La ședința de astăzi a Consiliului Local, a fost aprobată o investiție importantă, ce va depăși 19 miloane de lei și va transforma o școală gimnazială din Târgoviște într-o unitate de învățământ modernizată și dotată la standarde europene.
Primarul Cristian Stan a anunțat imediat după ședință că „a fost finalizată documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea, modernizarea, consolidarea și dotarea Școlii Gimnaziale Vasile Cârlova din Târgoviște, județul Dâmbovița” - Calea Domnească, nr. 184, proiect în cadrul căruia unitatea de învățământ amintită va fi transformată într-o școală care, raportat la infrastructură, va oferi condiții excelente elevilor și profesorilor, valoarea intervențiilor depășind 19.000.000 lei!”
Primarul a precizat că finanțarea lucrărilor se va realiza prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027.
În cadrul unei conferițe de presă, miercuri, 31 ianuarie, a fost prezentat bugetul municipiului Târgoviște pe anul 2024. Urmează ca vineri să aibă loc dezbaterea proiectului de buget în ședința Consiliului Local.
Primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a precizat că, și de această dată, „capitolul destinat dezvoltării este superior cheltuielilor de funcționare, bugetul fiind axat pe susținerea celor 98 de investiții aflate în derulare în Târgoviște, în diferite stadii.
Sunt avute în vedere proiectele cu finanțare europeană, atât prin Programul Operațional Regional, cât și prin PNRR, proiectele realizate în cadrul PNDL sau prin Compania Națională de Investiții, dar și, într-o mai mică măsură, investițiile din fonduri proprii.
Sunt derulate proiecte în toate domeniile de infrastructură posibile: în reabilitare stradală, transport public, parcuri, în infrastructura socială, infrastructura sportivă și, foarte important, continuăm cel mai mare program de investiții din istoria municipiului în infrastructura educațională: grădinițe, școli, colegii sau licee.”
Edilul-șef a recunoscut că nu a fost simplu nici anul acesta să găsească surse de finațare și să creeze un echilibru între venituri și cheltuieli: „Da, avem dificultăți, ca de fiecare dată. M-am uitat puțin pe buget. Dacă e să ne referim numai la taxe și impozite pe proprietate, păi nu încasăm mai mult de 36 de milioane, pe an. Bugetul este apoape de 20 de ori mai mare.” Acesta se așteaptă la dezbateri aprinse în ședința de vineri, în care va fi discutat bugetul, dar se bazează pe majoritatea solidă de care administrația dispune în Consiliul Local.
Puteți consulta proiectul de buget aici:
Primarul Cristian Stan a ținut să le dea chiar el târgoviștenilor veștile bune legate de reabilitarea parcului Chindia. Municipalitatea se află în faza de obținere a ultimelor avize necesare emiterii autorizației de construcție pentru această amplă investiție de regenerare urbană. În funcție de momentul semnării contractului de finanțare, lucrările ar putea debuta chiar anul acesta, anunță edilul-șef.
Pentru a nu da naștere unor speculații pe tema intervenției asupra patrimoniului arboricol, primarul Târgoviștei a precizat că suprafața cumulată a construcțiilor nu va depăși 10% din suprafața spațiului verde.
Valoarea investiției este de aproximativ 40.000.000 lei, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021-2027, Prioritatea 3, componenta destinată infrastructurii verzi. Suprafața avută în vedere în cadrul proiectului este de aproximativ 180.000 de mp.
Potrivit primarului, proiectul vizează, în linii mari, amenajarea tuturor spațiilor verzi (plantarea de arbori, arbuști/gazonarea suprafețelor), crearea unor identități spațiale specifice prin utilizarea diferitelor tipuri de vegetații, elemente constructive, mobilier urban, realizarea sistemului de iluminat și de irigații, a sistemelor de supraveghere video și Wi-Fi, dotarea cu bănci, coșuri de gunoi, toalete, parcare de biciclete, împrejmuire nouă, realizarea de alei pietonale, piste pentru bicicliști, spații dotate cu echipamente de sport, construirea de fântâni arteziene, reabilitarea, modernizarea și dotarea atât a lacului cât și a debarcaderului, crearea unei zone de promenadă pe marginea lacului, amenajarea unei zone destinate concertelor în aer liber, reabilitarea, amenajarea unor trasee de escaladat și a unor tiroliene, crearea unor pontoane plutitoare, construirea unui pod de traversare a lacului, etc.
Lucrările vor viza și Grădina Zoologică.
Nu doar interiorul orașului Târgoviște, în lung și-n lat, se schimbă în bine sub ochii noștri, ci și împrejurimile. Mai vitregită ca susținere financiară și ca atenție primite din partea autorităților, zona Prepeleac este pe cale să beneficieze de o investiție de aproximativ 3.000.000 de lei de la Primăria Târgoviște.
Primarul orașului, Cristian Stan, a anunțat că străzile Fluierași, Oltului, Fructelor și Prelungirea Luceafărului vor fi finalizate în această primăvară. Îmbucurător este că există investiții în derulare și pentru celelalte străzi nereabilitate din zonă.
Cristian Stan a ținut să reamintească faptul că străzile Porumbeilor, Cronicarilor, Ion Neculce, Miron Costin și Calafat au fost deja asfaltate, iar în cartier au fost derulate lucrări de extindere a rețelei de gaze naturale în valoare de peste 500.000 lei.
Petru, Petre, Paul, Petrică, Pavel, Petrişor, Petronel, Paula, Petronela, Petra, Petruţa, Paulina, Paulica, Petriţa, Pavelina, Pătra şi Pauliana sunt numele celor care își serbează astăzi onomastica.
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, din cei 499.657 de români care îşi sărbătoresc ziua numelui, 376.881 sunt bărbaţi şi 122.776 sunt femei.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiţi în aceeaşi zi deoarece amândoi au fost martirizați la Roma, din porunca împăratului Nero. Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i s-a tăiat capul.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt autorii epistolelor incluse de Biserică între textele canonice ale Noului Testament.
Sfântul Petru este fratele Sfântului Andrei, primul apostol chemat să îl urmeze pe Hristos în timpul activității Sale de propovăduire. Amândoi erau pescari, însă au renunțat la această îndeletnicire și au mers după Iisus. După Pogorârea Sfântului Duh, au răspândit împreună cu ceilalți apostoli Cuvântul lui Dumnezeu în lumea întreagă. Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a întemeiat 0 comunitate creștină. Pe locul unde a fost răstignit Sfântul Petru, se află astăzi Bazilica San Pietro din Vatican. El s-a numit Simon până când Mântuitorul i-a schimbat acest nume în Chefa sau Petru, adică „piatră”, el fiind piatra pe care Iisus a spus că își va zidi biserica: „ Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui. Şi îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat şi în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri.”
Sfântul Apostol Pavel s-a adăugat cetei apostolilor după Înălţarea Domnului la cer şi Pogorârea Duhului Sfânt. El s-a născut într-o familie bogată de iudei și a studiat cu un mare învățat al vremii, Gamaliel. La început, Saul (căci așa se numea initial Pavel) a fost un dușman înverșunat al creștinilor. La uciderea primului martir creștin, Sfântul Ștefan, el păzea hainele iudeilor care l-au ucis cu pietre.În timp ce se îndreptă către Damasc cu o misiune oficială, lui Saul i se arată Hristos și asta duce la convertirea sa imediată. Va fi botezat de către preotul Anania și va începe activitatea de propovăduire a lui Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu.
Troparul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
Cei ce sunteți între apostoli mai întâi pe scaun șezători și lumii învățători, Stăpânului tuturor rugați-vă, pace lumii să dăruiască și sufletelor noastre mare milă.
În tradiția populară, Sfinţii Petru şi Pavel stau în Lună: primul la dreapta, al doilea la stânga. Sfântul Petru este cel care are cheile de la poarta Raiului, fiind şi mâna dreaptă a lui Dumnezeu.
Se spune că Sfântul Petru este stăpân peste ploaie şi căldură, posedând puterea de a arunca peste pământ grindina. Înainte de a o face să cadă, el o fierbe trei zile ca să o mărunţească și să nu afecteze astfel prea tare culturile oamenilor. Când se aude zgomot mare în cer înainte de ploaie, se spune că Sfântul Petru a pus la fiert piatra pentru grindină. În multe povestiri populare, SânPetru apare ca un om obişnuit: îmbracă straie ţărăneşti, lucrează pământul, creşte vite şi, desigur, pescuieşte.
În ziua sărbătoririi Sfinților Petru și Pavel, oamenii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor morții.
Cel mai vechi Catavasier românesc, exemplar rar, de valoare patrimonială, a fost cumpărat, la începutul acestei săptămâni, în urma unei licitații, de către Arhiepiscopia Târgoviștei.
Volumul a fost tradus de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul și a fost tipărit la Târgoviște, în 1714, în timpul domniei lui Ștefan Cantacuzino.
Exemplarul va îmbogăți colecția de carte a Muzeului Arhiepiscopiei Târgoviștei din cadrul Reședinței eparhiale.
În comunicatul Arhiepiscopiei Târgoviștei, se oferă următoarele detalii:
„Exemplarul are 2+138 file nenumerotate, tipărite cu negru și roșu, iar textul este împodobit cu chenare, frontispicii, inițiale și vignete. La sfârșit, pe ultima pagină, tipograful a imprimat anul când a săvârșit lucrul: Leat 7223 (adică 1714). Volumul este legat în piele maro, cu ornamente și conține câteva pasaje ale unor însemnări vechi, datorate proprietarilor din trecut. Acest volum al Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul reprezintă o raritate bibliofilă, fiind unul din puținele exemplare complete ajunse până în zilele noastre. Volumul este cea dintâi ediție tipărită în limba română a Catavasierului, carte utilizată în cultul ortodox. El a apărut în timpul domniei voievodului Ștefan Cantacuzino (fiul stolnicului cărturar Constantin Cantacuzino), cu purtarea de grijă a Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul. Textele au fost alese și îngrijite de Ieromonahul cărturar Filotei care a funcționat pe lângă Mitropolia din Târgoviște, iar imprimarea a realizat-o renumitul tipograf muntean Gheorghe Radovici. Pe spatele foii de titlu se află prefața cărții, iar pe fila următoare valoroasa prefață "cătră pravoslavnicul norod al Țării Rumânești", ce a fost scrisă, de Ieromonahul Filotei, în versuri, și care începe astfel: "O, pravoslavnice norod, limbă rumânească, păzită de D(u)mnezeu, țară creștinească. În D(o)mn(u)l să vă bucuraț(i), prin sf(â)nta cântare, cu credință, cu nădeajde, cu dragoste mar(e)... ". În partea ultimă a acestei veritabile ode, se aduc cuvinte de laudă și slavă tânărului voievod și urarea de a birui pe vrăjmași.
Precizăm că, la sfârșitul catavasiilor (cântări specifice bisericești), se mai află imprimate Pripealele Monahului Filotei (din sec. XIV), considerate în sens larg cea dintâi manifestare medievală de beletristică românească, precum și o Pascalie pentru anii 1715-1743.”
Primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan, soția și fetița lor au trecut printr-o cumpănă teribilă, săptămâna trecută, pe Valea Oltului. Aparent, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum, primarul, care se afla la volan, a intrat în parapetul de beton de pe DN 7/E 81, la Brezoi, și apoi a plonjat în Olt, mai exact într-un canal care face legătura între o baltă frecventată de pescari și râu. Din fericire, deși au căzut în apă de la 5 metri înălțime, toți au scăpat cu viață și fără răni serioase, potrivit liga2.ro.
”Cauza producerii accidentului ar fi viteza excesivă neadaptată la condițiile de drum. ISU Vâlcea anunță că persoanele s-au autoevacuat, iar, după de au fost evaluate de echipajele medicale la fața locului, au fost transportata pe Spitalul Brezoi. Este vorba despre trei persoane care au suferit policontuzii și hipotermie. Victimele sunt conducătorul auto de 45 de ani, din Târgoviște, o femeie de 47 de ani și o minoră de 13 ani. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier”, a transmis ISU Vâlcea printr-un comunicat.
La două zile după accident, Daniel Cristian Stan a participat la Gala „Regio, pașaport spre dezvoltare în Sud-Muntenia”, ceea ce înseamnă că accidentul a fost doar o cumpănă trecută cu bine.
Curentul de meteori Geminide este cel mai puternic și constant curent de meteori al anului, cu o activitate intensă și constantă în timp. Este activ în perioada 19 noiembrie - 24 decembrie și atinge vârful în intervalul 13-14 decembrie, când poate produce între 100 și 200 de meteori pe oră (în condiții ideale de observare).
Viteza meteorilor Geminide este una medie, de 34 km/s.
Meteorii Geminide sunt adesea strălucitori și intens colorați. Anul acesta, sunt condiții ideale de observare a curentului de meteori Geminide, deoarece Luna lipsește de pe cer.
Informațiile sunt preluate de pe pagina Societății Astronomice Române de Meteori.
Sursa imaginii: pagina de Facebook a Societății Astronomice Române de Meteori - SARM.
Omul de afaceri Ion Mihai Dumitrescu, senator al României în perioada 2004-2008, s-a stins din viață în această seară.
Pionier al industriei de cablu din România și fondator al primului post de radio privat din județ, Radio MINISAT, Mimi Dumitrescu, așa cum îl știau apropiații, a fost un întreprinzător vizionar, care prin muncă și prin perseverență a reușit să își transforme ideile generoase în realități.
Ion Mihai Dumitrescu s-a născut la 11 septembrie 1955, la Pietroșița, comună de care a fost mereu apropiat și unde a dorit să fie înmormântat.
Cei care l-au cunoscut și l-au apreciat îi pot aduce un ultim omagiu la capela Catedralei Eroilor din Târgoviște, până marți seara. Slujba de înmormântare va avea loc joi, la cimitirul din Pietroșița.
14.01.2024, 23.58
Bugetul municipiului Târgoviște pe anul 2024 a fost aprobat în ședința Consiliului Local Municipal de vineri, 2 februarie, cu 13 voturi „pentru” din partea consilierilor PSD și PMP.
Consilierii locali de la PNL, USR și Pro România, în total 5, s-au abținut de la vot. În cazul liberalilor, reacția de abținere a venit, cel mai probabil, ca răspuns la faptul că amendamentul lor, prin care 1000 de copii ar fi primit bani pentru practicarea unui sport, nu a trecut la vot. Principalul argument pentru respingerea amendamentului a fost că proiectul înaintat de liberali nu avea precizată și sursa de finanțare, așa cum ar fi trebuit.
În privința bugetului votat vineri, se poate spune că acesta se axează în continuare pe proiectele de dezvoltare. Din veniturile totale, estimate la 640 de milioane de lei, jumătate din sumă va fi alocată secțiunii de dezvoltare, prioritară fiind continuarea programului de modernizare și reabilitare a infrastructurii educaționale.
Finanțările nerambursabile se vor concentra, în principal, asupra proiectelor de mobilitate urbană, incluzând construcția de piste de biciclete, achiziționarea de autobuze și microbuze electrice. Aceste investiții vor fi susținute financiar prin intermediul Programului Operațional Regional (POR), Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sau Programului Național „Anghel Saligny”.
Primarul Cristian Stan a trebuit să precizeze că și bugetul orașului Târgoviște a ieșit, raportându-se exclusiv la anul trecut, pe minus, respectiv un minus de 37 de milioane de lei. Primarul a ținut să explice că acest lucru s-a întâmplat la toate reședințele municipii de județ din România, indiferent de culoare politică și de configurația Consiliului Local. Între timp, din fondul de rezervă al țării, s-a acordat tuturor municipiilor reședință de județ, ca o compensare parțială, o sumă reprezentând 60% din pierderile suferite la buget. Asta înseamnă că Primăriei Târgoviște i-a revenit o sumă de 20.333.000 lei, drept compensare parțială. Prin urmare, a rămas de recuperat un minus de aproximativ 17 milioane lei față de veniturile pe care Primăria le-a avut din cote în anul 2023. „Acesta ar fi unul dintre aspectele importante pe care trebuie să le gestionăm anul acesta. Sperăm ca, până la jumătatea anului și, printr-o rectificare bugetară, după jumătatea anului, măcar să ajungem la nivelul cotelor de anul trecut. Cheltuielile de funcționare au crescut, au crescut obiectiv prin ceea ce înseamnă creșterile de prețuri la materiale, dar și cu forța de muncă. Așa că am încercat să realizăm un buget în condiții de echilibru bugetar, în niște condiții destul de vitrege”, a explicat Cristian Stan.
Oricum, în condițiile unui an cu patru tipuri de alegeri, comasate sau nu, și cu un minus de 17 milioane la buget, efortul de a menține totul sub control va fi unul destul de solicitant pentru municipalitate.
Creșa nr. 2 din Târgoviște se află în faza de recepție, a anunțat primarul Cristian Stan. Proiectul de reabilitare, modernizare, extindere și dotare, derulat de către Primăria Târgoviște, a fost finalizat. După vacanța din februarie, copiii se vor întoarce într-o creșă în care să îți fie drag să intri.
Între timp, proiecte de peste 500.000.000 lei, bani europeni, au fost inițiate și implementate la Târgoviște! Astfel, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sunt accesate proiecte în valoare de peste 210.000.000 lei, potrivit informațiilor oferite de Cristian Stan.
Acesta a insistat pe faptul că, desi proiectele sunt numeroase, diverse și costisitoare, ele nu afectează bugetul local. Și este corect să recunoaștem că reabilitarea și dotarea instituțiilor de învățământ sau a instituțiilor publice, insulele digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, rețelele de canalizare și autobuzele electrice sunt investiții necesare și utile comunității târgoviștene.
Edilul-șef a reamintit că, la finalizarea Programului Operațional Regional, care reprezintă principalul vehicul european de finanțare, municipiul Târgoviște se află pe un extraordinar loc 1️ în regiune ca valoare a proiectelor europene finalizate, respectiv 290.620.274,76 lei, cu 11 proiecte finalizate, fără a pierde un singur EURO, fără proiecte reziliate, nefinalizate sau declarate nefuncționale și cu un singur proiect etapizat.
În plus, poziția fruntașă este detașată, deoarece Târgoviște se află pe primul loc cu o valoare totală a proiectelor finalizate mai mare cu 120.000.000 lei decât a tuturor celorlalte șase municipia-reședință din regiune, la un loc! (Ploiești, Pitești, Slobozia, Giurgiu, Călărași, Alexandria).
Impulsionat de realizările mandatului său și de recunoașterea și aprecierea acestora de către locuitorii orașului, primarul Târgoviștei face o promisiune: „Nu ne vom opri aici!”
În ședința de consiliu local de la începutul săptămânii, „a fost aprobat unul dintre cele cele mai importante proiecte de hotărâre din istoria municipiului Târgoviște, în termeni de sustenabilitate”, a anunțat primarul Târgoviștei, Cristian Stan, pe contul său de Facebook.
Acesta mai precizeaza că investiția cu titlul „Creșterea nivelului de independență energetică a Municipiului Târgoviște prin crearea unui parc fotovoltaic” poate asigura, în proporție de peste 95%, independența energetică a municipiului Târgoviște. Practic, indiferent că este vorba despre școli, grădinițe, creșe, iluminat public sau servicii publice, energia electrică necesară va fi asigurată aproape în totalitate prin proiectul în discuție.
Investiția, în valoare de 19.324.292 lei, cu TVA, va fi implementată pe o suprafață de 50.000 mp, situată în vecinătatea Complexului Turistic de Natație, iar finanțarea obiectivului de investiții se va asigura din bani europeni, prin Programul „Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum din cadrul Programului - cheie 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei - Fondul pentru modernizare”.
„Un alt obiectiv finalizat, o nouă creșă modernizată, reabilitată, extinsă și dotată în municipiul Târgoviște!”, a anunțat primarul Târgoviștei, Cristian Stan, pe contul său de Facebook. Proiectul cu titlul ”Extindere, reabilitare (consolidare, recompartimentare), modernizare și echipare Creșa nr. 2 Târgoviște” este gata.
Prin această investiție, s-a realizat atât extinderea imobilului existent (clădirea destinată creșei) cu un corp nou, cu o suprafață dublă în comparație cu cel actual, cât și reabilitarea (consolidarea, recompartimentarea) și modernizarea clădirii actuale.
Finanțarea de peste 5 milioane de lei este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locala.
Municipiul Târgoviște deține, în acest moment, una dintre cele mai moderne rețele de creșe din România. În ultimii 3 ani au fost realizate lucrările de extindere, reabilitare, modernizare și echipare a nu mai puțin de 4 creșe din municipiu (respectiv creșele nr. 8, 13, 14 și 16).
Clubul de fotbal Chindia Târgoviște a anunțat, în această seară, că interdicția de a face transferuri a fost ridicată de către FIFA!
Potrivit Liga2.ro, clubul târgoviștean a fost pârât de fostul jucător al echipei, Rassambek Akhmatov, a pierdut litigiul și urma să îi dea reclamantului 107.000 lei, altfel nu mai putea face transferuri și/sau legitimări.
Victorie impresionantă pentru voleibalistele de la CSM Târgoviște! Aflate pe locul al doilea în Campionatul Național de Volei Feminin, Divizia A1, fetele noastre au reușit să se impună cu 3-2 în lupta cu CS Rapid București, echipă considerate favorită și aflată pe primul loc. Victoria este cu atât mai prețioasă cu cât partida a avut loc pe terenul giuleștencelor.
Iată cum descrie comunicatul clubului târgoviștean încleștarea de pe teren: „Meciul a început în forță, ambele echipe dând tot ce aveau mai bun. Echipa noastră a arătat o determinare și o voință de fier, reușind să revină după ce adversarele au câștigat primele două seturi. (…) Setul final a fost unul plin de tensiune și spectacol. Voleibalistele de la ambele echipe au oferit atacuri impresionante și apărări incredibile. În cele din urmă, CSM Târgoviște a reușit să obțină punctele necesare pentru a câștiga setul decisiv și meciul, învingând echipa CS Rapid București cu scorul final de 3-2.
Cele mai multe puncte ale formației noastre au fost aduse de Monika Krasteva-33 puncte, urmată de Ariana Pîrv- 18 puncte, Jocelyn Uriaș Castro- 14 puncte, Darya Boris-12 puncte; Chloe Mayer- 7 puncte; Petya Barakova-3 puncte.
Cartierul Prepeleac va căpăta o nouă față, frumoasă și îngrijită, după investiția de aproximativ trei milioane de lei realizată în zonă de Primăria Municipiului Târgoviște.
Potrivit primarului Cristian Stan, străzile Fluierași, Oltului, Fructelor și Prelungirea Luceafărului vor fi finalizate în această primăvară, existând investiții în derulare și pentru celelalte străzi nereabilitate din zonă (ex. Cocorilor).
Străzile Porumbeilor, Cronicarilor, Ion Neculce, Miron Costin sau Calafat au fost deja asfaltate. În plus, în cartier au fost derulate lucrări de extindere a rețelei de gaze naturale în valoare de peste 500.000 lei.
Oricine ajunge în Târgoviște nu poate să nu remarce aspectul îngrijit al orașului, cu străzile reparate, trotuarele refăcute, parcurile reînnoite, rondurile de floricele colorate și autobuzele curate, care asigură un transport confortabil și în siguranță.
În legătură cu ultimul aspect menționat, primarul Daniel Cristian Stan anunță că modernizarea transportului public local târgoviștean este un proiect de success care a înregistrat un nou record lunar de călători.
„Aproximativ 145.000 de călători au utilizat autobuzele târgoviștene pe traseele interne în luna februarie 2024, față de aproximativ 66.000 în luna februarie 2022, numărul de călători dublându-se în numai 2 ani, pe fondul investițiilor masive realizate de către administrația locală târgovișteană (achiziționarea a nu mai puțin de 40 de autobuze Mercedes-Benz Citaro Hybrid, construirea a 3 autogări, modernizarea stațiilor de călători și a coridoarelor de transport”.
Transportul local din Târgoviște a fost schimbat într-o măsură covârșitoare. Valoarea investiției, pe cele trei componente, este de 128.039.006,24 lei:
„Modernizarea transportului public la nivelul zonei urbane funcționale a Municipiului Târgoviște prin achiziția de autobuze ecologice – etapa I”
„Îmbunătățirea transportului public urban prin achiziționarea de vehicule ecologice, construirea infrastructurii necesară transportului, modernizarea și reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridoarele deservite de transport public în Municipiul Târgoviște”
„Completarea parcului auto din Municipiul Târgoviște prin achiziționarea de vehicule ecologice destinate transportului public urban”.
În continuare se află în derulare un alt proiect privind „Sistemul inteligent de transport pentru transportul urban la nivelul Municipiului Târgoviște.” a cărui valoare este de 1.277.000 de euro.
Pe șantierul sălii de sport care se realizeaza în campusul Universității „Valahia”, echipa de conducere a Primăriei Târgoviște a făcut astăzi o vizită de lucru.
Potrivit primarului Cristian Stan, este vorba despre o investiție de aproape 9 milioane lei, accesată prin Compania Națională de Investiții, investiție cât se poate de necesară în contextul în care Universitatea „Valahia” nu avea o asemenea facilitate în campus.
Sala de sport va beneficia de o tribună cu 180 de locuri și de o suprafața sportivă dimensionată pentru jocurile de handbal, baschet, volei, tenis. De asemenea, va dispune de vestiare (separate pe sexe/echipe) dotate cu dușuri și grupuri sanitare (inclusiv pentru persoane cu dizabilități motorii). Sunt prevăzute vestiare pentru instructori/arbitri și un cabinet de prim ajutor.
Vor fi amenajate și alei pietonale, alei auto, parcări și spații verzi.
Primarul și-a exprimat speranța că în două-trei luni obiectivul va putea fi dat în folosință, urmând ca facilitatea să fie pusă atât la dispoziția Universității Valahia din Târgoviște, cât și la dispoziția iubitorilor sportului.
Compania Națională de Investiții sprijină și realizarea bazei sportive de lângă Complexul Turistic de Natație, unde lucrările vor începe în perioada următoare, dar și baza sportivă de lângă Clubul Sportiv Școlar din Târgoviște, ce va fi gata tot în două-trei luni, a mai declarat Cristian Stan.
Deschiderea oficială a Festivalului Babel FAST are loc sâmbătă, 3 iunie, de la ora 14. Timp de o săptămână, la Târgoviște, se vor succeda reprezentații teatrale, ateliere, expoziții și evenimente. Ca în fiecare an, vor veni trupe din România și din țări ca Italia, Franța, Belgia, Polonia, Scoția, Turcia, Coreea de Sud, India, Kazahstan, Algeria etc.
Tema din acest an va fi FORME.
Piesa care va deschide festivalul este o coproducție Teatrul Tony Bulandra – Asociația Teatrelor din Coreea, Argonautas.
Argonautas este o revalorizare a expediției argonauților, cei 50 de eroi care l-au însoțit pe Iason și care, cu 50 de ani înainte de războiul Troiei, au plecat în căutarea Lânii de Aur. Este o metaforă pentru odiseea omului modern care pleacă în căutarea unui loc pe care să-l poată numi acasă și unde să se poată exprima liber, fără constrângeri sociale sau culturale.
„Profitând de povestea lui Iason, încercăm să înțelegem ideea de călătorie, de migrație, a oamenilor vechi în căutare de glorie, de bogăție, dar și de sine… Ne întrebăm de ce pleacă românii, după ce au pus capăt dictaturii comuniste, de ce pleacă sirienii sau negrii din Africa, de ce pleacă mexicanii, bolivienii sau chinezii…
Spectacolul are elemente de teatru-dans, teatru-imagine, dar mai ales se încearcă o sugerare a incantației antice prin texte rostite magic în două limbi, se încearcă o ritualizare a actului teatral, acolo unde muzica, gestul și cuvântul se întâlnesc.”, a explicat Mc Ranin, manager general Teatrul Tony Bulandra.
14:00 DESCHIDEREA OFICIALĂ BABEL
OPERELE COMPLETE ALE LUI W. SHAKESPEARE 400, expoziție de carte și SHAKESPEARE ȘI EPOCA SA, expoziție de gravuri şi stampe, în prezența lui Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare, Preşedinte al Fundaţiei William Shakespeare Craiova – Foaier Cinematograf Independența
14:30 BABEL X, Documentar, Premiera, regia: Cornel Mihalache – Cinematograf Independența, 1h 38min
17:00 EU SUNT VÂNTUL, regia: Sorin Militaru, Teatrul Alexei Mateevici Chișinău – Casa Sindicatelor, 1h 10min
18:30 FORMAlități, expoziție de grafică şi pictură de Bogdan Constantin – Foaier TTB, 30 min
19:00 ARGONAUTAS, un spectacol de Mc Ranin, coproducție TTB & Korean Theatre Association – Sala Mare a TTB, 1h 30min
23:00 CLUBUL FESTIVALULUI – Berăria Vlad Țepeș
Primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a semnat de curând un contract ce permite înzestrarea unităților de educație cu mobilier școlar în valoare de peste 9.000.000 lei.
Edilul-șef a precizat că este cel mai mare contract de acest tip care a vizat vreodată învățământul târgoviștean. Un lucru important este că finanțarea contractului se face în proporție de 100% din bani europeni, accesați de către administrația locală, respectiv PNRR, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație.
Contractul va permite dotarea cu mobilier a sălilor de clasă, a cabinetelor școlare și a laboratoarelor de științe din toate cele 31 de unități școlare și preșcolare din Târgoviște.
„Aproape 10.000 de pupitre individuale, cu scaune reglabile pe înălțime, 1600 de paturi cu saltele, 2500 dulapuri individuale, 67 dulapuri pentru jucarii/materiale, 67 biblioteci de inălțime joasă cu rafturi, 375 buc catedră cu scaun, reprezintă numai câteva dintre reperele unei investiții fără precedent!”, a mai precizat Cristian Stan.
Copyright © 2024 informatiata - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy