,9%, cu 39.276 de candidați înscriși, declarați absenți, respinși sau care au abandonat probele.
În Dâmbovița, rata de promovare pentru absolvenții din promoția curentă este de 69,4%, cu mai bine de 3 procente sub media națională. Este una dintre cele mai mici rate de promovare din țară, situate aproape de coada clasamentului.
Rata generală de promovare a cunoscut cele mai puternice scăderi, față de 2022, în Covasna (-8%) si Dâmbovița (-7,8%). Scăderea este, de altfel, generalizată, doar câteva județe înregistrând ușoare creșteri.
54 de candidați care au susținut examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie, au obținut media 10, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației. Sunt cele mai puține medii de 10 din ultimii 10 ani. Acestea sunt rezultatele înainte de contestații.
Anul trecut, la nivel național, au fost 222 de medii de 10.
În Dâmbovița, anul acesta nu a fost nicio medie de 10 la Bacalaureat.
Rezultatele la Evaluarea Nationala au fost publicate în această dimineață. În judeţul Dâmboviţa, unde lucrările scrise ale absolvenţilor de clasa a VIII-a au fost evaluate digitalizat în cadrul programului-pilot derulat de Ministerul Educaţiei, 69,2% din participanti au obtinut medii mai mari sau egale cu 5. Procentul este mai mic decat cel de anul trecut, de 76,6%.
Doar două medii de 10 s-au înregistrat în Dâmbovița și au fost obținute de elevi de la Școala Generală Serban Cioculescu Găești și de la Scoala Gimnazială Coresi Târgoviște. Este interesant că în top 10 medii generale, se regăsesc doar 4 instituții școlare din Târgoviște: Școala Coresi, de două ori, Școala nr. 2 Alexandru Brătescu Voinești și Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”. Podiumul este dominat de Găești, cu o medie de 10 si cu una de 9,97, obținută de un elev de la Colegiul Național Vladimir Streinu.
Rata de participare în județul Dâmbovița a fost de 94%, ușor sub media națională de 95,3%.
La nivel național, 76,2% din elevi au obţinut medii peste 5, procent mai mic decât în 2021 şi 2022. Au fost înregistrate 429 de medii de 10, comparativ cu 221 – anul trecut şi 132 în 2021.
429 de absolvenţi de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10, faţă de 221 – anul trecut, respectiv 132 în anul 2021.
La proba de Limba şi literatura română, 77,4% (rezultate anterioare: 83,9% - 2021, 85,9% - 2022) au obţinut note mai mari sau egale cu 5, iar 1.454 de elevi au fost notaţi cu 10 (zece).
La proba de Matematică, 75,4% (67,4% - 2021, 77,5% - 2022) au primit note mai mari sau egale cu 5.
Numărul notelor de 10: 3.066.
Trei elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă. Lucrările acestora au primit nota 1.
Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute pot depune contestații la centrele de examen sau le transmit electronic, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).
Notele elevilor la Evaluarea Națională 2023 sunt anonimizate, astfel că fiecare absolvent de clasa a VIII-a trebuie să introducă în platforma evaluare.edu.ro codul primit de la școală, pentru a vedea notele pe care le-a obținut la examene.
Media de la Evaluarea Națională este 100% media de admitere la liceu, pentru prima dată după 20 de ani.
Elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere la liceu în prezența părintelui și a dirigintelui, în perioada 6-7 și 10-17 iulie 2023, potrivit calendarului Admiterii la liceu 2023.
Compania aerospațială japoneză Iwaya Giken pregătește un vehicul care să ducă turiști în spațiu. Este vorba despre o cabină cu două locuri, capabilă să se ridice în stratosferă, până la o înălțime de 25 de kilometri, cu ajutorul unui balon uriaș cu heliu.
Capsula spațială, cu un diametru de aproximativ 1,5 metri, își propune să ofere o experiență de neuitat. Geamurile mari de observație vor permite o vedere fără obstacole asupra planetei noastre, scrie universetoday.com. Cabină este proiectată să reziste la schimbări de temperatură și presiune atmosferică.
Compania japoneză lucrează la proiectul Open Universe de peste șapte ani. Keisuke Iwaya, președintele companiei, vrea să facă turismul spațial mai accesibil, prețul la care va vinde primul bilet fiind de 24 de milioane de yeni (aproximativ 165.000 de euro). Deși este un preț ridicat, este mai accesibil decât în cazul altor excursii spațiale disponibile în prezent.
Un cercetător chinez a inventat un dispozitiv care le permite membrilor unui cuplu, aflați la distanță, să simuleze sărutul prin intermediul senzorilor și al unor buze de silicon.
Dispozitivul are forma unei guri umane și este capabil să „transfere gestul sărutului” prin conectarea lui la un telefon mobil, via bluetooth, scrie ziarul chinez Global Times. Aparatul poate„ simula presiunea, mișcarea și căldura reale ale buzelor celui care sărută cu ajutorul senzorilor, permițând aparatului să transmită o replică exactă a sărutului către dispozitivul destinatar”.
Șeful echipei de cercetători a explicat că relația sa la distanță, de șapte ani, cu fosta lui prietenă l-a inspirat să creeze aparatul.
Ziare.com precizează că, deşi este promovat pentru relaţii la distanţă, dispozitivul chinezesc permite, de asemenea, utilizatorilor să se împerecheze anonim cu străini în funcţia „kissing square” a aplicaţiei. Dacă doi străini se potrivesc şi se plac unul pe altul, pot cere să schimbe săruturi. De asemenea, utilizatorii îşi pot „încărca” săruturile în aplicaţie pentru ca alţii să le descarce şi să le experimenteze.
Prețul dispozitivului este de 41 de dolari.
Aplicația Visit Dambovita poate fi descărcată gratuit în aplicațiile mobile App Store și Google Play.
Turiștii care vor să încerce experiențe inedite în județul Dâmbovița își pot planifica un adevărat circuit prin intermediul aplicației. Aceasta oferă informații prețioase, aflate la îndemână într-un singur loc, despre obiective și trasee turistice, lăcașuri de cult, parcuri și rezervații naturale, spectacole, evenimente, târguri și tradiții, muzee, locuri de cazare, restaurante, personalități ale județului, gastronomie, servicii publice.
Aplicația Visit Dambovita poate fi descărcată de aici:
App Store: https://apps.apple.com/…/visit-d%C3…/id6444185557…
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details…
Ministerul Sănătăţii a anunțat că, de la 1 mai, opt molecule inovative vor fi incluse pe lista medicamentelor gratuite şi compensate. Aproximativ 700.000 de pacienţi vor beneficia de aceste tratamente, potrivit estimărilor comisiilor de specialitate ale ministerului.
Medicamentele inovative sunt destinate pacienţilor cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore, pentru care au fost încheiate contracte cost-volum, scrie Agerpres.
La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat Hotărârea privind modificarea şi completarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Sursa imaginii: pixabay.com
Centrul Socio-Cultural creștin și medical al Parohiei Sf. Voievod Neagoe Basarab din Cartierul Tineretului (SAGRICOM) va fi inaugurat luni, 8 mai, de la ora 13, la Târgoviște.
Un comunicat al Arhiepiscopiei Târgoviște precizează că în cadrul acestui așezământ va funcționa „un cabinet de recuperare medicală, înzestrat cu aparatură de calitate, personalul fiind instruit să asigure tratamente complexe, spre binele celor în suferință.” Vor putea fi tratate afecțiuni reumatismale inflamatorii și degenerative, periarticulare, stări postoperatorii sau post-traumatice, afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic, precum și vasculare periferice.
Proiectul s-a materializat datorită implicării Asociației Centrul Socio – Cultural COMMUNIO Târgoviște.
Pentru susţinerea viitoarei activităţi a instituţiei sociale, a fost achiziționată aparatură performantă pentru recuperare medicală, în valoare de 390.000 lei, prin care vor fi ajutate persoanele cu posibilități materiale reduse, în cadrul unui amplu proiect socio-medical.
„Achziționarea acestor echipamente este rodul identificării nevoilor comunității noastre, acțiunea înscriindu-se pe linia proiectelor derulate de către Asociația COMMUNIO, cu sprijinul SN NUCLEARELECTRICA SA, în scopul susținerii și îmbunătățirii calității actului medical în județul Dâmbovița, contribuind astfel la binele comunității locale, prin responsabilizarea socială față de semeni, actul medical fiind un gest de profundă dragoste față de aproapele, prin care cadrele medicale reușesc să se jertfească pentru însănătoșirea celor aflați în suferință.”, se precizează pe site-ul Asociației Centrul Socio – Cultural COMMUNIO.
Ziarul Libertatea a dezvăluit că șapte filiale județene ale Autorității Electorale Permanente au, de doi ani, soferi angajați, chiar dacă instituția nu are mașini în acele județe. Salariul unui șofer este între 3.000 și 4.000 de lei net, în funcție de vechime. Printre cele șapte filiale se numără și cea din Dâmbovița.
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat pentru Libertatea: „După venirea mea la conducerea AEP, am constatat că unele lucruri nu erau în regulă. Am constatat că șapte direcții județene aveau încadrați șoferi, dar nu au avut, de la reorganizare, acum aproape doi ani, niciodată mașini”.
Reporterii de la Libertatea au sondat mai departe si au aflat de la surse din AEP că „fosta conducere a decis să reîmpartă mașinile și le-a luat din anumite direcții județene și le-a dat unor persoane din instituție. Au promis alte mașini, dar ele nu au mai fost cumpărate”. Nu e de mirare că astfel unii șoferi au ajuns să fie „oameni buni la toate” și să circule în interes de serviciu cu mijloacele de transport în comun sau chiar cu mașinile personale.
Surse care au dorit să își păstreze anonimatul au mai declarat că dezvăluirile vin pe fondul unei lupte pentru putere în AEP.
Sursa imaginii: libertatea.ro
Primăria Municipiului Târgoviște aduce la cunoștința contribuabililor cu restanțe la plata taxelor și impozitelor locale, că pot fi scutiți de achitarea majorărilor de întârziere, în anumite condiții.
Mai exact, în ultima ședință a Consiliului Local Târgoviște, din 31 octombrie 2023, a fost aprobată hotărârea care prevede aprobarea scutirii de la plata majorărilor de întârziere aferente obligațiilor bugetare principale restante, datorate bugetului local al Municipiului Târgoviște de către contribuabilii persoane fizice, care își achită, până la data de 29 noiembrie 2023, inclusiv, obligațiile fiscale aferente.
Scutirea majorărilor de întârziere se va acorda contribuabililor din Municipiul Târgovişte pe bază de cerere (care se completează la ghișeu), la care se va anexa nota de plată emisă de „Serviciul Stabilire, Constatare, Încasare Impozite şi Taxe Locale”, în care vor fi cuprinse toate obligaţiile fiscale principale şi accesoriiile acestora (majorările de întârziere) calculate până la data cererii.
Menționăm că scutirea nu se acordă și pentru majorările de întârziere achitate anterior intrării în vigoare a hotărârii, adică 31 octombrie 2023.
Impozitele și taxele locale se pot achita la ghișeele instituției în numerar sau cu cardul bancar, prin ordin de plată, mandat poștal sau prin internet, la adresa – www.ghiseul.ro
Programul de încasări la ghișeele Serviciului de Impozite și Taxe Locale din Str. Poet Grigore Alexandrescu, Bl. E4, parter este:
– Luni, Miercuri, Joi, Vineri: 08.00 – 16.30
– Marți 08.00 – 18.30
AJOFM Dâmbovița vine și în această lună în întâmpinarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă prin programele de formare profesională pe care le pune la dispoziție pentru cele mai cautate meserii de pe piața muncii.
În luna noiembrie, AJOFM Dâmbovița intenționează să deschidă cursuri de montator instalații solare, stilist protezist de unghii, confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice, competențe de bază în matematică, știință și tehnologie, manichiură – pedichiură, inspector în sănătate și securitate în muncă, competențe de comunicare în limba română, agent de securitate, coafor și operator introducere, validare, prelucrare date.
AJOFM Dâmbovița le oferă gratuit persoanelor înscrise în baza de date, servicii de informare și consiliere profesională în vederea identificării aptitudinilor și abilităților pentru stabilirea nevoii de formare profesională.
Alte informații suplimentare, se pot obține accesând site-ul www.anofm.ro – ajofm dambovita – secțiunea Persoane fizice / Formare profesională, on – line: e-mail – ajofm.db@anofm.gov.ro sau la telefon: 0732100376 – d-l Sorin Bădoiu.
De sărbătoarea Bunei Vestiri, la Târgoviște, se va desfășura cea de a XIII-a ediție a Marșului pentru Viață.
Acesta este organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, filiala Dâmbovița și Asociația Studenți pentru Viață, cu sprijinul Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Potrivit unui comunicat al Arhiepicopiei Târgoviște, evenimentul va începe la ora 13.00, pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane, după care, toți cei prezenți, adică peste 1.500 de tineri, elevi din Târgoviște, studenți ai Universității „Valahia” din Târgoviște și membri ai comitetelor de tineret din parohiile dâmbovițene, alături de preoți, dar și de credincioși, vor pleca în procesiune prin centrul istoric al orașului. La revenirea în fața Catedralei va avea loc un moment de rugăciune.
Organizatorii îi invită ”pe toți cei ce doresc să susțină dreptul inalienabil la viață, mai ales al celor nenăscuți, să participe la acest moment de mărturie a valorilor noastre tradiționale, creștine și românești.”
Și Înaltpreasfințitul Nifon a pregătit un mesaj cu prilejul Marșului pentru Viață de la Târgoviște, din ziua Bunei Vestiri. Iată-l:
Sărbătoarea Bunei Vestiri reprezintă pentru întreaga Creștinătate ziua dedicată celebrării vieții prin excelență și ne descoperă sacralitatea, inviolabilitatea și imensa valoare a existenței umane – darul magnific al lui Dumnezeu la care suntem invitați cu toții să fim colaboratori, susținători și protectori, mergând pe drumul sfințeniei și sprijinind pe toți cei de lângă noi să o facă.
Organizarea Marșului pentru viață cu prilejul sărbătorii Bunei Vestiri reprezintă angajamentul nostru puternic de a ne manifesta pentru viață, mergând pe urmele sfinților, de a susține dreptul inalienabil la existență al ființei umane nenăscute, încă din pântecele matern și de a mărturisi și apăra viața cu orice prilej.
Dreptul la viață ne este dăruit, fiecăruia, de către Creator și nimeni, niciodată, nu are dreptul să-l încalce cumva, ori să-l limiteze sau să îngreuneze respectarea lui! Atunci când nu respectăm dreptul la viață, necinstim pe Cel care îl dăruiește necontenit și ne trădăm vocația de slujitori și apărători ai vieții umane.
Din nefericire, există astăzi numeroase ideologii contra vieții care promovează civilizația morții prin susținerea avortului, a eutanasiei, a experimentelor pe oameni, a traficului de ființe umane, ori a altor asemenea răni ale lumii contemporane, ce duc la distrugerea ființei umane – creația frumoasă și bună a Tatălui ceresc, ori înlesnesc apariția unor legi nefavorabile vieții și demnității umane.
Participând la Marșul pentru viață ne mărturisim credința în Domnul Vieții și ne manifestăm ca susținători ai civilizației iubirii, ai principiilor fundamentale creștine și românești, arătând celor de lângă noi cât de important este să conștientizăm valoarea incomensurabilă a darului vieții, să-l promovăm și să-l apărăm.
Noi, creștinii, suntem apostoli ai vieții, slujitori ai demnității umane și cei ce mărturisim prin cuvânt și prin faptă principiile imuabile ale Evangheliei lui Hristos. De aceea, manifestând în sprijinul vieții, dorim să-i responsabilizăm și pe cei de lângă noi de acest dar minunat al vieții, dar mai cu seamă, pentru a impune factorilor de decizie din comunitățile noastre respectarea și apărarea existenței umane, mai ales sprijinirea copiilor și a familiilor pentru a parcurge cu demnitate drumul vieții.
Cu atât mai mult astăzi, reafirmăm dorința de pace și de bună înțelegere între popoare și comunități, implorând mila lui Dumnezeu pentru grabnica încheiere a războiului de la granițele țării noastre, care seamănă distrugere, suferință și moarte, transformându-se în contra-mărturie a credinței noastre creștine.
Vă binecuvintez pe toți cei care astăzi ați dorit să oferiți o mărturie de credință și de speranță, promovând viața ca dar inefabil al lui Dumnezeu și rog pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, pace și bucurie!
† N I F O N,
Arhiepiscop și Mitropolit
Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis un comunicat de presă prin care salută declararea zilelor de 6 și 7 ianuarie drept sărbători legale, în care nu se lucrează. În comunicat este subliniată importanța acestei decizii pentru credincioșii care vor să participe la slujbele speciale de Bobotează și de Sf. Ioan. Este reliefat și faptul că ziua de 7 ianuarie coincide cu Nașterea Domnului pentru ortodocșii care țin calendarul nerevizuit.
Redăm mai jos comunicatul de presă al Patriarhiei Române:
Noi sărbători legale în care nu se lucrează
Patriarhia Română a luat act cu bucurie de publicarea în Monitorul oficial partea I nr. 186, din 6 martie 2023, a Legii nr. 52 din 3 martie 2023 pentru completarea alin. 1 al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, prin care zilele de 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza și 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul au devenit zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Pentru creștinii ortodocși, Praznicul Botezului Domnului (6 ianuarie) se numără între cele mai importante sărbători religioase, alături de Învierea Domnului (sărbătoare cu dată schimbătoare), de Nașterea Domnului (25 decembrie), dar și de alte praznice numite, în practica și tradiția creștină ortodoxă, împărătești, datorită însemnătății lor în cadrul istoriei mântuirii. Sărbătoarea Botezului Domnului este cinstită, la aceeași dată (6 ianuarie), și de către credincioșii romano-catolici, greco-catolici și penticostali, deci în total beneficiază de această sărbătoare legală în care nu se lucrează aproape 95% din populația României.
Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Boboteaza, așa cum mai este numită în termeni populari, este unică și prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioșilor ortodocși sunt prezenți la biserică pentru a primi Agheasmă Mare. În tradiția ortodoxă, Sfințirea cea Mare a apei sau Agheasma Mare este o rânduială liturgică săvârșită doar de Bobotează.
Pentru a veni în sprijinul manifestării libertății religioase a populației, legiuitorul român a declarat unele sărbători religioase ca zile libere legale. Astfel, prin Legea nr. 176/2016 pentru modificarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Crăciun (25-26 decembrie), Adormirea Maicii Domnului (15 august), Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României (30 noiembrie) au fost declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Prin această reglementare, legislatorul român a înțeles să asigure la modul concret libertatea de religie garantată de Declarația Universală a Drepturilor Omului (art. 18), de Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene (art. 10), de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (art. 9), de Constituția României (art. 29) și de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor.
Prin urmare, dată fiind însemnătatea religioasă a Sărbătorii Botezului Domnului, dar și implicațiile de ordin practic pe care le presupune această sărbătoare religioasă, Patriarhia Română a solicitat Președinților celor două Camere ale Parlamentului declararea zilei de 6 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Introducerea acestei zile ca sărbătoare legală în care nu se lucrează este un demers în urma căruia cei care doresc să participe la ceremoniile religioase din această zi ar avea toate condițiile să se manifeste astfel.
Menționăm că în mai multe state europene, majoritar ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croația, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă între sărbătorile legale nelucrătoare, tocmai pentru importanța ei religioasă.
Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârșit Botezul Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Interne, aproximativ 2.002.000 români își serbează onomastica în ziua de 7 ianuarie, fiind cel mai des întâlnit nume în România.
Pe de altă parte, pentru creștinii ortodocși care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Nașterea Domnului. Din acest motiv, țări majoritar ortodoxe din Europa, precum Belarus, Georgia, Moldova, Rusia, Serbia, Ucraina, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Potrivit datelor oferite de către Biroul Național de Statistică, în anul 2021, în România, erau înregistrați 642.149 de cetățeni moldoveni rezidenți în România. Acestora li se adaugă și alți cetățeni moldoveni care vizitează țara noastră cu prilejul marilor sărbători religioase, ca de exemplu Praznicul Nașterii Domnului. Întrucât calendarul pe care îl țin cetățenii moldoveni este cel de stil vechi, Nașterea Domnului este prăznuită de către aceștia în fiecare an, în ziua de 7 ianuarie.
La această dată este sărbătorită Nașterea Domnului și de către credincioșii aparținând Vicariatului Ortodox Ucrainean, unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, precum și de către credincioșii Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timişoara și cei ai Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din România, culte religioase recunoscute oficial în România, potrivit prevederilor Legii nr. 489/2006 republicată.
În acest context, dată fiind importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, Patriarhia Română a solicitat și declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Mulțumim inițiatorilor legii, parlamentarilor celor două Camere ale Parlamentului României, care au votat legea, Președintelui României care a promulgat-o întrucât au considerat ca întemeiate și utile familiei și societății românești argumentele Patriarhiei Române pentru adoptarea Legii nr. 52/2023.
Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
Postul cel mai lung și mai aspru de peste an, Postul Paștelui, a început astăzi. Ultima zi a acestuia va fi cea de 15 aprilie, urmând ca, pe 16 aprilie, după ce participăm la slujba de Înviere, să întindem masa și să ne adunăm în jurul ei cu familia și cu prietenii pentru a sărbători prima zi a Paștelui ortodox.
Aceasta este una dintre sărbătorile fără data fixă. Sărbătoarea se prăznuiește, conform primului conciliu de la Niceea, în „prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară.” În vreme ce catolicii și protestanții iau în considerare echinocțiul real de primăvară, bisericile ortodoxe și greco-catolice pornesc calculul de la ziua de 3 aprilie, socotită drept echinocțiu (21 martie, pe stil vechi).
Postul de 40 de zile este menționat în Vechiul Testament, de pildă, când Moise aștepta pe Muntele Sinai să primească Tablele Legii sau când Ilie și-a primenit sufletul înainte de a i se arăta Domnul în peștera din Muntele Horeb.
Postul Paștelui amintește însă mai ales de postul lui Iisus Hristos înainte de a începe activitatea de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu.
În duminica în care ”se lasă secul”, se citește Evanghelia în care Iisus ne învață cum să procedăm în perioada care urmează : „Când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală”(Matei 6, 17-18), adică să îți limpezești și să îți cureți gândurile/mintea, prin rugăciune, înfrânare și străduința de a dobândi cunoașterea cea dumnezeiască și să-ţi cureți și să-ți păzești cele cinci simțuri de toată pata păcatului.
Deci, postul adevărat înseamnă mult mai mult decât reținerea de la anumite mâncăruri și băuturi, adică postul trupesc, și presupune deopotrivă înfrânarea de la fapte, de la vorbe și de la gânduri rele, adică postul sufletesc. În plus, postul merge mână în mână cu rugăciunea deasă și cu faptele bune sau cu milostenia. Creștinii care au cu adevărat grijă de sufletul lor se duc de mai multe ori în timpul postului să se spovedească și să se împărtășească.
În această perioadă sunt interzise nunțile, botezurile și petrecerile.
Postul Paștelui la catolici a început din 22 februarie și va dura până la 8 aprilie.
Primul praznic împărătesc cu dată schimbătoare din cursul anului bisericesc este Intrarea Mântuitorului în Ierusalim sau Floriile, sărbătorită cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti. Această zi amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Pătimirile Sale.
După marea minune a învierii lui Lazăr, oamenii, auzind de venirea lui Iisus, au luat ramuri de finic și au ieșit bucuroși în întâmpinarea Lui, strigând: „Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.
”Intrarea Domnului în Ierusalim ne înfăţişează opoziţia nefirească dintre gândurile omului şi gândurile Domnului, dintre lumescul material şi cerescul spiritual. Poporul Îl întâmpină pe Hristos cu flori, haine aşternute şi osanale, ca pe un împărat lumesc, nădăjduind că va scăpa de regimul de dominaţie străină dar şi că Hristos le va rezolva problemele existenţiale (boli, foamete etc.) aşa cum făcuse anterior, motiv pentru care devenise faimos în epocă.
În schimb, ce vedem? Un Hristos al păcii, care se smereşte pe asin, refuzând imaginea unui războinic biruitor călare pe cal alb. Un Iisus al lacrimilor, care nu se bucură împreună cu oamenii, ci plânge pentru întunecarea spirituală a omenirii. Un Mesia al păcii care, surprinzător, deşi vine de bunăvoie la Răstignire, nu pregetă a condamna comercializarea credinţei şi, nici una, nici două, curăţă de impostură casa de rugăciune a Tatălui ceresc, ce fusese transformată în peşteră de tâlhari de către neguţătorii de credinţă.”, scrie părintele Eugen Tănăsescu pe site-ul Doxologia.ro.
Se obișnuiește ca, astăzi, creștinii să meargă la Sfânta Liturghie. Dupa modelul mulțimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Mântuitorul cu ramuri de finic, Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această zi să împartă credincioșilor ramuri de salcie binecuvantate, sfințite de preot. Ramurile de salcie simbolizează biruința asupra morții. Creștinii vor pune acasă crenguțele și florile lângă o icoană. Aceste ramuri au puteri vindecătoare, în vreme de necaz.
În duminica Floriilor, Biserica a rânduit să fie dezlegare la pește.
În seara acestei duminici, încep deniile din săptămâna Sfintelor Pătimiri.
Tradiții și obiceiuri (sursa: dcnews.ro)
În ziua de Florii, în unele regiuni, în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, dar pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie. Aceste pâini se împletesc din aluat de grâu cu grijă și se înfrumusețează cu figuri sau cruci tot din același aluat.
Unele gospodine scot hainele și veșmintele la aer în curte. Acestea se scutură de praf și, în plan simbolic, de rău și de urât.
Tradiția mai spune că, de Florii, mormintele trebuie să fie curățate, stropite cu apă sfințită și împodobite cu flori de primăvară sau ramuri de salcie. Tot în această zi, se fac plăcinte care se dau de pomană săracilor, așa cum a făcut mama lui Lazăr. Nu doar plăcinte se dau astăzi pomană, ci mâncare, în general.
În trecut, tinerele care doreau să se căsătorească își scoteau zestrea afară, la soare, și o împodobeau cu flori. În acest fel, ele se rugau Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă ursitul mai repede. De asemenea, fetele își pun și busuioc sub pernă, pentru a deveni mai frumoase și pentru ca în acel an să se mărite.
Superstiții:
Se spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște.
Se mai spune că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.
În această zi, nu se muncește, iar masa trebuie să fie întinsă toată ziua.
În Vinerea Mare, Iisus Hristos este judecat, biciuit, batjocorit, dezbrăcat și pus să își care crucea către locul execuției. Obiceiul crucificării presupunea ca cel care era condamnat la această metodă barbară de moarte prin tortură să care singur în spate brațul orizontal al crucii pe care urma să fie răstignit.
Ajuns la locul execuției, brațul orizontal al crucii era fixat cu ajutorul cuielor de brațul vertical, înfipt de dinainte în pamânt, iar picioarele condamnatului puteau fi așezate pe un scăunel de picioare, ceea ce ușura durerile, dar lungea supliciul. Ele puteau fi țintuite și fără sprijin, ușor îndoite, cu tălpile lipite de stâlpul vertical. În vârful crucii se fixa o scândură pe care era consemnată vina condamnatului, în cazul Domnului - "Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor".
Din Sfintele Evanghelii, aflăm că momentul în care Iisus și-a dat duhul pe cruce a fost marcat de niște fenomene miraculoase: catapeteasma templului s-a rupt, pământul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat și multe trupuri ale celor adormiți au înviat.
Pentru că a doua zi era Paștele evreiesc și nu se cădea ca pe cruci să rămână trupurile celor executați, s-a cerut zdrobirea fluierelelor picioarelor, procedură la care se recurgea atunci când se dorea grăbirea decesului. S-a făcut acest lucru în cazul tâlharilor, dar, când au ajuns la Iisus, soldații romani au constatat că acesta murise și, pentru a verifica moartea, unul dintre ostași îl împunge în coastă cu sulița, convingându-se că nu mai era nevoie să I se zdrobească fluierele picioarelor. Se împlinea astfel o profeție despre Mesia, din Vechiul Testament, care spunea că nici un os nu I se va zdrobi.
Iosif din Arimateea si cu Nicodim iau trupul lui Hristos de pe cruce, îl ung cu aromate și îl înfășoară într-un giulgiu. Pe cap îi pun o mahramă, împlinind astfel datina iudaică a înmormântării.
Aflăm din Evanghelii că mormântul în care Hristos a fost pus era unul nou, în care nu mai fusese nimeni îngropat.
Iudeii vor pecetlui piatra mormântului și vor cere de la Pilat soldați care să îl păzească, dar asta nu va împiedica nici coborârea la Iad a lui Hristos, spre a-i elibera pe Adam și pe Eva, dar și pe drepții care zăceau acolo, și nici Învierea lui lisus, urmată de răspândirea credinței în Hristos Mântuitorul.
Vinerea Mare este o zi aliturgică, în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. Epitaful simbolizează trupul Mântuitorului.
Seara se cântă Prohodul, iar credincioșii înconjoară biserica purtând Sfântul Epitaf, ca și cum ar participa la o procesiune de înmormântare. Apoi, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.
Vinerea Mare (Vinerea Paștilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor) este zi de mare doliu a întregii creștinătăți pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii.
In mijlocul bisericii se scoate Sfântul Epitaf (care este simbolul trupului lui Iisus) pe sub care trece toată lumea trece. Se spune că cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu vor avea dureri de cap si de șale în cursul anului, iar dacă își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.
Acestei zile i se spune și Vinerea Seacă, pentru că e zi de post negru. Doar seara, la Denia Prohodului Domnului, se ia anafură de la biserică. După cântarea Prohodului Domnului, se înconjoară, de trei ori, cu Sfântul Epitaf, biserica, urmând ca acesta să fie așezat pe Sfânta Masă din altar. La terminarea slujbei, preotul împarte florile aduse, care sunt considerate a fi bune de leac. Femeile merg la morminte, aprind lumânări și își jelesc morții. În trecut, oamenii plecau acasă cu lumânările aprinse, ca să afle și morții de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori și, intrând, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau doar la grinda de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie.
În popor se crede că, dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Exista credința că cine se scufundă în apă rece de trei ori, în această zi, va fi sănătos tot anul.
Femeile nu umplu bors în această zi, să nu se scalde Necuratul în el. Nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului. Nu cos, ca să nu orbească. Nu țes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. Tămâiază casa, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile și dihăniile să nu se apropie de casă și de pomi. Copiii adună flori de pe câmp și le duc la biserică.
în unele regiuni, credincioșii nu merg la frizer fiindcă le este teamă să nu le moară cineva drag.
În Vinerea Mare sunt interzise urzicile, deoarece în tradiția populară se crede că a fost bătut cu urzici și oțetul, fiindcă atunci când El a cerut apă, pe cruce, i s-a dat un burete umezit cu oțet.
Astăzi nu se lucrează pământul, deoarece nu va da roadele dorite.
Pe lângă acestea, sunt zone unde românii evită să sacrifice animale, cu gândul că vor atrage răul.
Izvorul Tămăduirii se sărbătorește, în fiecare an, în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști. Acest praznic este menit să arate rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii oamenilor. În această zi îl sărbătorim în primul rând pe Hristos Cel Înviat, ca Izvor al vindecărilor și apoi pe Maica Domnului, ca persoană care Îl poartă pe Fiul ei, devenind astfel și ea izvor de tămăduire.
Praznicul Izvorului Tămăduirii și-a luat numele de la minunea săvârșită de Maica Domnului în apropierea Constantinopolului. Astfel, conform tradiției, un înțelept orb care rătăcea prin ținut se întâlnește cu viitorul împărat Leon cel Mare (Tracul), care, plin de blândețe și de bunăvoință, l-a însoțit pe drum. Orbului i s-a făcut sete, dar Leon nu a găsit niciun izvor prin preajmă. O voce îl ghidează către un izvor, îl învață să îi ungă ochii orbului și astfel se înfăptuiește o minune. Orbul care își recăpătase vedere rostește: "Maica Domnului, ești aici! Te-am găsit!", iar Leon a îngenuncheat și a rostit cuvintele: "Am văzut Lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată. Aici este izvorul tămăduirilor, fântâna dătătoare de sănătate!". Tot atunci, înțeleptul orb i-a prezis lui Leon că va ajunge curând împărat.
În anul 475, se împlinește profeția și Leon devine împărat. În același an, în apropierea locului în care s-a produs minunea, în vechiul cartier Vlaherne, începe construcția bisericii Izvorul Tămăduirii, care se regăsește și astăzi la Istanbul în forma ei restaurată, împreună cu izvorul tămăduitor.
Tot tradiția arată că, mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. În semn de mulțumire, acesta a construit o biserică și mai mare, biserica Macii Domnului din Vlaherne, care în anul 1435 a fost distrusă de turci.
Credincioşii care merg la Istanbul se pot închina în biserica Izvorul Tămăduirii. Actuala construcţie datează din secolul al XIX-lea, dar la subsolul ei se află un paraclis din secolul al V-lea, unde există până astăzi izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.
În epoca bizantină, acest locaș se număra printre cele mai importante ale cetății. Fiecare viitoare împărăteasă care venea în Constantinopol se întâlnea cu viitorul împărat bizantin în Biserica Izvorul Tămăduirii.
În ziua de Înălțarea Domnului, împăratul poposea cu barca în portul de la Poarta de Aur și de aici mergea pe jos până la biserică. El era întâmpinat de preoți cu o Sfânta Cruce. La sfârșit, împăratul îl poftea pe patriarh la masă.
Sfințirea apelor în ziua de Izvorul Tămăduirii
Creștinii ortodocși vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasmă Mică. Cuvântul "agheasmă" (provine din grecescul "aghios") înseamnă sfințire și denumește atât apa sfințită, cât și slujba pentru sfințirea ei. Slujba are loc în biserici şi uneori la fântâni şi izvoare. În unele zone din ţară, preoţii merg şi stropesc casele credincioşilor cu această apă sfinţită.
Agheasma sfințită de Izvorul Tămăduirii se păstrează peste an și este folosită în caz de boli sau necazuri, pentru a aduce alinare și binecuvântare.
În prejma multor mănăstiri şi schituri se află izvoare şi fântâni tămăduitoare, între care şi la Mănăstirea Nucet din judeţul Dâmboviţa. Mai sunt cunoscute pentru fântânile de leac Mănăstirea Ghighiu, Mănăstirea Dervent, Mănăstirea Horăicioara, Mănăstirea Prislop.
Izvorul Tămăduirii - Tradiţii şi obiceiuri
În ziua de Izvorul Tămăduirii, tinerii adolescenţi din anumite zone ale ţării, obişnuiau să facă legământul juvenil - în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Persoanele „legate”, verii, surorile, fraţii, fraţii de cruce, se întâlneau anual sau după căsătorie, la Rusalii. După încheierea legământului, ei se comportau unii faţă de ceilalţi ca adevăraţi fraţi şi surori.
În tradiţia populară, se crede că bolnavii care respectă ritualul şi beau apă sfinţită din ziua praznicului, dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. De asemenea, cu Aghiasma Mică se stropesc toate camerele din casă.
Se mai spune în popor că, în această zi, apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate. De aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă.
Femeile nu trebuie să spele, să calce sau să croiască îmbrăcăminte, pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.
Tot în această zi, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole. Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.
Tot printre cei care cred în superstiţii, se spune că dacă cineva are curajul să lase, în ziua de Izvorul Tămăduirii, o cană ori un vas cu apă sub un nuc sau un soc, şi găseşte mai târziu pământ la fundul acelui vas, însemnă că nu mai are multe zile de trăit.
Rugăciune către Maica Domnului de Izvorul Tămăduirii
Preacurată, preanevinovată, preamilostivă, prealăudată, pururea Fecioară Născătoare de Dumnezeu Mărie, izvor al dumnezeieștii tămăduiri, grabnic ascultătoare și eliberatoare, apărătoare nebiruită a creștinilor, mijlocitoare statornică către făcătorul, nădejdea, acoperământul și ajutorul celor ce aleargă la tine, îți cer dumnezeiască ta înțelegere. Nimeni din cei ce au venit la tine nu a ieșit afară lepădat, curată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, ci, cerând harul, a primit darul cererilor celor de folos.
Și noi, păcătoșii și nevrednicii robii tăi, intrând cu nevrednicie în preacurata ta casă, în această sfântă mânăstire, alergăm către ține, scăparea noastră, apărătoarea noastră, nădejdea, acoperământul, ajutorul nostru, iar tu, că Maica noastră duhovnicească, preaiubitoare și preamilostivă asculți cererile noastre.
În aceste zile viclene, când, după cum profetul David zicea, cel cuvios pe pământ nu mai este și tot omul este mincinos, iar cei ce fac binele au pierit, căci până la unul cu toții s-au sfârșit; când a fugit dragostea celor mulți, pentru că s-a înmulțit fărădelegea, credința s-a micșorat și după cuvântul de Dumnezeu propovăduitorului Pavel, gură lui Hristos, oamenii au devenit – unii mai mult, iar alții mai puțin – iubitori de sine, iubitori de argint, înșelători, trufași, hulitori, nemulțumitori, neștiutori, neînfrânați, neiubitori de bine, trădători, iubitori de plăcere, având doar chip de evlavie și nu și lucrare a acesteia; deci în această stare de plâns a oamenilor din această generație vicleană și păcătoasă, a găsit prilej potrivit începătorul întunericului, adâncul urâciunii, șarpele cel din vechime, stricatul, vicleanul și prearăul diavol ca să-și arunce toate puterile lui, toate oștile lui, toți slujitorii lui văzuți și nevăzuți asupra Bisericii Ortodoxe, asupra preacuratei și nenuntitei mirese a lui Hristos, ca fiarele cele sălbatice urlând și ca lupii cei sălbatici apucând și sfâșiind și împrăștiind oile. Iar cei rânduiți de Domnul pentru a se îngriji și a păzi oile, cu puține excepții, s-au făcut ajutători ai stăpânului întunericului, îngrijindu-se cum să predea turma lupilor celor eretici. Alții, văzându-i pe lupi apucând și sfâșiind oile, fiind năimiți, au fugit și au lăsat oile, iar corabia bisericii, din cauza vânturilor celor puternice și a valurilor celor furioase, a multelor războaie văzute și nevăzute, dinăuntru sau dinafară, este în pericol să se scufunde.
Maică noastră duhovnicească, izvorule al tămăduirilor, noi cei mici, cei păcătoși, cei nevrednici robi ai tăi și fii ai tăi duhovnicești, mădularele cuvântătoare ale turmei lui Hristos, ale acestei alese a Lui Biserici Ortodoxe, ca niște bolnavi și neputincioși, cu frică de a nu fi sfâșiați de lupii cei turbați, ca niște oameni cu puțină credință, neputând să ne împotrivim mâniei valurilor sălbatice ale ereticilor, scăpăm cu pocăință și cu lacrimi la ajutorul tău cel nebiruit și la acoperământul tău cel tare. Întinde, Stăpână, acoperământul tău cel tare și ocrotește-ne pe noi, fiii tăi, sub acoperământul aripilor milostivirii tale și al dragostei tale de maică și păzește-ne de încornorații cei nevăzuți, care caută să ne sfâșie pe noi. Păzește și mănăstirea ta și fiii tăi de toată erezia cea deșartă, de toată rătăcirea și de orice alt rău. Mijlocește către Fiul tău și Dumnezeul nostru pentru iertarea păcatelor noastre, pentru luminarea sufletelor și a cugetelor noastre, pentru călăuzirea pe calea adevărului, pentru întărirea noastră în adevărata credință ortodoxă și pentru predaniile cele apostolice și patristice. Ține-ne pe noi în dragostea cea adevărată și curată către această și către aproapele nostru, întărește-ne pe noi în tine, spre mărturisirea și spre lupta virtuții și descoperă-ne nouă voia lui Dumnezeu cea preabună, cea desăvârșită.
Mijlocește către Fiul tău să-i lumineze pe arhierei, să se pocăiască, să se spovedească, să fie apărătorii viteji ai canoanelor și predaniilor apostolice și patristice, și nu înșelători și călcători ai acestora. Să-i lumineze pe mai-marii țării acesteia că să lase necuviința, certurile dintre ei și ambițiile politice, să se înțeleagă, să se împace cu mai-marii bisericii, căci unde sunt trufiile, ambițiile și luptele, acolo este toată stricăciunea. Să îi unească pe toți întru una sfânta, sobornicească și apostolească biserică, într-o singură credință, într-un botez, precum ne-au predanisit de Dumnezeu purtătorii Părinți la cele șapte sfinte sinoade ecumenice. Să ne ierte și să ne mântuiască pe noi toți după marea și bogata Sa milă și să ne învrednicească de bună pocăință, de sfârșit bun și de Împărăția cerurilor. Amin.
(surse: pravila.ro, agerpres.ro)
Sportivii de la Asociația Club Sportiv Marius Mihai Marin Arte Marțiale din Târgoviște au reușit să bifeze o nouă rundă de victorii valoroase. După ce au obținut, de curând, medalii la competiții internaționale prestigioase, pe 25 noiembrie, s-au impus și la Cupa României Wushu Kung Fu.
Sub îndrumarea antrenorului Marius Mihai Marin, dâmbovițenii s-au întors acasă cu nu mai puțin de 13 medalii. A fost un nou prilej pentru clubul din Târgoviște să își dovedească valoarea și să demonstreze că antrenamentele făcute cu pasiune și cu dăruire duc la rezultate meritorii.
„Felicitări antrenorilor, sportivilor și, nu în ultimul rând, părinților! Mult succes în continuare tuturor! Mulțumim federației Romane De Wushu Kung Fu pentru buna organizare!” a scris conducerea clubului pe pagina sa de Facebook.
De curând, Mihai Marius Marin, fondatorul Asociației Club Sportiv Marius Mihai Marin Arte Marțiale din Târgoviște, a devenit noul director pentru România al World Kikboxing Organisation .
Cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, sâmbătă, 6 ianuarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște și va oficia, după aceea, slujba Sfințirii Mari a apei, (Agheasma Mare), pe platoul din fața sfântului locaș.
Cunoscută și sub numele de Boboteaza, Epifania sau Teofania, această sărbătoare rememorează și actualizează liturgic evenimentul Botezului Domnului în Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul, care a prefigurat Sfânta Taină a Botezului.
Invităm credincioşii să participe la slujba de la Catedrală, începând cu ora 8.30.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI
Prima zi de post aspru a noului an este Ajunul Bobotezei, din data de 5 ianuarie. Credincioșii încearcă să se abțină de la mâncarea de dulce, de la băuturi alcoolice și, în general, de la orice le face plăcere, iar unii se abțin de la a mânca și de la a bea o zi întreagă. Acest efort este făcut ca o formă de purificare înainte de a lua, pe nemâncate, Agheasma Mare ce se va săvârși în ziua următoare, la Bobotează.
Potrivit tradiției, Ajunul Bobotezei este ziua în care preoții merg din casă în casă pentru a oferi binecuvântare și a stropi gospodăriile cu agheasmă, iar cei care nu îi vor primi nu vor avea parte de belșug în noul an.
Multe tradiții specifice Ajunului Bobotezei sunt considerate acum superstiții.
De exemplu, există obiceiul ca fetele nemăritate să ia o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care preotul stropește și să o pună sub pernă, pentru a-și visa ursitul. O tradiție veche spune că fetele tinere și femeile necăsătorite puneau busuioc la streașina casei, iar dacă a doua zi îl găseau plin de chiciură, însemna că se vor mărita cu un băiat bogat.
În unele zone ale țării, în ajunul Bobotezei, se spune că, pentru a-şi visa alesul, fetele trebuie să mănânce o turtă frământată doar cu 9 degete din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase.
În Ajun de Bobotează e bine să nu te cerți cu nimeni, să nu blestemi, să nu bârfești și să nu faci fapte rele pentru a avea liniște și pace tot anul. Tot din bătrâni se mai spune că în Ajun de Bobotează este bine să ne împăcăm cu cei din jur, dacă am avut dispute, pentru a pune început bun anului.
Un obicei străvechi prevede să nu speli și chiar să eviți îmbăierea timp de 8 zile după Bobotează. Explicația ar fi aceea că apele sunt purificate și binecuvântate în această perioadă. Totuși, preoții spun că această tradiție nu are niciun temei.
Tot în ajunul Bobotezei 2024, ortodocșii de rit vechi se pregătesc pentru Crăciunul pe rit vechi, care se sărbătorește pe 7 ianuarie, în aceeași zi cu Sfântul Ion.
Copyright © 2024 informatiata - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy