Mai multe unități de învățământ din țară au fost decorate, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, de președintele României, Klaus Iohannis, ca o formă de apreciere a contribuției lor în domeniul educațional. Printre acestea se numără și trei instituții din județul Dâmbovița. Este vorba despre Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” și despre Colegiul Național „Constantin Cantacuzino”, ambele din Târgoviște, care au primit „Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Ofițer”, și despre Școala Gimnazială „Ion Mareș” din comuna Vulcana-Băi, care a primit „Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler”.
Ceremonia de decorare va avea loc marți, 8 octombrie, de la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, unde vor fi acordate distincţii pentru 101 unităţi de învăţământ din întreaga ţară.
Conform Administraţiei prezidenţiale, aceste distincţii au fost acordate „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru contribuţia dascălilor la dezvoltarea României prin educaţie, pentru profesionalismul şi dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a şcolii în viaţa elevului, dar şi a comunităţii”.
Președintele Klaus Iohannis și-a decorat cu cel mai înalt grad prevăzut de ordinul Meritul pentru Învățământ liceul la care a avut catedra blocată timp de 27 de ani, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, și liceul la care predă soția lui, Carmen Iohannis, mai exact Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.
În perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița organizează prima ediție a Taberei de Creație pentru copii „Toamna la Chindie”, concepută ca o alternativă de petrecere a timpului liber din vacanța modulului 1 de învățare, aferentă anului școlar 2024-2025.
Atelierele propuse sunt: păpuși pe linguri de lemn, împletituri din pănuș, cusături tradiționale și Icoane pe sticlă.
Fiecare copil poate opta pentru 3 ateliere, iar taxa de participare pentru toată săptămâna este de 60 de lei/copil.
Vârsta minimă: 7 ani.
Intervalul orar de desfășurare a atelierelor este 9:00-12:00.
La finalul săptămânii, pe data de 2 noiembrie, se va organiza o excursie de documentare, în zona Vâlcea, cu vizitarea muzeului etnografic de la Bujoreni, Muzeul Satului Vâlcean, apoi un popas inedit la Muzeul Trovanților, pentru a descoperi câteva din minunile naturii și o vizită la o stupină și la gospodăria unui apicultor, pentru a descoperi tainele unei meserii milenare.
Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile, până la data de 24 octombrie 2024, la numerele de telefon: 0721327910 sau 0737572449.
Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică și Tehnologia Informației
Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică și Tehnologia Informației, din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște anunță deschiderea perioadei de înscriere la concursul de admitere, pentru anul universitar 2024-2025.
Oferta educațională a facultății include programe de studii pentru toate cele trei cicluri universitare: licență, master și doctorat.
Facultatea oferă următoarele specializări pentru programul de licență, cu durata de studiu de 4 ani:
• Tehnologii și sisteme de telecomunicații;
• Electronică aplicată;
• Automatică și informatică aplicată;
• Energetică industrială;
• Electrotehnică.
Pentru absolvenții de licență, facultatea oferă programe de masterat cu durata de studiu de 2 ani, ce asigură aprofundarea cunoștințelor și competențelor în domenii specifice, precum:
• Integrated electrical systems engineering in vehicles;
• Sisteme avansate de telecomunicații, prelucrarea și transmisia informației;
• Automatică avansată, productică și informatică industrială;
• Auditul sistemelor energetice;
• Sisteme și echipamentele moderne în producerea și utilizarea energiei.
Pentru cei ce doresc să contribuie la cercetarea avansată în domeniul Ingineriei, facultatea oferă domeniul de doctorat Inginerie Electrică.
Facultatea de Ingineria Materialelor și Mecanică
Facultatea de Ingineria Materialelor și Mecanică, din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște anunță deschiderea perioadei de înscriere la concursul de admitere, pentru anul universitar 2024-2025.
Facultatea oferă o gamă variată de programe de studii de licență, master și doctorat concepute să răspundă nevoilor actuale ale pieței muncii și să formeze specialiști de înaltă competență în domeniile Ingineriei Materialelor și Mecanică.
Programele de licență, cu durata de studiu de 4 ani sunt diverse și includ:
• Știința materialelor;
• Echipamente pentru procese industriale;
• Inginerie economică în domeniul mecanic.
Programe de master se desfășoară pe durata a 2 ani de studiu și oferă specializări avansate în:
• Materiale avansate;
• Echipamente moderne de fabricare și testare în inginerie mecanică.
Absolvenții programelor de master pot aprofunda studiile aplicând la domeniile de doctorat: Ingineria materialelor, respectiv Inginerie mecanică.
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor
Dacă ești pasionat de științele mediului sau de siguranța alimentelor, ori vrei să contribui la protejarea mediului și la asigurarea unor produse alimentare de calitate pentru viitor, Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor, din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște, te așteaptă să te înscrii la concursul de admitere, pentru anul universitar 2024-2025.
Programele de studii de licență se desfășoară pe durata a 4 ani de studiu și cuprind specializările:
• Tehnologia prelucrării produselor agricole;
• Controlul şi securitatea produselor alimentare;
• Ingineria şi protecţia mediului în agricultură;
• Montanologie.
Programele de studii de master, cu durata de studiu de 2 ani, cuprind specializări atât din domeniul Ingineriei Mediului, cât și din domeniul Științei Alimentelor, cum ar fi:
• Sisteme de control și evaluare a calității mediului;
• Controlul și expertiza alimentelor.
Înscrierile pentru concursul de admitere se pot face atât online, pe site-ul oficial al Universității „Valahia” din Târgoviște, cât și la sediul facultății.
Pentru informații suplimentare despre înscriere și admitere, vă invităm să vizitați site-ul www.admitere.valahia.ro.
Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște își deschide porțile pentru o nouă sesiune de admitere, oferind programe de studii diverse și adaptate cerințelor actuale ale pieței muncii.
Facultatea oferă două programe de licență structurate pentru a oferi studenților o pregătire solidă și competențe relevante în domeniile selectate:
• Drept – forma de învățământ cu frecvență și învățământ la distanță;
• Administrație publică – forma de învățământ cu frecvență.
Pentru absolvenții ciclului de licență care doresc să își aprofundeze cunoștințele și să își dezvolte competențele în domenii specifice, Facultatea de Drept și Științe Administrative pune la dispoziție două programe de masterat: Dreptul Afacerilor, cu durata studiilor de 1 an, respectiv Administrație Publică Europeană, cu durata studiilor de 2 ani.
Înscrierile pentru concursul de admitere se pot face atât online, pe site-ul oficial al Universității „Valahia” din Târgoviște, cât și la sediul facultății.
Pentru informații suplimentare despre înscriere și admitere, vă invităm să vizitați site-ul www.admitere.valahia.ro.
Competiția Națională „Școală Europeană” și-a desemnat câștigătorii din acest an, în urma unui proces complex de evaluare a aplicațiilor realizate de unitățile de învățământ.
Competiția a fost lansată de Ministerul Educației în anul 2004, ca semn al recunoașterii contribuției școlilor românești la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, fiind recunoscută de instituțiile europene ca un exemplu de susținere şi valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației şi formării profesionale ce contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.
În competiția organizată de Ministerul Educației, anul acesta s-au înscris 134 de unități de învățământ preuniversitar, provenind din 38 de județe și Municipiul București. Un număr de 104 unități au primit titlul de „Școală europeană”, dintre care 13 unități sunt școli din județul Dâmbovița.
Toate cele 13 unități de învățământ dâmbovițene candidate au fost desemnate câștigătoare și sunt cunoscute pentru tradiția în accesarea și implementarea proiectelor europene:
Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște;
Colegiul Național Pedagogic „Constantin Cantacuzino” Târgoviște;
Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Pucioasa;
Liceul de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște;
Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgoviște;
Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” Moreni;
Liceul „Voievodul Mircea” Târgoviște;
Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” Târgoviște;
Școala Gimnaziala nr. 4 Moreni;
Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Pucioasa;
Școala Gimnazială Specială Târgoviște;
Școala Gimnazială „Ion Mareș” Vulcana-Băi;
Școala Gimnazială „I. Al. Brătescu-Voinești” Târgoviște.
Se remarcă punctajele mari obținute de școlile dâmbovițene, Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște deținând al treilea punctaj la nivel național (193 de puncte dintr-un total de max. 200 de puncte) și cel mai mare punctaj al unei instituții dâmbovițene înregistrat la această competiție în toate cele 19 ediții.
11 unități de învățământ dâmbovițene își reconfirmă titlul, dar sunt admirabile efortul și reușita a două instituții care dobândesc statutul de ”Școala europeană” pentru prima dată: Școala Gimnazială Specială Târgoviște și Școala Gimnazială „Ion Mareș” Vulcana-Băi (singura școală din mediul rural care deține acest statut).
Rezultatele detaliate pot fi consultate pe site-ul: https://www.edu.ro/scoala-europeana .
La nivel național, după numărul de școli europene desemnate în acest an, regăsim următoarele județe: Dâmbovița – 13 unități câștigătoare, Iași – 11, București – 7, Suceava – 6, Vaslui – 6, Bihor – 5, Dolj – 5.
Acest succes a fost posibil pentru că județul Dâmbovița este lider în accesarea fondurilor alocate prin Programul Erasmus+ 2021-2027, implementând anual peste 70 de proiecte. 55 de unități dețin acreditarea Erasmus+ în domeniul educației școlare și 12 unități în domeniul educație și formare profesională – VET. Acest tip de finanțare anuală asigură bugete pentru mobilități internaționale pentru mai mult de 700 de elevi și profesori din județul Dâmbovița și contribuie la inovarea didactică și la îmbunătățirea rezultatelor școlare.
Odată obținut, certificatul „Școala Europeană” este valabil pentru o perioada de trei ani.
Decernarea premiilor pentru câștigătorii competiției naționale „Școală Europeană” va avea loc la Palatul Parlamentului din București în toamna acestui an, după deschiderea sesiunii parlamentare.
Comunicare instituțională – Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița
În perioada 24 - 27 iulie 2024, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa va organiza cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului de teatru pentru copii „Mimesis Fest”. Copiii și tinerii participanţi la eveniment vor putea petrece câteva zile de vacanţă într-o atmosferă de poveste.
Pe parcursul a patru zile vor fi organizate spectacole de teatru pentru copii, ateliere de creaţie, jocuri, ateliere de pictură pe faţă și figurine din baloane, precum și spectacole cu statui vivante. Trupele de teatru participante la proiect, formate din actori profesionişti tineri, vor aduce la viaţă personaje îndrăgite din lumea poveştilor. Misterioase și surprinzătoare, statuile vivante vor reprezenta momente amuzante și fascinate nu numai pentru copii, ci pentru toți participanții la festival.
Piața „Mihai Viteazul” din municipiul Târgoviște, locul de desfăşurare a evenimentului, va fi transformată într-un univers al copiilor, plin de magie și culoare.
Accesul este liber.
Echipele de robotică ale Colegiului Național „Constantin Carabella” din Târgoviște urmează să participe la două competiții extrem de importante ce vor avea loc în Statele Unite ale Americii.
Înainte de plecare, elevii și profesorii lor, Monica Riza și Liviu Riza, au avut o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și cu secretarul județului, Dan Popa.
Corneliu Ștefan a făcut o postare pe contul său de Facebook în care a declarat că se bucură că, „din bugetul Consiliului Județean Dâmbovița, am reușit să contribuim financiar la deplasarea peste ocean a acestor tineri pasionați de robotică, tineri care ne arată cât de mult potențial există în județul Dâmbovița!”.
El le-a urat succes echipelor BlackPhantoms și UnderConstruction, nominalizându-i pe toți membrii acestora: 𝑨𝒏𝒕𝒐𝒏 𝑹𝒂𝒓𝒆𝒔̦-𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒊, 𝑩𝒐𝒃𝒊𝒓𝒊𝒄𝒂̆ 𝑮𝒆𝒐𝒓𝒈𝒆 𝑬𝒎𝒊𝒍, 𝑩𝒓𝒖𝒎𝒂̆ 𝑽𝒍𝒂𝒅 𝑰𝒐𝒏𝒖𝒕̦, 𝑪𝒊𝒄𝒂𝒏𝒊 𝑨𝒍𝒆𝒙𝒂𝒏𝒅𝒓𝒖 𝑺̦𝒕𝒆𝒇𝒂𝒏, 𝑰𝒐𝒏𝒆𝒔𝒄𝒖 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒂-𝑪𝒂̆𝒕𝒂̆𝒍𝒊𝒏𝒂, 𝑹𝒖𝒔̦𝒂𝒏𝒖 𝑻𝒆𝒐𝒅𝒐𝒓-𝑫𝒂𝒏𝒊𝒆𝒍, 𝑹𝒊𝒛𝒂 𝑨𝒓𝒊𝒔-𝑮𝒆𝒐𝒓𝒈𝒆, 𝑰𝒐𝒏 𝑹𝒂𝒓𝒆𝒔̦-𝑵𝒊𝒄𝒉𝒐𝒍𝒂𝒔, 𝑩𝒂𝒓𝒃𝒖 𝑮𝒂𝒃𝒓𝒊𝒆𝒍𝒂-𝑩𝒊𝒂𝒏𝒄𝒂, 𝑻𝒓𝒂𝒏𝒅𝒂𝒇𝒊𝒓 𝑽𝒊𝒄𝒕𝒐𝒓-𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒊, 𝑹𝒂𝒅𝒖 𝑻𝒆𝒐𝒅𝒐𝒓 𝑴𝒊𝒉𝒂𝒊, 𝑹𝒂𝒅𝒖 𝑴𝒊𝒉𝒂𝒊 𝑹𝒂𝒓𝒆𝒔̦ 𝒔̦𝒊 𝑺𝒕𝒐𝒊𝒄𝒂 𝑨𝒏𝒅𝒓𝒆𝒊 𝑪𝒂𝒔𝒊𝒂𝒏.
În California, pe 14 iulie, echipele Black Phantoms și Under Construction vor avea primul concurs, „Lobster Cup International”, în care vor reprezenta România.
A doua competiție, „Chicago Robotics Invitational”, va avea loc între 19 și 21 iulie, la ea fiind înscrise 40 de echipe, 9 din România și 31 din SUA.
În cadrul Galei Performanței în Educația Târgovișteană, eveniment ce prilejuiește administrației municipale răsplătirea rezultatelor remarcabile, au fost premiați 358 de elevi și de profesori din școlile târgoviștene pentru rezultatele obținute la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale.
Ediția 2024 a fost găzduită, miercuri, 10 iulie, de Cinematograful „Independența”, unde au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, părinți, profesori și elevi de la școlile și liceele din Târgoviște care au obținut rezultate foarte bune la examenele de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, la concursuri sau competiții sportive.
Un număr de 358 de elevi, profesori și antrenori – care au obținut 114 locuri I, 101 locuri II, 116 locuri III, 91 mențiuni și 36 premii speciale – au fost răsplătiți cu diplome de către Primăria Târgoviște.
În cadrul evenimentului, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a subliniat din nou faptul că astfel, comunitatea târgovișteană, își exprimă recunoștința și prețuirea pentru cei care ne fac „mândri că suntem târgovișteni. Sărbătorim excelența, sărbătorim copiii, dascălii și părinții care, prin activitatea lor, au reușit să facă din educație o activitate de excelență. Performanța în educație înseamnă să-ți stabilești niște obiective, să-ți dorești să fii cel mai bun. Înseamnă să fii dispus să faci eforturi. Aici este și secretul: nimic în viață nu se obține fără muncă. Dincolo de rezultate, Gala Performanței înseamnă și aprecierea eforturilor celor care au obținut aceste rezultate.”
Dintre autorități, alături de primarul Cristian Stan și de viceprimarul Monica Ilie, au participat prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, inspectorul școlar general, Adriana Tudose, rectorul Universității „Valahia”, Corneliu Sălișteanu, directorii instituțiilor din subordinea administrației locale.
În perioada 16-17 august 2024, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, va organiza Festivalul „Peștera –Padina”, ce se va desfășura în zona Telecabina Peștera din Masivul Bucegi.
Prin acest eveniment se urmărește promovarea potenţialului turistic din Masivul Bucegi, realizarea unor spectacole şi a unor momente culturale inedite, educarea participanţilor în protejarea mediului înconjurător şi practicarea mişcării în aer liber.
Așadar, în perioada mai sus-amintită, începând cu ora 15:00, vor avea loc următoarele spectacole:
În perioada 1-5 iulie, așa cum v-a obișnuit de mulți ani, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița organizează cea de-a XII-a ediție a Taberei de Creație „O vară de poveste”.
Atelierele de anul acesta sunt: Mărgele, Cusături, Decorațiuni din hârtie, Icoane pe sticlă și Păpuși din linguri de lemn.
Taxa de participare pentru toată săptămâna este de 60 de lei/copil.
Vârsta minimă: 7 ani.
Intervalul orar de desfășurare a atelierelor este 9:00-12:00.
La finalul săptămânii se va organiza o excursie pe traseul Băile Govora, Mănăstirea Horezu, Muzeul de Etnografie Golești.
Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile, până la data de 28 iunie 2024, la numerele de telefon: 0721327910 sau 0737572449.
Sala amfiteatru a Liceului de Arte “Bălașa Doamna” din Târgoviște a fost neîncăpătoare, ieri după-amiază, la festivitatea de premiere a elevilor care activează la Centrul de Excelență Dâmbovița sau au beneficiat de programul de pregătire la matematică “Hai la olimpiadă!” și au obținut rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile școlare din calendarul Ministerului Educației. Aproape 200 de elevi au fost chemați pe scenă pentru a fi felicitați, în urma performanțelor lor din acest an școlar, în cadrul manifestării organizate de Inspectoratul Școlar Județean și Centrul de Excelență Dâmbovița..
Printre invitații participanți la festivitate s-au aflat secretarul Primăriei Târgoviște - Cătălin Chiru Cristea, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Dâmbovița – prof. Adriana Tudose și inspectorul general adjunct – prof. Alexandru Mitru, prof. univ. dr. habil. Marian Vâlciu – prorector la Universitatea “Valahia” Târgoviște și Marian Păiși - președintele Consiliului Reprezentativ al Părinților.
Ceremonia a fost presărată cu momente artistice. Trupele de dans Baby Girls, Dancing Stars, Cool Girls și Cute Girls au încins atmosfera, câștigând admirația spectatorilor. De altfel, fetele coordonate de prof. Dana Dragomir sunt câștigătoare a numeroase premii atât la competiții naționale, cât și internaționale. De asemenea, Ștefania Suditu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Constantin Carabella” a emoționat publicul cu vocea sa puternică. Alte două eleve s-au remarcat cu talentele lor organizatorice, dincolo de performanțele la olimpiadele școlare. Briana Popa (clasa a IX-a la Colegiul Național „Constantin Carabella”) și Andreea Andronache (clasa a XI-a la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”) și-au asumat rolul de co-prezentatoare ale galei.
Reprezentați ai unor asociații care funcționează pe lângă instituțiile de învățământ au oferit premii în bani elevilor care au ocupat primele locuri la competițiile școlare. Asociația Carabella l-a premiat pe Victor Trandafir, elev în clasa a IX-a, pentru rezultatele obținute la olimpiadele de securitate cibernetică și TIC. Asociația Părinților Cantacuzini a recompensat-o pe eleva Maria Diana Diaconu (clasa a IX-a) pentru rezultatele obținute la olimpiada de limba engleză, Concursul Național “Speack Out” și Concursul Național de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”. Asociația de Părinți “Vladimir Streinu Junior 13” le-a oferit premii elevilor Iulian Petrișor Dumitru și Andrei Victor Iordache pentru rezultatele la Olimpiada Națională de Geografie, iar Asociația de părinți de la Colegiul Economic “Ion Ghica” elevului Patrick Eva pentru premiul I la Youth Business Summit.
Centrul de Excelență Dâmbovița încheie, în această perioadă, cel de-al treilea an de activitate, zeci de profesori lectori și profesori voluntari oferind sprijin elevilor care doresc să performeze la olimpiadele și concursurile școlare din calendarul Ministerului Educației.
Comunicat al Compartimentului Imagine, Relații Externe,
Consiliul Județean Dâmbovița
Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, și Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște, vă invită mâine, 12 iunie 2024 ora 10:00, la vernisajul expoziției de pictură și grafică „MODELE REPREZENTATIVE ALE ARTEI UNIVERSALE”, la galeria de la etajul Muzeului de Istorie din Târgoviște.
Expoziția cuprinde lucrări realizate de elevi din ciclul liceal al Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște. Expoziția este alcătuită din lucrări realizate pe parcursul anului școlar actual și constituie un preambul pentru manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la înființarea „Gimnaziului Văcărescu”, în anul 1874.
Lucrările de grafică reprezintă studiul elevilor după naturi statice cu mulaje după sculpturi antice (Venus din Milo) ori renascentiste (Capul lui Moise de la Monumentul funerar al papei Iulius al II-lea, de Michelangelo Buonarotti) la orele de educație plastică. Sub îndrumarea doamnei profesoare Ioana Diaconu, tinerii au luat contact cu texturi diferite, pe care le-au transpus utilizând creionul pe hârtie. Tot în cadrul orelor de educație plastică, elevii au avut ca temă ilustrarea unei capodopere a picturii moderne, folosind de această dată culori de ulei și suport de pânză.
Printre lucrările de pictură importante ale secolului trecut - care i-au impresionat și, în același timp, determinat pe acești elevi să le reprezinte - se regăsesc: Vas cu floarea-soarelui, Noaptea înstelată, Autoportret, Terasă de cafenea noaptea - Vincent van Gogh, Girafa în flăcări - Salvador Dali, Guernica - Pablo Picasso, Sub un val în largul Kanagawa - Katsushika Hokusai etc.
Expoziția va rămâne pe simezele muzeului până pe 31 august 2024 la Galeria de la etajul Muzeul de Istorie (Târgoviște, Calea Domnească nr. 189), de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 - 17:00.
Vă aşteptăm cu drag!
Olimpiada Națională de Religie pentru cultul ortodox s-a desfășurat în perioada 8-12 mai 2024, pentru clasele V-VIII, la Focșani, și pentru clasele IX-XII, la Piatra Neamț.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, la etapa națională a olimpiadei au participat și elevii dâmbovițeni situați pe primele locuri, la fiecare clasă, la etapa județeană, care s-a desfășurat la Târgoviște în data de 13 aprilie 2024.
Premiul al II-lea, în cadrul competiției naționale, a fost obținut de eleva Rada Andreea Maria Alexandra (clasa a VIII-a), de la Școala Gimnazială Tătărani, având ca profesor de religie pe dna Chivulescu Maria.
Premiul al III-lea a fost obținut de eleva Sandu Teodora Sofia (clasa a VI-a), de la Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Pucioasa, având ca profesor de religie pe dna Damian Ileana.
Au fost acordate elevilor dâmbovițeni și 3 premii speciale, după cum urmează: Brebeanu Maria Teodora (clasa a VII-a), Însurățelu Ștefania Andreea (clasa a IX-a) și Postelnicu Ana (clasa a XI-a), de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Cantacuzino” din Târgoviște, având ca profesori de religie pe dna Ștefan Floricica, Pr. prof. Predica Iulian și Pr. prof. dr. Hrestic Bogdan Petru.
Toți participanții la olimpiadă au primit din partea Ierarhului daruri pentru deplasare, iar pentru rezultatele obținute vor beneficia de o tabără de vară la Centrul Cultural-Misionar al Arhiepiscopiei Târgoviștei de la Mănăstirea Peștera Ialomiței, și vor fi premiați, alături de profesorii lor îndrumători, în cadrul evenimentelor dedicate Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, din zilele de 10 și 11 august, sărbătoarea centrală a Eparhiei noastre.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI
Liceenii de la Colegiul Național „Constantin Carabella” care au participat, astăzi, la faza județeană a Olimpiadei Naționale de Argumentare, Dezbatere și Gândire Critică “Tinerii dezbat” au obținut rezultate entuziasmante. Atât echipa de începători, cât și echipa de avansați au reușit să se califice la faza națională a competiției.
La concursul desfășurat la Liceul Tehnologic "Constantin Brâncoveanu" din Târgoviște, locul al doilea la secțiunea Avansați a fost ocupat de Colegiul „Nicolae Titulescu” din Pucioasa, iar la Începători de Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgoviște.
Inteligenți, bine pregătiți și cu vorbele la ei, adolescenții de la Carabella au reușit să se impună la categoria Debutanți după ce au condamnat în discursurile lor, imaginându-și că se află la tribuna Parlamentului, influența industriei muzicale asupra tinerilor și au argumentat pedepsirea elevilor pentru acte de cyberbullying, potrivit temelor stabilite de Ministerul Educației. La secțiunea Avansați, temele au vizat impunerea de restricții privind deschiderea, în orașele mici, a magazinelor care aparțin unor lanțuri de retail, pentru a proteja afacerile locale și regretul ascensiunii culturii start –upurilor în rândul tinerilor.
Debutanții care au participat la dezbatere din partea Colegiului Național „Constantin Carabella” sunt: Briana Popa, Ștefan Cristache, Alin Bîrzescu-Popescu, Vlad Arabagiu (rezervă). Avansații sunt: Elena Iosif, Ana Roșca, Ana Florea, Ioana Stanciu (rezervă). Coordonatorii celor două echipe sunt doamnele profesoare Manina Leașu și Monica Popa.
Echipele câștigătoare s-au pregatit și în cadrul Centrului de Excelență Dâmbovița.
Faza pe țară a Olimpiadei Naționale de Argumentare, Dezbatere și Gândire Critică “Tinerii dezbat” va avea loc la Constanta, în perioada 7-13 mai.
Să știi mai multe, să fii mai bun!
Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa va desfășura, în săptămâna 22-26 aprilie 2024, programul cultural educaţional „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, o săptămână dedicată activităţilor extracurriculare, program ce a ajuns anul acesta la cea de-a VIII-a ediție.
Prin activitățile propuse, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița vine cu o alternativă specială la disciplinele obligatorii cuprinse în programele învățământului preuniversitar. Astfel, prin intermediul meșteșugurilor tradiționale, se dorește promovarea frumuseții artei populare românești, precum și interdisciplinaritatea ca mijloc de dezvoltare şi stimulare a creativităţii elevilor.
Și anul acesta vă așteptăm cu atelierele tradiționale: încondeiat ouă și pictură icoane pe sticlă, atelier de cusături și olărit, dar și două ateliere dedicate programului Săptămâna verde: Atelier Eco – hârtie și Atelier Eco – tehnica colajului.
Pentru înscrieri, cadrele didactice vor face programările telefonic la unul din următoarele numere de telefon: 0721327910 și 0737572449. Taxa de participare este de 20 lei/copil, indiferent de numărul de ateliere pentru care se optează. Data limită a înscrierilor este 17 aprilie 2024.
Vă așteptăm cu drag!
Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița
Roboticienii de la Carabella au participat, weekendul trecut, la două competiții internaționale de robotică, una în Salonic, Grecia și una în Piacenza, Italia.
La competiția din Salonic, au participat echipe din Grecia, Albania, Turcia, Macedonia și România. Singura echipă participantă din România fost echipa Black Phantoms, cea mai nouă echipă de robotică de la Colegiul Național ”Constantin Carabella” din Târgoviște. Echipa Black Phantoms a câștigat competiția în alianță cu echipa The Inventors din Grecia. De asemenea, a obținut premiul I la secțiunea Innovate.
La competiția din Piacenza, au participat echipe din Italia, Lituania, Venezuela, Rusia, Slovenia și România. Din țara noastră au participat 5 echipe de robotică, una dintre ele fiind Under Construction tot de la Colegiul Național ”Constantin Carabella”. Aceasta a terminat calificările pe locul I și a câștigat competiția în alianță cu două echipe din Lituania, fiind singura echipă neînvinsă. Pe lângă aceasta, elevii de la Carabella au obținut premiul I la secțiunea Motivate.
Unele instituții de învățământ dâmbovițene au avut deja sau vor avea în perioada următoare programul educativ „Săptămâna altfel”, prilej cu care vor participa la tot felul de activități în afara spațiului școlar, activități realizate în colaborare cu diverse instituții.
Respectând tradiția ultimilor ani, Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte a pregătit și anul acesta, în perioada 1 martie-21 iunie 2024, în cadrul programului educațional „Şcoala şi Muzeul – parteneri pentru implementarea unor metode alternative de învățare și educare”, ateliere educaționale interactive, ce se vor organiza în spațiile muzeului.
Este vorba despre următoarele ateliere: Școala verde, „Ca să ai viață frumoasă\ poți să faci din lut o casă”, Taina scrisului de știi \ tu cu pana poți să scrii”, „Despre Țepeș povestim\ Și-un turn măreț construim”, Însemnele Casei Regale a României, Atelier de modelat hârtia în tehnica quilling, Ghid de lectură a operei de artă, Ghid pentru o zi. După cum le spune și titlul jucăuș, sunt ateliere de modelaj, pictură, scriere ornamentală, gândite pentru Săptămâna altfel de către specialiștii de la Curtea Domnească.
Linkul https://muzee-dambovitene.ro/proiecte-educationale/ vă va direcționa către site-ul CNMCD, unde veți găsi detalii despre atelierele educative.
Virginia Mateiaș, jurnalistă și scriitoare târgovișteană, cunoaște un succes fulminant în Canada, unde este stabilită de 19 ani. Apreciată îndeosebi pentru poezia sa și pentru emisiunile culturale de la Radio Minisat, Virginia a debutat sâmbătă ca romancieră. Romanul ei, "Greenlandos", semnat sub pseudonimul Virginia Witch și publicat de editura americană Literary Revelations, devine în mai puțin de 24 de ore numărul 1 bestseller pe Amazon. De reținut că pe rețeaua giganticei companii multinaționale americane, se postează o nouă carte la fiecare cinci minute. Cartea Virginiei Mateias, "Greenlandos", a devenit numărul 1 în Canada și numărul 1 în America la două categorii: Hot New Releases – Children’s Books for Parents și Children’s General Humor.
"Greenlandos" este o carte scrisă pentru o audiență dublă: părinți și copii cu vârsta cuprinsă între 9-12 ani, autoarea propunându-și să amuze adulții și să educe copiii. Meseria ei de jurnalist se simte în fișele de la sfârșitul poveștii, unde găsim informații interesante pentru sănătatea noastră.
Greenlandos este ținutul uitat de timp, în care locuitorii sunt legume-oameni. Un ținut fără produse toxice, în care trăiesc personaje fermecătoare: Doamna Conopidă (cântăreața la postul de radio Vrej FM), Domnul Ardei, vânzător de telefonie mobilă, Beladonna, împărăteasa din umbra a Greenlandosului și multe alte personaje reprezentând diferite categorii sociale și arhetipuri umane, transpuse cu mult umor în pielița legumelor.
Peste acești locuitori liniștiți dau năvală criminalele legume injectate cu pesticide. Un război crâncen începe. "Greenlandos" este insa mai mult decât o carte de aventuri; este un semnal de alarmă cu privire la folosirea excesivă a pesticidelor. Este totodată un mijloc de a-i educa pe copii, propunându-le modele sănătoase și repere corecte despre cum trebuie să ne raportăm la mediul în care trăim.
Cartea poate fi comandată și din România, în format Kindle, la doar 8$ (24 lei), folosind acest link:
Virginia Mateiaș este actriță, jurnalistă, scriitoare, poetă și deținătoare a unei edituri proprii. Mai mult de un deceniu ea a fost redactor cultural la Radio MINISAT Târgoviște si profesoară de teatru. In 2005, Virginia a plecat în Canada, unde a publicat două volume de poezii și un al treilea în colaborare cu poeta americană Gabriela Marie Milton. Poezia ei este tradusă și publicată în engleză, albaneză, spaniolă și franceză.
Variante de subiecte la Informatică pentru Bacalaureat
Numai mâine nu-i poimâine, zice o vorbă din bătrâni. Acum suntem la începutul anului, la o distanță încă destul de sigură de examenele care îi așteaptă pe elevii din anii terminali, dar, cât de curând, vom ajunge la momentul în care aceștia se vor afla în banca din care vor susține unul dintre cele mai importante examene din viața lor.
Pentru că, pe lângă meditațiile la acele discipline care le sunt utile la examenele care vor veni, munca individuală este cel mai important lucru pentru reușită, publicăm mai jos câteva variante de subiecte de Bacalaureat la disciplina Informatică.
Copyright © 2024 informatiata - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy