O altă investiție a ajuns în faza de execuție! Este vorba despre proiectul de reabilitare a Grădiniței Nr. 2 din Târgoviște, după cum a anunțat, astăzi, chiar primarul Târgoviștei, Cristian Stan, într-o conferință de presă direct de pe șantierul de lucru.
Valoarea totală a lucrărilor este de aproape 7 milioane de lei, banii pentru proiectul ”Renovarea energetică a Gradiniței cu program prelungit nr. 2 din Municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița” fiind atrași prin PNRR.
Primarul a explicat că acesta este primul proiect serios de reabilitare a grădiniței: „În cadrul investiției, întreg imobilul va fi termoizolat, va fi schimbată tâmplăria, sistemul de încălzire va fi refăcut, vor fi instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu prin utilizarea surselor regenerabile de energie, sistemele de climatizare vor fi refăcute, instalațiile de iluminat vor fi modernizate, va fi refăcut sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice, etc.”
Primarul a spus că în această toamnă se vor crea cele mai bune condiții pentru a întâmpina copiii într-o clădire nouă.
De asemenea, edilul-șef a mai anunțat că sunt în licitație proiectele privind reabilitarea Colegiului „Ion Ghica” și reabilitarea Liceului „Voievodul Mircea”și că se lucrează la Grădinița din Priseaca și la Școala „Radu cel Mare”. Acesta a mai anunțat și că, de luna viitoare, se reiau lucrările la Școala nr. 6, acolo unde, din cauza unor erori de proiectare, a trebuit refăcut proiectul și luate din nou avizele.
Parcul Chindia va căpăta, în câteva zile, o nouă intrare! Este vorba despre o zonă diametral opusă intrărilor existente.
Anunțul a fost făcut, ca de obicei, tot de primarul Cristian Stan, pe pagina sa de Facebook.
„Astfel, pe strada Cornel Popa, în zona skatepark și a pasarelei de acces pe Mihai Bravu, se află în curs de finalizare o nouă intrare către parc și Grădina Zoologică, dar și o parcare auto, atât pentru autobuze, cât și pentru autoturisme, investiții de natură să contribuie la diminuarea aglomerației din zonele de acces în Parcul Chindia.”, a scris primarul pe rețeaua de socializare.
Ulterior, primarul a anunțat că s-au aprins luminile în noua parcare de pe strada Cornel Popa, care deservește cel de-al treilea punct de acces în Parcul Chindia și Grădina Zoologică.
Lucrările de reabilitare completă a Parcului Chindia ar putea începe anul acesta, dacă se va semna finanțarea.
Primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a anunțat că a fost obținută autorizația de construcție aferentă investiției care vizează reabilitarea celui mai mare parc din Târgoviște, Parcul Chindia. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021-2027, Prioritatea 3, componenta destinată infrastructurii verzi. Investiția se ridică la aproximativ 40.000.000 lei, iar suprafața avută în vedere în cadrul proiectului este de aproximativ 180.000 de mp.
Proiectul va fi depus de municipalitate imediat ce se va lansa axa de finanțare, apoi urmând să fie lansată și licitația aferentă lucrărilor de execuție.
„Această amplă investiție de regenerare urbană vizează, în linii mari, amenajarea tuturor spațiilor verzi (plantarea de arbori, arbuști/gazonarea suprafețelor), crearea unor identități spațiale specifice prin utilizarea diferitelor tipuri de vegetații, elemente constructive, mobilier urban, realizarea sistemului de iluminat și de irigații, a sistemelor de supraveghere video și Wi-Fi, dotarea cu bănci, coșuri de gunoi, toalete, parcare de biciclete, împrejmuire nouă, realizarea de alei pietonale, piste pentru bicicliști, spații dotate cu echipamente de sport, construirea de fântâni arteziene, reabilitarea, modernizarea și dotarea atât a lacului cât și a debarcaderului, crearea unei zone de promenadă pe marginea lacului, amenajarea unei zone destinate concertelor în aer liber, reabilitarea, amenajarea unor trasee de escaladat și a unor tiroliene, crearea unor pontoane plutitoare, construirea unui pod de traversare a lacului, etc.”, a detaliat primarul Târgoviștei.
Acesta a mai precizat că lucrările vor viza și Grădina Zoologică. De asemenea, o altă precizare necesară este aceea că suprafața cumulată a construcțiilor nu va depăși 10% din suprafața spațiului verde.
Începând de joi, 28 martie, poate fi folosită noua intrare în Parcul Chindia de pe strada Cornel Popa, în zona skatepark-ului și a pasarelei de acces pe Mihai Bravu.
Primarul Cristian Stan a anunțat că, în același timp, este dată în folosință și o parcare auto, atât pentru autobuze, cât și pentru autoturisme. Edilul a tras concluzia că problema parcării în zonă este în mare parte rezolvată, dacă ținem seama și de cele 300 de locuri de parcare existente la stadion.
UPDATE:
Luni, 3 iulie, vor începe lucrările având ca obiect restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a obiectivului monument istoric “Poarta Dealu - Vânătorilor”. Anunțul a fost făcut de primarul Cristian Stan. Strada Aleea Coconilor va fi închisă circulației auto și pietonale, pe tronsonul cuprins între Calea Domnească și intrarea în Parcul Chindia. Pentru accesul în zonă pot fi folosite 2 rute alternative, respectiv strada Nicolae Dobrin, dinspre strada Justiției), cu intrare/tranzit prin parcarea stadionului, precum și strada Cornel Popa.
Vești bune pentru târgoviștenii preocupați de zestrea istorică a comunității din care fac parte! Primarul Cristian Stan a anunțat că luna viitoare vor începe lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoare a obiectivului monument istoric “Poarta Dealu – Vânătorilor”. Acesta este un monument istoric de clasa A, datând din secolul al XVII-lea, care nu a fost niciodată restaurat și se află într-o stare avansată de degradare, după cum aflăm de la primarul Târgoviștei.
Acesta a precizat că ”intervențiile vizează, în linii mari, refacerea, în tehnică tradițională, folosindu-se cărămidă de epocă, a celui de-al doilea arc al porții și a bolții dintre cele 2 arce, refacerea zonelor de zidărie degradată, cu același tip de cărămidă, refacerea integrală a paramentului și rostuirea acestuia, urmată de operațiunea de protejare, punerea în valoare a monumentului istoric prin realizarea unui sistem de iluminat arhitectural și stradal în concordanță cu amplasamentul, refacerea pavajului.”
Cristian Stan spune că, pentru a reveni la imaginea istorică, pe acest sector de drum nu vor exista trotuare, iar circulația pietonală va fi demarcată de cea auto prin bolarzi cilindrici din piatră, cu diametrul de 25 cm. Zidurile din subteran se vor marca prin cărămidă de pardoseală.
Șoferii vor fi încântați să afle că proiectul își propune și mărirea gabaritului de liberă trecere pe sub Poarta Vânătorilor, pentru un grad mai mare de siguranță a circulației și pentru micșorarea pericolului de deteriorare a porții.
Zona pentru care s-au proiectat lucrările de reamenajare și asfaltare drum și trotuare este în lungime de 110 m, cu excepția zonei de sub Poarta Vânătorilor (36 m) care va fi realizată de catre I.N.P. Bucuresti, cu pavaj specific, intervențiile vizând o suprafață vastă, nu numai monumentul în sine, mai precizează Cristian Stan.
Am mai aflat de la primarul Târgoviștei că valoarea totală a investiției este de 3,47 milioane lei (cu TVA). Institutul Național al Patrimoniului va asigura achiziția și finanțarea lucrărilor efective de restaurare a monumentului, în timp ce Primăria Târgoviște va suporta intervențiile conexe, de relocare a utilităților și de reconfigurare a străzii Coconilor.
Proiectul de modernizare a transportului public local, cel mai mare din istoria municipiului Târgoviște, a ajuns aproape de final. Trei autogări noi și înzestrate cu toate cele necesare, autobuze electrice, confortabile și curate, străzi și bulevarde reabilitate și modernizate, stații de călători noi reprezintă vertebrele acestui proiect realizat de administrația târgovișteană.
Astfel, în cadrul unei finanțări europene în valoare de 128.151.559,30 lei, au fost cumpărate 40 de autobuze Mercedes Benz Citaro Hybrid, au fost construite 3 autogări, primele autogări publice construite în municipiul Târgoviște, după 1989, și a fost construită o autobază ultramodernă pe Calea Ialomiței, au fost reabilitate străzi in lungime de 5,4 km (bulevardele Mircea cel Bătrân si Regele Carol, străzile Lt. Stancu Ion, Gării, precum și pasajul peste calea ferată pe DN 72, lângă Pavcom), au fost modernizate 28 de stații de călători. Acum există și opțiunea utilizării aplicației Google Maps pentru identificarea celei mai apropiate stații de călători precum și a traseului de autobuz potrivit pentru a ajunge la destinația dorită
Fiecare autogară este monitorizată video, dispune de sistem de informare pe bază de panouri în tehnologie LED, este dotată cu sală de așteptare, info point, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, o cameră mama și copilul.
Și intervențiile continuă. Prin proiectul intitulat „Modernizarea transportului public la nivelul zonei urbane funcționale Târgoviște prin achiziția de autobuze ecologice – etapa I”, se va realiza extinderea transportului public cu autobuze noi, moderne, la întreaga zonă funcțională a municipiului Târgoviște (25 de unități administrativ teritoriale).
Investiția, depusă în cadrul parteneriatului Primăria Târgoviște - Primăria Șotânga, constă în achiziția a 21 autobuze electrice dotate, de capacitate mare (12 m), 21 stații de încărcare lentă pentru autobuze electrice – la autobază; 7 stații de încărcare rapidă pentru autobuze electrice – pe traseu; lucrări de construcţii pentru branşarea punctelor/stațiilor de reîncărcare a autobuzelor electrice; activități de proiectare (pentru stațiile de încărcare vehicule electrice), cheltuieli pentru documentaţii suport şi obținere avize, acorduri, autorizații.
Valoarea investiției este de 68,075,969.07 lei, TVA inclus, este realizată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C10 – Fondul Local și a fost deja aprobată în vederea finanțării.
Primarul municipiului Târgoviște a informat că, în luna noiembrie, peste 5500 de copii care învață în Târgoviște au optat să beneficieze de transport gratuit folosind autobuzele locale.
Gratuitatea are în vedere toți copiii care învață în Târgoviște, indiferent de domiciliu, și se aplică atât pe traseele din oraș, cât și pe traseele din afară orașului, operate de către transportatorul Primăriei Târgoviște.
Proiectul de extindere, reabilitare, modernizare și echipare ce vizează Creșa nr. 2 din Târgoviște se apropie de final. Lucrările se vor încheia în luna ianuarie, valoarea totală a investiției ridicându-se la mai bine de 5,3 milioane de lei, cu finanțare asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
După realizarea, în ultimii 3 ani, a lucrărilor de extindere, reabilitare, modernizare și echipare a nu mai puțin de 4 creșe în Târgoviște (respectiv creșele nr. 8, 13, 14 și 16), se poate spune că municipiul deține în acest moment una dintre cele mai moderne rețele de creșe din România. Acum capacitatea acestei rețele este de peste 1000 de locuri, cu o suprafață dublată în urma investițiilor de extindere din ultimii 3 ani. La începutul anului viitor, încă 4 unități de învățământ târgoviștene vor intra în proces de reabilitare, respectiv Școala Gimnazială „Grigore Alexandrescu”, Grădinița cu program prelungit nr. 2, Grădinița cu program normal nr. 11 (Priseaca) și Liceul Teoretic “Ion Heliade Rădulescu”.
Astăzi a avut loc, la Cinematograful Independența, Gala „Regio, pașaport spre dezvoltare în Sud-Muntenia”. În cadrul evenimentului au fost premiate cele mai apreciate proiecte finanțate din Programul Operațional Regional 2014-2020 și implementate în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.
În această competiție dedicată excelenței în accesarea fondurilor europene, municipiul Târgoviște a înscris 10 proiecte. Datorită mobilizării comunității locale, care s-a implicat prin vot, Târgoviștea a câștigat 7 trofee.
Astfel, municipiul a obținut Locul I în regiune în domeniile Eficiență Energetică, Dezvoltare Urbană și Educație, locul 2 în domeniul Regenerare Urbană și locul 3 în domeniile Eficiență Energetică, Dezvoltare Urbană și Educație, cu un al doilea set de proiecte!
„Județul Dâmbovița, pe primul loc în regiune la atragerea de fonduri europene, atât prin proiectele proprii, cât și printr-un parteneriat loial între administrația județeană și administrațiile locale.
Vă îmbrățișez și vă mulțumesc că ne-am mobilizat o dată în plus și am chemat România întreagă să-și deschidă ochii pentru Târgoviște și pentru Dâmbovița!”, a scris primarul Cristian Stan cu mândrie și cu recunoștință pe Facebook.
Primarul Daniel Cristian Stan a declarat, astăzi, că iluminatul festiv de sărbători va fi aprins duminică, 3 decembrie, la ora 18.00, în Piața Tricolorului.
Moș Crăciun se mai lasă, bineînțeles, așteptat, dar oricum va sosi mai devreme, pentru că va ajunge la Târgoviște în data de 15 decembrie, la ora 17.30. Primit ca o vedetă, va fi acompaniat de fanfară și va defila împreună cu alaiul său de spiriduși pe traseul Teatrul Tony Bulandra – Bulevardul Regele Carol I – Bulevardul Micea cel Bătrân – Calea Domnească – Bulevardul Libertății – Piața Tricolorului. Aici, timp de 3 zile, va împărți mii de daruri copiilor cuminți.
„Se apropie sărbătorile de iarnă!
Iluminatul festiv va fi aprins duminică, 3 decembrie, la ora 18.00, în Piața Tricolorului, în atmosferă de colinde și pe fundalul unui spectacol-surpriză!
În aceeași seară, se va deschide și Târgul de Crăciun, din care nu vor lipsi standurile cu turtă dulce, nucă, prune uscate, vin fiert, clătite, gogoși, floricele, kurtoș, jucării sau produse artizanale!
De altfel, luna decembrie va fi dedicată copiilor, administrația locală pregătind multe surprize în toată această perioadă.
Moș Crăciun va sosi la Târgoviște în data de 15 decembrie, ora 17.30, cu tot alaiul său de spiriduși, acompaniat de fanfară și se va deplasa pe traseul Teatrul Tony Bulandra – Bulevardul Regele Carol I – Bulevardul Micea cel Bătrân – Calea Domnească – Bulevardul Libertății – Piața Tricolorului. Aici, timp de 3 zile, vă împărți mii de daruri copiilor cuminți.
Înscrierile celor mici pentru întâlnirea cu Moș Crăciun se fac în zilele de 15, 16 sau 17 decembrie, la scena din Piața Tricolorului, începând cu orele 16.00.
Concertele de colinde, miile de daruri care vor fi împărțite celor mici, spectacolele pentru copii, reprezintă numai câteva dintre evenimentele care vor aduce în Târgoviște atmosfera de basm a sărbătorilor de iarnă!”, a transmis primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan.
Parametri precum temperatură, presiune, umiditate, sunete si ultrasunete, nivel de metan si gaze combustibile, dioxid de carbon, cobalt, amoniac, hidrogen sulfurat, dioxid de azot, etc vor fi monitorizați prin intermediul unor echipamente de analizare a mediului ambiant.
„Stațiile sunt montate în cadrul unei investiții mai ample, prin care 64 de străzi și 55 de parcări din municipiul Târgoviște beneficiază de un sistem nou și modern de iluminat public! ”, a scris primarul Cristian Stan.
Investiția vizează în principal scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public cu aproximativ 60%, dar are și o componentă ce ține de monitorizarea calității aerului. Valoarea investiției se ridică la 5 milioane de lei.
Cristian Stan a precizat că suma necesară este nerambursabilă și a fost obținută în cadrul axei ”Iluminat Public – Programul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public”, finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu.
Sistemul de iluminat inteligent prevede luminarea specială a trecerilor de pietoni, pe senzori, dar şi înlocuirea sistemului de iluminat vechi cu sisteme noi.
În Dâmbovița, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Dâmbovița, calitatea aerului se monitorizează prin intermediul stațiilor automate DB-1 (Târgovişte, strada General I.E.Florescu nr. opt) și DB-2 (Fieni, strada Teilor nr. 20). Aria de reprezentativitate a stațiilor este de cca 1 km.
Primarul Municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a anunțat că o altă zonă din municipiu a intrat într-un proces de reabilitare. Este vorba despre zona din proximitatea Camerei de Comerț și Industrie.
„Spațiul verde a fost refăcut, s-a însămânțat gazonul, s-a realizat instalația de aspersie, urmând ca, probabil, într-o săptămână-două, să avem și iarbă aici. De asemenea, parcarea, calea de acces, toate sunt cu totul refăcute, astfel încât să avem o zonă cu totul și cu totul nouă.”, a precizat edilul-șef.
O noutate absolută la Târgoviște, în mandatul primarului Cristian Stan! Primul centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar este pe cale să prindă viață și să absoarbă acele resturi care nu își găsesc loc în pubelele de cartier.
Construcția a luat deja startul într-o zonă nepopulată, cu acces dinspre Șoseaua Găești. Investiția se va întinde pe o suprafață de aproximativ 2500 mp. Valoarea finanțării europene este de aproape 4,6 milioane de lei, integral nerambursabilă, accesată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 3 – Managementul deșeurilor.
Noua investiție, dublată de un binevenit simț civic, ar putea rezolva problema resturilor de constructii rezultate în urma lucrărilor de amenajare sau reamenajare a locuintelor, care ajung de-a valma în spațiul dedicat pubelelor din cartiere. De asemenea, la noul centru de colectare se pot primi resturile de mobilier vechi și uzat, cadavre de animale mici, deșeuri biodegradabile, practic, toate tipurile de deșeuri.
Într-o conferință de presă organizată de primarul Târgoviștei la locul viitorului centru de colectare, acesta a declarat: „Sperăm ca într-un termen cât mai scurt să avem acest centru. Vor fi containere frigorifice care vor prelua aceste deșeuri, după aceea bineinteles vor fi valorificate, neutralizate în funcție de natura lor. (…) Containerele care vor fi instalate aici, în număr de 13, pe fiecare categorie de deșeuri, se achiziționează de asemenea la nivel național și sper să le avem cât mai repede. Investiția nu presupune foarte multe lucruri la nivel de construcție: o platformă betonată, un sistem de canalizare, un separator de hidrocarburi, monitorizare video, iluminat. Vom amenaja și drumul de intrare.”
Primarul a făcut referire și la proiectul privind insulele ecologice digitalizate, care a ajuns în faza de deschidere a ofertelor financiare, adică aproape de etapa atribuirii câștigătorului. Edilul-șef a explicat că platformele de precolectare deșeuri pe care le știm acum vor fi înlocuite cu niște containere speciale, care se vor deschide pe bază de cartelă și care vor măsura cantitatea de deșeuri separate pe categorii. Ideea este să se recicleze cât mai multe deșeuri, astfel încât cantitatea de fracție umedă care ajunge la groapa de gunoi să scadă și ea.
Cel mai nou bulevard al Târgoviștei a fost astăzi împodobit cu 450 de cireși japonezi. Încălțat cu bocancii de teren, primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a pus efectiv umărul la plantarea decorativilor copăcei ce vor împodobi, de acum încolo, în fiecare primăvară, Bulevardul Regele Ferdinand.
În felul acesta, echipa de conducere a Primăriei Târgoviște a pornit o campanie de plantare de arbori ce va atinge apogeul atunci când, în 24 aprilie, elevi ai școlilor târgoviștene, împreună cu reprezentanții autorităților locale, vor înfrumuseța parcul de lângă Complexul Turistic de Natație.
„Astăzi dăm startul unei campanii importante de plantare de arbori, de plantare de pomi, în Târgoviște, campanie care va avea o etapă importantă și pe data de 24 aprilie, când, la parcul de lângă Complexul Turistic de Natație, împreună cu foarte mulți copii de la școlile târgoviștene, vom planta arbori, pomi și vom înfrumuseța municipiul Târgoviște”, a spus Cristian Stan în conferința de presă de la locul plantării cireșilor japonezi.
Bulevardul Regele Ferdinand unește bulevardul Regele Carol I cu strada Petru Cercel (Șoseaua de centură) și este străjuit de noi obiective precum Dâmbovița Mall, sediul Registrului Auto Român, noul stadion municipal, aflat în lucru, un cartier de locuințe ANL și un nou parc. Numele noii artere de circulație se leagă de faptul că, în 20 octombrie 1907, în prezența Principelui Ferdinand și a generalului Alexandru Averescu, a fost pusă piatra de temelie a clădirii care a găzduit, din 1910, Școala de Ofițeri de Cavalerie de la Târgoviște, redenumită ulterior Școala de Ofițeri de Cavalerie Ferdinand I. În aceeași clădire a funcționat unitatea militară în care au fost judecați și executați Nicolae și Elena Ceaușescu în decembrie 1989, amenajată ulterior ca Muzeu al Comunismului (aflat la acest moment într-un complex proces de reabilitare).
Unitățile școlare din Târgoviște, dotate cu mobilier printr-un proiect fără precedent, care nu costă Primăria niciun leu
Acum aproximativ o lună, municipalitatea semna contractul de furnizare de mobilier si echipamente pentru toate unitățile de învățământ din Târgoviște. Este cel mai mare contract de acest tip care a vizat vreodată învățământul târgoviștean, iar finanțarea este asigurată, in proporție de 100%, din banii europeni accesați de către administrația locală, respectiv PNRR, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație.
În cadrul conferinței de presă susținute, miercuri, 17 aprilie, de echipa de conducere a Primăriei Târgoviște la Colegiul Național „Ion Ghica”, primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a anunțat că au început livrările în cadrul contractului care vizează dotarea cu mobilier a sălilor de clasă, a cabinetelor școlare și a laboratoarelor de științe din toate cele 31 de unități școlare și preșcolare ale orașului.
„Aproape 10.000 de pupitre individuale, cu scaune reglabile pe înălțime, 1600 de paturi cu saltele, 2500 dulapuri individuale, 67 dulapuri pentru jucarii/materiale, 67 biblioteci de inălțime joasă cu rafturi, 375 buc catedră cu scaun, reprezintă numai câteva dintre reperele unei investiții fără precedent!”, a precizat edilul-șef.
Consolidare de ansamblu a Colegiului Economic „Ion Ghica”
Cu ocazia conferinței de presă, Cristian Stan a anunțat și că se pregătește intrarea Colegiului Economic într-un proiect important de reabilitare și modernizare. Finanțarea de 30 de milioane este deja accesată, dar acum se lucrează la obținerea avizelor. Este vorba despre programul de consolidare antiseismică a clădirilor publice din România, prin care s-au accesat bani pentru Liceul ”Voievodul Mircea” și prin care aproape toate unitățile de invățământ care mai sunt de reabilitat vor primi finanțări. Primarul a mai anunșat că, imediat după Paști, vor începe lucrările la Școala nr. 9 ”Grigore Alexandrescu”.
18.04.2024, 00:01
Săptămâna aceasta au avut loc întâlniri și discuții pentru promovarea și îmbunătățirea învățământului superior târgoviștean și pentru realizarea unui parteneriat puternic între Universitatea Valahia din Târgoviște și administrația publică județeană și locală.
Astfel, noua conducere a Universității Valahia, reprezentată de rectorul Corneliu Sălișteanu și de președintele Senatului, prefect Claudia Gilia, s-a întâlnit cu o delegație a Primăriei Municipiului Târgoviște, condusă de primarul Daniel Cristian Stan, din care au mai făcut parte doamna viceprimar Monica Ilie, viceprimarul Cătălin Rădulescu și secretarul general Chiru-Cătălin Cristea.
Potrivit rectorului Corneliu Sălișteanu, discuțiile au vizat oportunitățile de colaborare în ceea ce privește investițiile din campusul universitar, programele de studii și oferta educațională pentru anul universitar 2024-2025, precum și programele educaționale noi pe care Universitatea „Valahia” intenționează să le dezvolte în raport cu cerințele actuale ale angajatorilor sau care oferă competențele cerute de administrația publică. De asemenea, a fost lansată ideea susținerii de prelegeri pentru studenți de către experți din administrația publică și au fost identificate modalități de colaborare în domeniile specifice Clubului Sportiv Universitar.
Potrivit primarului Cristian Stan, Universitatea „Valahia” este un factor de dezvoltare pentru municipiul Târgoviște și pentru județul Dâmbovița, acesta subliniind că, „dacă Universitatea este puternică, orașul crește, devine mai atractiv”. Primarul Târgoviștei a spus că la întâlnire s-a discutat despre o strategie mai bună de atragere de studenți odată cu lansarea admiterii 2024, despre integrarea unor acțiuni ale Universității în evenimentele Primăriei Târgoviște (inclusiv la Zilele Cetății) și despre programe de internship și proiecte de infrastructură.
Anterior, conducerea Universității a primit vizita conducerii Consiliului Județean Dâmbovița. S-a discutat despre situația investițiilor din campusul universitar, despre oferta educațională pentru anul universitar 2024-2025, s-a luat în considerare colaborarea cu experți din administrația publică și oportunitatea înființării unor noi programe de masterat cu orientare spre nevoia de școlarizare a absolvenților din județul Dâmbovița. De asemenea, s-a vorbit despre diversificarea secțiilor Clubului Sportiv Universitar.
Nu e de mirare că numărul călătorilor care folosesc autobuzele din Târgoviște bate noi și noi recorduri! Prin investiții fără precedent, realizate în ultimii doi ani în transportul local, municipalitatea a reușit să creeze un sistem confortabil, punctual, sigur și curat, într-un cuvânt, civilizat.
Primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan, a anunțat de curând că „ într-un singur an, numărul lunar de călători care au utilizat autobuzele primăriei pe raza municipiului Târgoviște a crescut cu peste 52.000 utilizatori, respectiv de la 93.298, în luna martie 2023, la 146.126, în luna martie 2024, cu precizarea că, în ultimii 2 ani, numărul de călători s-a dublat.”
Primarul a trecut apoi în revistă investițiile realizate în domeniul transportului public târgoviștean: „În afara proiectului de construire a 3 autogări, de modernizare a stațiilor de călători și a coridoarelor de transport, au fost achiziționate nu mai puțin de 40 de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid, iar prin proiectul intitulat „Modernizarea transportului public la nivelul zonei urbane funcționale Târgoviște prin achiziția de autobuze ecologice – etapa I”, se va realiza extinderea transportului public cu autobuze noi, moderne, la întreaga zonă funcțională a municipiului Târgoviște (25 de unități administrativ teritoriale).
Investiția, depusă în cadrul parteneriatului Primăria Târgoviște – Primăria Șotânga, constă în achiziția a 21 autobuze electrice de capacitate mare (12 m) dotate, 21 stații de încărcare lentă pentru autobuze electrice – la autobază, 7 stații de încărcare rapidă pentru autobuze electrice – pe traseu.
Valoarea investiției este de peste 68 de milioane de lei, este bugetată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C10 – Fondul Local, iar contractul de finanțare a fost deja semnat!”, a mai anunțat Cristian Stan.
În martie 2024, aproape 6000 de copii care învață în Târgoviște au optat să folosească în mod gratuit transportul public târgoviștean. Gratuitatea are în vedere toți copiii care învață în Târgoviște, indiferent de domiciliu și se aplică atât pe traseele din oraș, cât și pe traseele din afară orașului operate de către transportatorul Primăriei Târgoviște.
Vineri, 26 aprilie 2024, primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan, și-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar, sprijinit de semnăturile a peste 30.000 de târgovișteni.
„Candidatura mea a fost însoțită de peste 30000 de semnături de susținere. Un record în dreptul căruia nu pot decât să mă plec și să vă mulțumesc! E și acesta un răspuns la ceea ce am făcut și avem de făcut. Că lucrurile bune din ultimii ani n-au fost în zadar și n-au trecut neobservate. Că transformarea orașului este evidentă. Că munca acestei echipe, în definitiv, este apreciată ca atare și încărcată cu un nou val de sprijin.
Cuvintele pot fi multe. Și e plină această campanie de cuvinte. Dar diferența se face la fapte. Când ne uităm în trecut la cum arăta orașul și-l vedem astăzi, putem trage singuri anumite concluzii.
Suntem aici să continuăm această muncă, acest proiect fundamental de creare a unui centru urban la standarde ridicate din toate punctele de vedere. Iar eu nu mă voi schimba. Voi fi același primar serios, căruia îi place să fie mai mult pe teren, decât în birou, conștiincios obiectivelor asumate și cu picioarele pe pământ.
Așa să ne-ajute Dumnezeu!”
Anul a început în forță pentru Târgoviște! Chiar în Ajunul Bobotezei, într-o zi însorită de 5 ianuarie, a fost deschis publicului cel mai mare parc făcut în oraș după 1990. Investiția a fost realizată cu bani europeni și a însemnat o spectaculoasă recuperare a unui teren care devenise o groapă de gunoi și transformarea acestuia într-o zonă de agrement de 10 ha.
Valoarea totală a investiției cu titlul „Reconversia si refuncționalizarea terenului din vecinătatea Complexului Turistic de Natație Târgoviște prin crearea de facilități pentru recreere” este de peste 13 milioane de lei.
Proiectul de regenerare urbană a însemnat amenajarea unui spațiu verde generos, pe aproximativ 90% din suprafața menționată, incluzând zeci de specii de arbori ornamentali, arbuști rășinoși, foioși, plante florale. În afară de asta, au fost construite locuri de joacă, o fântână arteziană, o scenă cu gradene, un foișor, o zonă de fitness și au fost amenajate piste pentru biciclete. Totodată, în cadrul clădirii multifuncționale, este realizat și un loc de joacă interior, dotat cu echipamente de joacă de tip softplay.
Un important punct de atracție al parcului s-ar putea dovedi la primăvară lacul de agrement ce va putea fi utilizat pentru plimbări cu barca sau cu hidrobicicleta.
Parcul este dotat cu mobilier urban inteligent cu Wi-Fi și este supravegheat video. Este construită o tiroliană, dar și un minipoligon rutier destinat celor mici. Spațiul verde beneficiază de sistem automat de irigații.
După ce au fost amenajate parcul de lângă Dâmbovița Mall și acest parc din apropierea Complexului Turistic de Natație, programul articulat de extindere a spațiilor verzi din municipiul Târgoviște va continua cu proiectul de regenerare urbană și de punere în valoare a Parcului Chindia, dar și cu proiectul de punere în valoare și de amenajare peisagistică a Șanțului și a Valului Cetății.
Primăria municipiului Târgoviște a anunța că pe agenda de lucru a municipalității se află si proiectul ”Realizarea unei grădini publice și amenajarea lacului Priseaca”, pe o suprafață de peste 60.000 mp. Se are în vedere crearea de coridoare verzi-albastre prin reabilitarea, regularizarea, dragarea si amenajarea lacului Priseaca, inclusiv a malurilor acestuia în vederea utilizării durabile de către pietoni sau bicicliști, lucrări de înierbare/plantare de arbori, lucrări care diminuează riscul de inundații sau eroziunea malurilor, precum și activități pentru protecția biodiversității.
Totodată, se vor realiza sisteme durabile de drenaj la scara mică a lacului Priseaca, (pavaje permeabile, acoperișuri si pereți verzi cu soluțiile bazate pe natură), activități de refacere a ecosistemului sub formă de spații verzi sau zone umede (mlaștini).
În același timp, vor fi implementate activități conexe ce vor asigura accesibilizarea investiției (alei pietonale, piste de biciclete, mobilier urban realizat din materiale ecologice, sisteme inteligente de iluminat, microsisteme de irigații), in limita a 10% din suprafața totală a spațiului verde vizat de proiect, conform prevederilor Legii nr.24/2007.
După ce numeroase instituții de învățământ târgoviștene, de la creșe până la licee, au beneficiat de reabilitare și de modernizare în ultimii ani, acum a venit rândul Colegiului Economic "Ion Ghica". Sursa fondurilor nerambursabile o constituie „Programul national de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat”. Valoarea finanțării accesate de Primăria Târgoviște este de 30.550.000 de lei, bani ce vor fi folosiți pentru modernizarea, consolidarea și reabilitarea energetică a clădirii.
Pe lângă lucrările specifice programului prin care vin fondurile nerambursabile, primarul Cristian Stan ne-a informat că „imobilele colegiului vor fi termoizolate, va fi schimbată tâmplăria, va fi schimbat acoperișul, sistemul de încălzire va fi refăcut, vor fi instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, prin utilizarea surselor regenerabile de energie, sistemele de climatizare vor fi refăcute, instalațiile de iluminat vor fi modernizate, va fi refăcut sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice, va fi realizat un sistem de management energetic integrat, etc.”
Licitațiile aferente întocmirii proiectelor și execuției de lucrări vor fi lansate în perioada următoare.
Încă un punct termic din Târgoviște va fi demolat pentru a face loc unei noi inițiative. De data aceasta, potrivit anunțului făcut de primarul Târgoviștei, Cristian Stan, va fi construită o parcare nouă. Totul se va întâmpla în microraionul nr. 12, în zona străzilor Pandurilor, Mihai Popescu și Mihail Sadoveanu.
Primarul a explicat într-o postare pe Facebook că „întreaga tramă stradală aferentă va fi reabilitată”, după ce, în prealabil, se vor extinde și rețelele de utilități.
Cristian Stan a anunțat și că următoarea investiție de acest tip va fi realizată în zona străzii Boerescu Zaharia.
Copyright © 2024 informatiata - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy