De Ziua Europei, autoritățile județene au anunțat încheierea unui proiect derulat cu fonduri europene. Este vorba despre proiectul „Reabilitarea, refuncţionalizarea şi asigurarea dotării necesare pentru sporirea gradului de confort instituţional al persoanelor cu dizabilităţi la Școala Gimnazială Specială Târgovişte”, prin Programul Operațional Regional manageriat de ADR Sud-Muntenia.
Valoarea totală a proiectului este de peste 10,8 milioane de lei, iar suma nerambursabilă solicitată a fost de 8,5 milioane de lei.
Dacă la demararea lucrărilor, unitatea de învățământ avea 27 de săli de clasă, în urma lucrărilor de refuncționalizare, cei 200 de copii care învață aici au acum la dispoziție 31 de săli moderne de clasă, 13 cabinete de specialitate (12 cabinete logopedie, un cabinet psihopedagogic), 4 ateliere (un atelier tâmplărie, un atelier mecanic, un atelier croitorie și un atelier activități gospodărești), 3 săli de activități specifice (o sală multisenzorială, o cameră metodică și o sală de kinetoterapie), 2 laboratoare, precum și un teren de sport și un loc de joacă.
Județul Dâmbovița ocupă primul loc în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia la capitolul accesare de fonduri europene. Potrivit directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, numai în ceea ce privește infrastructura educațională, din totalul de fonduri al Regiunii, județul Dâmbovița a absorbit aproximativ o treime, între 30-40%, adică foarte mult, având în vedere că media este de 15% pe regiune.
Proiectul a fost realizat cu finanțare REGIO – Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 – Investiții în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Operațiunea 10.1.b – Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, Apel de proiecte POR/10/2017/10/10.1b/7 regiuni – apel dedicat învățământului obligatoriu.
Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, au vizitat o fabrică de confecții și au discutat cu tinerii din Dâmbovița despre provocările pieței muncii.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, și comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, au vizitat o companie din industria confecțiilor din județul Dâmbovița, care reprezintă un model de succes în ceea ce privește încheierea de convenții pentru programe de #ucenicie.
➡️ Din totalul de 256 de angajați ai companiei, 118 sunt ucenici, angajatorul beneficiind de #subvenții acordate prin proiecte europene, dar și cu finanțare acordată din Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj, precum și de alte măsuri active de subvenționare a locurilor de muncă ocupate de persoanele din grupuri defavorizate. După finalizarea formării profesionale, doar 4 dintre ucenici au plecat, restul fiind și acum angajații firmei din Târgoviște.
🤝 Cei doi demnitari au vizitat fluxul de activitate al fabricii și au discutat cu beneficiarii programelor de ucenicie la locul de muncă, ministrul Simona Bucura – Oprescu mulțumind comisarului european pentru sprijinul acordat României.
💬 ”Au fost finanțate deja locuri de muncă, programe de ucenicie, unele dintre acestea le-am văzut chiar în această dimineață împreună. Deci ceea ce ați realizat în acest mandat pentru piața muncii din România este foarte concret și rezultatele se văd și aici, la Dâmbovița. Fabrica pe care am vizitat-o arată că banii europeni care vin în România aduc plusvaloare, locuri de muncă, bunăstare pentru români. Este foarte important ca aceste programe să continue. Fondurile europene sunt indispensabile în ceea ce priveste susținerea angajatorilor, creșterea competențelor și abilitatilor angajatilor și, nu în ultimul rând, dezvoltarea pieței muncii din România”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura - Oprescu.
➡️ Vizita în județul Dâmbovița a continuat cu o întâlnire a celor doi demnitari cu tinerii, în Cetatea Medievală a Chindiei, tema discuției fiind ”Tineri pentru Europa, Europa pentru tineri”.
➡️ În acest context, comisarul european Nicolas Schmit a fost provocat să răspundă mai multor întrebări ale tinerilor privind situația pieței muncii europene, perspectivele pieței muncii europene sau economia socială.
➡️ Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale a răspuns fiecărei întrebări, făcând referire la măsurile luate pentru reducerea diferențelor salariale între statele membre, la nevoia de a crește competenețele generațiilor tinere, precum și la oportunitățile oferite pentru ca aceștia să se integreze pe piața muncii. De asemenea, Nicolas Schmit a explicat tinerilor cât de importantă este susținerea economiei sociale, în opinia sa aceasta având rolul de a aduce oamenii împreună, întrucât funcționează pe principiul solidarității, ajutând persoanele vulnerabile să își găsească un loc în piața muncii.
Astăzi a fost semnat cel mai mare contract de finanțare prin Programul Regional din istoria ADR Sud-Muntenia și primul din regiune pe Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, potrivit unui anunț făcut de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan. Lucrările vor începe în perioada imediat următoare.
Valoarea este de aproximativ 64.200.000 de euro, iar suma va fi investită în modernizarea a 59,8 km de drumuri județene prin proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de transport județean DJ 712 (Pucioasa – Brănești – Vulcana-Pandele – Șotânga – Târgoviște), DJ 720C Gura Ocniței – Ocnița) și DJ 720A (Gura Ocniței – Adânca – Bucșani – Mărcești – Finta – Postârnacu – DN1A)”.
Din punctul de vedere al lucrărilor, proiectul a fost împărțit pe 3 loturi:
𝐋𝐨𝐭𝐮𝐥 𝟏, 𝐃𝐉 𝟕𝟏𝟐 𝐓𝐚̂𝐫𝐠𝐨𝐯𝐢𝐬̦𝐭𝐞 - 𝐒̦𝐨𝐭𝐚̂𝐧𝐠𝐚 – 𝐕𝐮𝐥𝐜𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐞 - 𝐁𝐫𝐚̆𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢 – 𝐏𝐮𝐜𝐢𝐨𝐚𝐬𝐚, are o lungime de 15,7 km, iar valoarea investiției este de 101.602.363,47 lei (T.V.A. inclus).
Pe tronsonul care pleacă din Târgoviște, Halta Teiș, și străbate comunele Șotânga, Vulcana – Pandele și se oprește la limita administrativă a UAT Brănești și Pucioasa, la podul de peste Ialomița, care la rândul lui face parte din proiect. Sunt prevăzute, pe lângă asigurarea infrastructurii și sistemului rutier ce se va finaliza cu două straturi de asflat, următoarele:
▫️ Amenajarea a 26.000 mp de trotuare;
▫️ 18 km de șanțuri din beton;
▫️ 1,5 km de rigole de acostament;
▫️ 8,7 km de rigole carosabile acoperite;
▫️ 584 metri liniari de poduri și podețe;
▫️ 1,2 km parapet direcțional de tip semigreu;
▫️ Asigurarea a 2.000 de accese la proprietăți;
▫️ Demolarea și construirea unui pod nou în Șotânga. Tot în Șotânga vom reabilita podul peste Râul Vulcana, iar în Brănești vom reabilita podul peste Râul Ialomița, structură care asigură legătura cu Pucioasa și DN71.
▫️ Amenajarea a 36 de stații de autobuz
𝐋𝐨𝐭𝐮𝐥 𝟐, 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐮𝐬 𝐝𝐢𝐧 𝐃𝐉 𝟕𝟐𝟎𝐂 𝐆𝐮𝐫𝐚 𝐎𝐜𝐧𝐢𝐭̦𝐞𝐢 – 𝐎𝐜𝐧𝐢𝐭̦𝐚 𝐬̦𝐢 𝐃𝐉 𝟕𝟐𝟎𝐀 𝐆𝐮𝐫𝐚 𝐎𝐜𝐧𝐢𝐭̦𝐞𝐢 – 𝐀𝐝𝐚̂𝐧𝐜𝐚, are o lungime de 15,1 km, iar valoarea investiției este de 90.069.115,56 lei (T.V.A. inclus).
Drumul DJ 720C începe pe raza localității Gura Ocniței, străbate atât Gura Ocniței, cât și Ocnița, iar DJ 720 A se desprinde din drumul județean DJ 720 C de pe raza localității Gura Ocniței și se oprește la ieșirea din Adânca.
𝐏𝐞 𝐃𝐉𝟕𝟐𝟎𝐂, tronson în lungime de 8,9 km, vor fi lucrări de modernizare a 3 poduri, dar și de amenajarea a:
▫️ 12 km de șanțuri din beton;
▫️ 5 km de rigole carosabile acoperite;
▫️ 1.550 mp de trotuare.
𝐏𝐞 𝐃𝐉𝟕𝟐𝟎𝐀, porțiune de 6,2km, se vor executa:
▫️ 9.100 mp de trotuare;
▫️ 10 km de șanțuri din beton;
▫️ 1,8 km de rigole carosabile acoperite;
▫️ Aproximativ 800 metri linari de podețe dalate;
▫️ Lucrări de modernizare a 2 poduri.
Totodată, pe DJ720C și DJ720A se vor amenaja 18 stații de autobuz.
𝐋𝐨𝐭𝐮𝐥 𝟑, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞, 𝐚𝐯𝐚̂𝐧𝐝 𝐨 𝐥𝐮𝐧𝐠𝐢𝐦𝐞 𝐝𝐞 𝟐𝟖,𝟗 𝐤𝐦, 𝐩𝐥𝐞𝐚𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐀𝐝𝐚̂𝐧𝐜𝐚, 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐮𝐫𝐠𝐞 𝐁𝐮𝐜𝐬̦𝐚𝐧𝐢 – 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐚 (𝐌𝐚̆𝐫𝐜𝐞𝐬̦𝐭𝐢) – 𝐅𝐢𝐧𝐭𝐚 –𝐂𝐨𝐫𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢 (𝐏𝐨𝐬𝐭𝐚̆𝐫𝐧𝐚𝐜𝐮) 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞 𝐨𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐃𝐍𝟏𝐀.
Valoarea investiției este de 106.832.167,58 lei. Se vor realiza:
▫️ 27.000 mp trotuare;
▫️ 10 km de șanțuri din beton;
▫️ 1,5 km rigole de acostament;
▫️ 23,4 km de rigole carosabile acoperite;
▫️ 1.310 de accese la proprietăți;
▫️ 4 poduri modernizate;
▫️ 22 de stații de autobuz.
Și primarul Cristian Stan a anunțat că drumul de acces în Târgoviște dinspre Sotânga va intra rapid în reabilitare, iar strada Nicolae Bălcescu va fi complet refăcută.
Sala Polivalentă din Târgoviște va face obiectul unei investiții de 29 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.
„Transformăm Sala Polivalentă din Târgoviște în arena meritată de sportivii noștri și de sportul dâmbovițean!
Ieri, în cadrul ședinței Consiliului Județean Dâmbovița, s-a aprobat modul în care vom moderniza Sala Polivalentă, precum și valoarea estimată a proiectului, 29.000.000 de lei. Lucrările sunt de anvergură, având în vedere suprafața construită de peste 3.200 de metri pătrați și suprafața utilă totală de aproximativ 4.500 metri pătrați.
Publicul dâmbovițean va beneficia de 1.912 locuri cu scaune, dintre care 16 pentru oficialități și invitați speciali, 4 locuri pentru televiziuni și 8 locuri pentru persoane cu dizabilități.
Nu doar că Polivalenta va arăta foarte bine, dar va avea zone de SPA, de recuperare sportivă cu bazin/saună și cabinet medical. Capacitatea vestiarelor este de 48 de sportivi, iar aceștia vor avea la dispoziție 4 vestiare. Suprafețele de joc vor fi finisate cu parchet specific, dotate cu coșuri de baschet, fileu, porți de handbal, panouri digitale, sistem de iluminat nou și toate dotările necesare sporturilor de sală.
La finalul lucrărilor, Sala Polivalentă din Târgoviște va găzdui, în cele mai bune condiții, meciuri de nivel național, european și mondial.”, a scris pe Facebook președintele CJD.
Sala Sporturilor din Târgoviște a fost construită în anul 1979, iar din noiembrie 2022, printr-o decizie a Guvernului, a intrat în patrimoniul CJD.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte va avea un serviciu de telemedicină. Anunțul a fost făcut, joi, de către președintele Consiliului Județean Dâmbovița, care a precizat că unitatea medical va beneficia și de modernizarea infrastructurii IT, printr-un program cu fonduri europene nerambursabile.
Datorită serviciului de telemedicină, dâmbovițenii vor avea posibilitatea să beneficieze de consultații medicale la distanță, oferite de specialiștii spitalului, fără a fi nevoie să se deplaseze fizic la unitatea medicală.
Valoarea întregului proiect este de 4,4 milioane de lei, din care 3,7 milioane de lei fonduri europene nerambursabile.
„Telemedicină la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte! Încă o investiţie cu fonduri europene a Consiliului Judeţean Dâmboviţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte! Prin PNRR, vom îmbunătăţi infrastructura IT a spitalului, dar, cel mai bun lucru este faptul că vom introduce serviciul de telemedicină. Astfel, dâmboviţenii vor avea posibilitatea de a beneficia de consultaţii medicale la distanţă, asigurând astfel accesul rapid şi comod la sfaturile oferite de specialiştii SJUT, fără a fi nevoie să se deplaseze fizic la spital”, a scris pe Facebook preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Conform acestuia, cu sprijinul unei aplicaţii accesibile de pe telefon, tabletă sau computer se vor putea efectua programări la analize, iar fiecare pacient îşi va putea vizualiza rezultatele investigaţiilor paraclinice şi dosarul de sănătate.
„De asemenea, digitalizarea va aduce cu sine şi o gestionare mai eficientă a informaţiilor medicale, facilitând comunicarea între departamente şi îmbunătăţind calitatea serviciilor oferite”, mai spune Corneliu Ştefan.
Preşedintele CJ Dâmboviţa subliniază că, odată cu acest proiect, valoarea investiţiilor din ultimii patru ani făcute de Consiliul Judeţean Dâmboviţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte se ridică la aproximativ 19,2 milioane de euro. Astfel, s-au finalizat construirea Ambulatoriului de specialitate, proiect de 3,4 milioane de euro, precum şi construirea unui corp nou al Secţiei Cardiologie, proiect de 2 milioane de euro. A fost achiziţionat un aparat angiograf de 2,1 milioane de euro şi se lucrează la extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, proiect în valoare de 1,7 milioane de euro.
Un alt program care se implementează este cel de reducere a riscului infecţiilor nosocomiale, în valoare de 7 milioane de euro. Totodată, lucrările de reabilitare a clădirii Secţiei Tratamente Recuperatorii şi a Pavilionului Administrativ se ridică la 2,1 milioane de euro.
Au fost scoase la licitație lucrările de construire a Centurii orașului Găești, iar termenul până la care pot fi depuse ofertele este 15 aprilie, potrivit unei informări a Consiliului Județean Dâmbovița.
Valoarea totală a lucrărilor este estimată la aproape 85.000.000 de lei. Consiliul Județean Dâmbovița are asigurată suma de 80.000.000 de lei prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, diferența urmând a fi asigurată din bugetul administrației județene.
Proiectul prevede realizarea unui drum nou, cu o lungime totală de 4,5 km. Construirea acestuia va aerisi circulația în oraș, scoțând camioanele de tonaj greu în afară și sporind, prin urmare, siguranța pe străzile urbei. Totodată, și timpii de transport marfă vor scădea considerabil.
Decizia de a actualiza cuantumul taxei de salubrizare pentru operatorii economici a stârnit spiritele și a generat comentarii încă de la luarea ei. Pentru că, în ultimele zile, ieșirile în spațiul public pe acest subiect au căpătat conotații politice, vineri a fost organizată o conferință de presă în care managerul ADI Deșeuri Dâmbovița, Cristian Avanu, primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan, și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, au încercat să lămurească anumite chestiuni care aveau nevoie de precizări mai nuanțate.
Cristian Avanu a deschis conferința printr-o prezentare tehnică a subiectului, explicând că toți reprezentanții administrațiilor publice locale care sunt membri ai ADI au votat în favoarea acestei decizii, cu o singură abținere (despre care președintele CJD a precizat că s-a datorat unui interes direct al primarului în chestiune).
Doar 4,55% din agenții economici au contract și plătesc o taxă de salubrizare
Am aflat de la managerul ADI Deșeuri Dâmbovița că în județ cantitatea generală de deșeuri anuală este de 190.000 tone, din care cliențiii casnici generează 101.000 tone. Diferența de aproximativ 90.000 tone este creată de agenții economici. Numai că, din 66.000 agenti economici, doar 3000, adica 4,55% din totalul persoanelor juridice, au contract și plătesc o taxă de salubrizare. Practic, 63.000 de utilizatori non-casnici din județ nu au achitat niciun leu. La întrebarea cine ar fi trebuit să verifice existența încheierii unui contract între agent și firma de salubrizare, răspunsul este Garda de Mediu. Se pare că aceasta nu și-a făcut treba, Dumnezeu știe dacă din comoditate, din nepăsare sau din incapacitate (infra)structurală.
Avanu a explicat că „este profund incorect și imoral ca populația să suporte costurile de colectare, depozitare și tratare a deșeurilor generate de agenții economici, care, la sfârșitul zilei, efectiv aruncă aceste deșeuri la punctele de precolectare destinate consumatorilor casnici.” El a dat exemplul magazinelor care au sediul la parterul blocurilor sau al celor care au magazine în aceeași curte cu locuința.
Stan: Decizia este „perfectibilă”. „Anumite lucruri trebuie reglate”
Jurnaliștii prezenți la conferința de presă au ridicat problema existenței unor firme în spațiul unei locuințe, firme ce au activități care nu presupun generarea unor deșeuri suplimentare față de ceea ce generează persoana fizică plătitoare de taxă de salubritate ce locuiește acolo.
Primarul Cristian Stan a decarat că există anumite lucruri care trebuie reglate la această decizie de creștere a taxei pentru agenții economici. E nevoie ca taxa să fie regândită pentru PFA-uri, II-uri, firme cu un singur angajat, după cum ar trebui ca la baruri și pe zona de supermarketuri să fie percepuți mai mulți bani. Stan a mai spus că problema nu e neapărat a firmelor care nu aveau deloc contract de salubrizare, ci a celor care aveau, dar era mai degrabă formal, pentru că valoarea taxei nu corespundea cantității de deșeuri produse.
Cum se procedează pentru stabilirea cuantumului taxei de salubrizare
Ideea este că, în vederea stabilirii taxei de salubrizare, utilizatorii non-casnici au obligația de a depune pe propria răspundere o declarație de impunere. Aceștia vor achita o taxă de salubrizare, în mod diferențiat, ținând cont de specificul activității, de numărul de salariați și de suprafața pe care își desfășoară activitatea. Ca urmare a depunerii declarației de impunere pentru anul în curs, pentru sediul principal, sediul secundar și pentru fiecare punct de lucru, utilizatorii non-casnici vor primi de la UAT decizia de impunere ce constituie înștiințare de plată și în care se va specifica valoarea taxei de salubrizare. Cuantumul taxei de salubrizare are un termen de plată lunar și va fi achitată în primele 15 zile ale lunii în care se efectuează prestația.
În cazul în care reprezentantul legal al firmei nu a depus declarație de impunere la Primărie, cuantumul taxei de salubrizare va fi calculat din oficiu, în funcție de datele înregistrate la Registrul Comerțului, și decizia de impunere va fi trimisă la adresa oficială.
Iată câteva exemple de stabilire a taxei de salubrizare pentru agenții economici:
· Un restaurant sub 10 mese - 300 lei/lună
· Un restaurant cu un număr de mese între 10 și 30 – 1000 lei/lună
· Patiserii, cofetării - 300 lei/lună
· Baruri - 150 lei/lună
· Unități de vânzare cu amănuntul - 150 lei/lună
· Unități de învățământ 250-1000 de copii - 600lei/luna
· Case de pariuri până în 100mp - 500 lei pe lună
· Instituții publice cu 11-30 de angajați - 500 lei pe lună
· Mănăstiri - 300 lei pe lună
· Depozite materiale de construcții - 300 lei pe lună
Avanu a făcut un apel la responsabilitate și la simț civic din partea firmelor, care ar trebui să înțeleagă faptul că serviciile de salubrizare reprezintă o prestatie, un serviciu care trebuie plătit.
Ștefan: Fiecare poluator să plătească pentru cât gunoi produce
Corneliu Stefan consideră că mărirea taxei este o necesitate și că ideal ar fi ca fiecare poluator să ajungă să platească pentru cât gunoi produce. Președintele CJD spune că există firme în Dâmbovița cu cifra de afaceri de 5, 6, 10 miioane de euro care nu au plătit niciun leu.
Cu bătaie directă la PNL, care a făcut declarații împotriva creșterii inechitabile a taxei, considerând-o o suprataxare, Corneliu Ștefan a formulat rugămintea de a nu mai folosi acest subiect în mod politic. „Cetățenii din Dâmbovița au 32 lei taxa per gospodărie. Niciodată nu o să accept să acoperim valoarea cuantumului pentru județul Dâmbovița către operatorul pe care îl avem, și pentru transport și colectare, și pentru operare în cele 2 depozite, nu o să accept să plătim valoarea aceasta din banii persoanelor fizice. Niciodată!”
Chestiunea gunoiului în Dâmbovița, atât în materie de colectare și de transport, cât și în materie de depozitare, este una extrem de sensibilă. Deși la începutul anului 2022 se anunța cu surle și trâmbițe începerea operațiunii de colectare selectivă, realitatea din teren vorbește despre cu totul altceva. Cât despre gropile de gunoi de la Aninoasa și Titu, acestea sunt două răni pe harta județului și, din păcate, rezolvarea situației lor presupune o mobilizare de care autoritățile nu par capabile încă.
Salvamontiștii dâmbovițeni vor ajunge mult mai repede la intervenții și vor putea transporta în deplină siguranță turiștii care, în cazul unor accidentări, au nevoie de ajutorul lor și al medicilor, anunță președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.
De foarte curând, Serviciul Public Județean de Salvamont Salvaspeo Dâmbovița are în dotare un vehicul de intervenție complet echipat pentru a ajunge în cele mai dificile zone montane, dar și o remorcă pentru transportul unui echipaj canin de intervenție în situații de avalanșă. Mașina este dotată cu tărgi speciale, defibrilator și echipamente de prim ajutor.
Consiliul Județean Dâmbovița și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului au depus cinci cereri de finanțare pentru care au fost deja semnate contractele de către ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Una dintre cereri se referă la construirea unui centru de recuperare medicală a dâmbovițenilor adulți care au suferit accidente vasculare cerebrale sau sunt afectați de alte probleme neuromotorii. La centru se va oferit gratuit consultanță, se va pune un diagnostic și se vor asigura proceduri specifice, precum fizioterapie, kinetoterapie sau reeducare motorie.
Prin construirea și dotarea acestui centru de recuperare, care face obiectul proiectului „Înființarea Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu IRIS”, se va asigura accesul la tratamente moderne și la resursele necesare pentru recăpătarea, cât mai rapidă, a sănătății și a independenței fiecărui beneficiar în parte.
Întregul proiect va fi finanțat prin PNRR și are o valoare de aproape 4.900.000 de lei.
Tot cu finanțare europeană, de aproximativ 1.500.000 de lei, vor fi dotate cu aparatură și echipamente Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu, Centrul de zi Anca, Centrul de zi Pucioasa și Centrul de zi pentru personae adulte cu dizabilități. Proiectul prevede și achiziționarea autoturismelor care să permită deplasarea beneficiarilor către aceste centre.
Dâmbovițenii nu trebuie să mai meargă în Capitală pentru a-și face anumite investigații necesare în bolile cardiovasculare. Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are acum un angiograf.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a declarat că aparatul angiograf achiziționat pentru Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște va deveni funcțional în curând, fără a avansa o dată exactă.
Potrivit sursei citate, acest aparat modern și performant va contribui în mod semnificativ la diagnosticarea și tratarea afecțiunilor cardiovasculare. Dâmbovița era singurul județ din regiune care nu avea un astfel de echipament medical, în lipsa acestuia pacienții fiind transferați, cu ambulanța sau elicopterul, către spitale din București.
„ Din bugetul Consiliului Județean Dâmbovița am extins și Secția de Cardiologie cu un corp nou, în care va funcționa angiograful. Investiția totală, corp nou de clădire de aproape 450 mp și achiziția aparatului angiograf, se ridică la peste 4.000.000 de euro”, a precizat, pe Facebook, Corneliu Ștefan.
Proiectul inovator al NuScale privind construirea reactoarelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA. A fost invocată creșterea cu 53% a costurilor, informează Bloomberg. Prețul cu care NuScale intenționa să vândă energie produsă cu sistemul de minireactoare era - acum doi ani - de 56 USD/megawatt oră. În 2023, prețul a ajuns la 89 USD/MWH.
NuScale este compania care ar urma să furnizeze tehnologia reactoarelor mici modulare (SMR) de la Doicești.
Desi proiectul NuScale a eșuat în Statele Unite, compania americană susține că va continua proiectele cu ceilalți parteneri, printre care și România.
După anunțul făcut de compania americană, Ministerul Energiei a transmis că România îşi menţine încrederea în tehnologiile SMR. De altfel, în ziua în care pica afacerea în SUA, președintele Iohannis anunța un alt proiect privind reactoare mici, dar cu companii europene.
Proiectul de la Doicești se află în momentul acesta într-o etapă preliminară de dezvoltare, care constă într-o serie de activități și studii inițiale de inginerie, proiectare și analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doicești.
Potrivit digi24.ro, susţinătorii spun că SMR-urile sunt mai sigure decât reactoarele actuale, dar criticii obiectează că produc în continuare deşeuri nucleare periculoase.
Municipiul Târgoviște urmează să dețină cea mai complexă și modernă infrastructură sportivă din regiune și una dintre cele mai performante din România. Asta după ce vor fi terminate și lucrările la Complexul Sportiv de pe bulevardul Regele Ferdinand, lucrări care au început acum aproximativ o lună prin nivelarea terenului. De curând muncitorii s-au apucat efectiv de construcție.
Stadionul va avea peste 12.000 de locuri și va putea găzdui competiții diverse. În plus, vor fi realizate un stadion de atletism, un teren de antrenament și o parcare de 500 de locuri. Proiectul în valoare de peste 271 de milioane de lei este realizat de către Consiliul Județean Dâmbovița, prin Compania Națională de Investiții. Consiliul Județean Dâmbovița contribuie cu 25 milioane de lei, cofinanțare la acest proiect și cu terenul aferent.
Contractul pentru executarea lucrărilor pentru conservarea și restaurarea fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște a fost semnat de autoritățile județene. Lucrările vor păstra unicitatea și semnificația istorică a clădirii unde a funcționat, printre altele, Unitatea Militară de la Gara Târgoviște și unde a avut loc procesul soților Ceaușescu.
Proiectul este unul de amploare, ce va cuprinde întreaga clădire. Se vor executa lucrări de finisare la nivelul pereților, planșeelor și tavanelor, se vor hidroizola pardoseala și pereții subsolului și se vor termoizola pereții exteriori dinspre curte, la interior, se vor conserva modelele istorice din pardoseala de mozaic aflată în holul central, se vor reface finisajele interioare și exterioare, se vor reface instalațiile electrice și termice, iar la nivelul șarpantei, se va înlocui toată structura veche cu una nouă cu învelitoare din țiglă ceramică de tip solzi.
La etaj, se vor amenaja spații de expoziție, în corpul central, iar în extremități se vor amenaja birouri administrative, muzeale și birouri aferente activității de cercetare.
De asemenea, pentru a asigura accesul tuturor persoanelor, se va monta un lift panoramic ce va avea acces de la nivelul curții până la fiecare nivel destinat publicului.
În zona de sud a imobilului se vor amenaja o parcare publică cu intrare din Bulevardul Regele Ferdinand și o alveolă pentru parcarea a două autobuze.
Totodată, în incinta curții se va amplasa o fântână arteziană și vor fi reamenajate spațiile verzi din curtea fostei Școli de Cavalerie.
La finalizarea lucrărilor, spațiul va putea găzdui evenimente culturale naționale și internaționale, dar și cafenele artistice și literare locale.
Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 22 milioane de lei. Din această sumă, aproximativ 8.000.0000 sunt fonduri norvegiene nerambursabile, diferența urmând să fie asigurată de Consiliul Județean Dâmbovița.
Preocuparea autorităților dâmbovițene pentru adoptarea unor tehnologii și practici care să reducă poluarea, să permită protejarea mediului înconjurător și să încurajeze reciclarea s-a concretizat în obținerea unei noi finanțări europene.
Astfel, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare Etapa 2014-2020, a fost semnat ieri un contract prin care va demara prima fază a proiectului „Instalația de tratare a deșeurilor colectate separat și a centrului de aport voluntar deșeuri de la Șotânga”, o investiție uriașă, de 94.500.000 de euro.
Valoarea contractului, Etapa I, se ridică la aproximativ 36.000.000 de lei. Din această sumă, 22.000.000 de lei reprezintă fonduri europene, diferența fiind contribuția Consiliului Județean Dâmbovița la acest proiect. Contractul semnat permite achiziționarea următoarelorcomponente:
- peste 62.000 de unități de compostare individuală;
- 4 autocompactoare de 22 mc și 7 autocompactoare de 16 mc pentru biodeșeuri;
- 2 autocompactoare pentru deșeuri textile;
- soft de management al deșeurilor;
- 75.000 de europubele biodeșeuri de 120l;
- 116.000 de europubele deșeuri recilcabile de 120l;
- 170 de recipiente dedicate colectării textilelor;
- 560 de containere de 1.100 litri pentru biodeșeuri.
Etapa a II-a, pentru care Consiliul Județean Dâmbovița va obține finanțare prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, are o valoare totală de 87.200.000 euro, iar implementarea acesteia presupune realizarea instalației de tratare a deșeurilor colectate separat, care conține:
- instalație de tratare mecanică a deșeurilor reciclabile, cu sortare semiautomată;
- instalație de tratare mecanică a deșeurilor reziduale;
- linie de tratare biologică prin digestie anaerobă pentru tratarea biodeșeurile colectate separat, cât și a deșeurile cu conținut organic;
- platformă de compostare;
- un centru de colectare prin aport voluntar și stocare temporară a fluxurilor de deșeuri speciale pe amplasamentul de la Șotânga.
Sursa imaginii: https://www.roecologic-recycling.ro/
CNAIR a semnat luni contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a DN 71, sectorul Târgovişte – Sinaia, cu o lungime de 58,8 km.
”Proiectul este important pentru decongestionarea traficului în zonă prin crearea unei variante alternative la DN1 şi DN1A, oferind conducătorilor auto o altă conexiune între Bucureşti, Târgovişte şi Sinaia”, spune ministrul Sorin Grindeanu într-o postare.
Ministrul Transporturilor precizează că valoarea contractului este de 1,15 miliarde lei (fără TVA), iar constructorul turc are la dispoziţie 12 luni pentru proiectare şi 36 de luni pentru execuţia lucrărilor de consolidare a celor 58,8 km dintre Târgovişte şi Sinaia.
Sursa de finanţare este din Fonduri Europene Nerambursabile - Programul Transport.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița,Corneliu Ștefan, a anunțat intenția de a construi un spital nou în județ. „Am făcut primii pași pentru construirea unui spital nou, dedicat 100% copiilor”, a declarat acesta.
Practic, este vorba despre semnarea contractului de realizare a studiului de fezabilitate necesar construirii Spitalului de Pediatrie. Din primele date, este vorba de o clădire cu o suprafață de aproximativ 4.000 mp și cu 70 paturi de spitalizare continuă, cu bloc operator cu ATI, cu ambulatoriu integrat de pediatrie, cu 4 sau 6 locuri de spitalizare de zi, cu un ambulatoriu RMN și radiologie pediatrică, cu o parcare supraetajată de aproximativ 100 locuri pentru personal și pacienți.
Spitalul de Pediatrie va fi ridicat în locul Spitalului de Boli Infecțioase din centrul municipiului Târgoviște, o clădire care, de foartă multă vreme, nu mai corespunde unor minime condiții igienico-sanitare și, foarte important, este încadrata in categoria construcțiilor ce pot suferi degradări structurale majore în caz de cutremur, a mai precizat Corneliu Ștefan.
Valoarea noii construcții se ridică la aproximativ 25.000.000 de EURO.
Antreprenorul care a câștigat licitația publică pentru noul stadion ce se va construi la Târgoviște a făcut o prezentare a proiectului tehnic, la sediul Companiei Naționale de Investiții, în prezența președintelui Consiliului Județean Dâmbovița.
Iată câteva date tehnice. Noul stadion, dispus pe subsol, parter și 3 etaje, va avea o capacitate de 12.402 locuri, dar și următoarele facilități:
- pistă de atletism;
- peste 500 de locuri de parcare, din care 23 pentru persoane cu dizabilități și 29 de locuri pentru motociclete;
- peste 100 de locuri pentru biciclete;
- 2 locuri de parcare în subsol pentru autocarele echipelor;
- spații pentru alimentație și comerț;
- vestiare jucători și arbitri;
- săli de antrenament;
- săli de încălzire;
- sală de recuperare;
- spațiu pentru control antidoping;
- teren de antrenament separat de suprafața de joc.
De asemenea, au fost prevăzute: 712 locuri VIP; 165 locuri mass-media, 105 locuri pentru presă și 60 de locuri pentru comentatori; 75 de locuri pentru persoanele cu dizabilități și 75 de locuri pentru însoțitorii acestora. Conform proiectului tehnic, stadionul va îndeplini condițiile necesare pentru a găzdui partide din prima ligă a fotbalului național, din competițiile europene, meciurile naționalei de fotbal, dar și concerte și festivaluri.
Construcția se va ridica pe terenul de lângă Dâmbovița Mall, pus la dispoziție de Consiliul Județean Dâmbovița.
Antreprenorul care a câștigat licitația publică e un consorțiu format din ACI Cluj SA, biroul de proiectare Dico & Țigănaș și Imrat Service SRL. Acesta are la dispoziție 42 de luni pentru execuție, dintre care primele șase luni sunt pentru proiectare.
Întregul proiect are o valoare de aproximativ 271 milioane de lei, respectiv peste 54 de milioane de euro.
Proiectul „Reducerea riscului de infecții nosocomiale prin achiziția de echipamente și materiale la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște”, investiție finanțată prin PNRR, Componenta 12, a fost aprobat
Valoarea totală a proiectului înaintat de Consiliul Județean Dâmbovița este de șapte milioane de euro. Acesta își propune să reducă riscul de infecții nosocomiale, să organizeze structuri funcționale pentru izolarea/gruparea și tratarea eventualelor infecții asociate asistenței medicale, să îmbunătățească activitatea laboratorului de microbiologie.
În total, ținând cont și de acest proiect, investițiile din ultimii doi ani ai Consiliulu Județean Dâmbovița la Spitalul Județean se ridică la aproximativ 15 milioane de euro (peste 74 de milioane de lei). Celelalte proiecte care vizează unitatea spitalicească municipal sunt:
- Construirea unui ambulatoriu de specialitate – 3,4 milioane euro;
- Extinderea Unității de Primiri Urgențe – 1,7 milioane euro;
- Extinderea și dotarea Secției Cardiologie - 2 milioane euro, precum și achiziționarea unui apparat angiograf pentru care statul oferă aproximativ 500.000 de euro.
Zile de sărbătoare în Dâmbovița, în perioada 31 mai-4 iunie, cu ocazia Zilelor Județului!
Autoritățile dâmbovițene au planuri ambițioase cu această suită de evenimente care aniversează, anul acesta, 511 ani de la atestarea documentară a județului, și care celebrează viața, tradițiile și istoria județului. Autoritățile își propun să facă din începutul lunii iunie cea mai așteptată perioadă din an pentru dâmbovițeni.
Timp de cinci zile, centrul de comandă al manifestării va fi Curtea Domnească din Târgoviște, însă în multe dintre localitățile județului vor avea loc manifestări sportive și artistice.
Chiar ședința festivă a Consiliului Județean se va desfășura la Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, pe 31 mai, în timp ce Gala de Excelență a Județului Dâmbovița, un alt eveniment ce va implica prezența unor personalități politice locale, să aibă loc la Cinematograful Independența. În aceeași zi, va începe Târgul Meșterilor Populari la Curtea Domnească și se va deschide Atelierul de gravură Gabriel Popescu la Vulcana Pandele.
Anul acesta, gama manifestărilor este extrem de variată și propune câteva evenimente unice, pe lângă deja știutele competiții sportive, vernisaje, spectacole de teatru pentru copii, magie și iluzionism, jocuri și concursuri medievale, concerte. Ne referim la Masa prieteniei – cel mai mare picnic servit in județul Dâmbovița (la Curtea Domnească) sau la expoziția „Rânduiala ospețelor domnești în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a principilor fanarioți”, ce va fi însoțită de o degustare de bucate pregătite după rețete de epocă.
Și din punct de vedere muzical, oferta Zilelor Județului este una variată și de calitate. Vor fi concerte în fiecare seară, de la operetă și musical, în prima seară, la Fuego, Trooper, Stefan Bănică Jr, Trei parale, Smiley și Andra, în serile următoare.
Cu prilejul anunțării oficiale a organizării acestei noi ediții a Zilelor Județului Dâmbovița, președintele CJD, Corneliu Ștefan, a declarat: „Vrem ca Dâmbovița să fie un județ efervescent, un județ în care, în orice perioadă a anului ai veni, să ai unde merge și să poți participa la cncerte, târguri tradiționale, târguri meșteșugărești, evenimente artistice, culturale și sportive.
Suntem în proximitatea unor orașe mari, cu oameni care vor să iasă din casă și să viziteze locuri apropiate, pline de peisaje pitorești, atracții culturale și de interes istoric, dar care oferă și posibilități de recreere prin activități artistice și sportive.
Dâmbovița este această destinație, spun cei care au ajuns deja în județul nostru și vorbesc atât de frumos despre locul în care noi trăim și muncim!”
Copyright © 2024 informatiata - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy