Cancelaria Prefectului anunță că, în perioada sezonului estival (lunile iunie, iulie și august), lucrătorii din cadrul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Dâmbovița au eliberat 7.903 pașapoarte, din care 6.888 pașapoarte electronice și 1015 pașapoarte temporare.
Potrivit SPCP Dâmbovița, din totalul pașapoartelor temporare eliberate, doar 144 au fost emise în regim de urgență, acest lucru însemnând că 871 de persoane au optat pentru un pașaport temporar cu valabilitate de un an, pentru care au achitat taxa de 98 de lei, deși pașaportul electronic este mult mai avantajos din punct de vedere financiar. Costul unui pașaport electronic cu valabilitate de 3 ani este de 234 de lei, cel cu valabilitate de 5 sau 10 ani costă 258 de lei.
Pe lângă raportul preț - termen de valabilitate, Direcția Generală de Pașapoarte și S.P.C.P Dâmbovița informează faptul că, în comparație cu pașaportul temporar, pașaportul electronic prezintă mai multe avantaje, după cum urmează:
1. Timpul mediu de ridicare a pașaportului electronic este de până la 5 zile lucrătoare, cu posibilitatea verificării statusului procesării cererii pe site-ul https://hub.mai.gov.ro, în timp ce un pașaport temporar poate fi eliberat în 10 zile lucrătoare, cu excepția situațiilor urgente, temeinic justificate.
2. Pașaportul electronic facilitează trecerile prin punctele de frontieră aeroportuare prin folosirea porților electronice și oferă un grad sporit de siguranță la nivel mondial prin elementele de siguranță utilizate în confecționarea lui.
3. Spre deosebire de pașaportul temporar, care are valabilitate de numai un an, pașaportul electronic are valabilitate de 3/ 5/ 10 ani (în funcție de vârsta solicitantului).
4. Pașaportul simplu electronic este acceptat de toate statele lumii, în timp ce pașaportul temporar nu este acceptat în Mexic, Qatar, Emiratele Arabe Unite.
5. Pașaportul electronic se poate ridica de la orice Serviciu Public Comunitar de Pașapoarte din țară, orice misiune sau oficiu consular din străinătate.
Dâmbovițenii pot obține detalii privitoare la eliberarea pașapoartelor accesând site-ul Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița: https://db.prefectura.mai.gov.ro/pasapoarte/
Nemulțumit de ”folclorul” cântat pe tema stadionului din Târgoviște, aflat într-un amplu proces de refacere, primarul orașului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a făcut o postare pe Facebook în care prezintă cele mai noi informații despre stadiul lucrărilor.
“Îmi propusesem să nu mai postez despre stadion până când nu este totul rezolvat!
Dar întrucât am constatat că este un “folclor” din ce în ce mai “diversificat” pe această temă (ba că trebuie schimbat gazonul, ba că am construit nu știu ce în jurul Casei Armatei, ba că nu știu ce acoperiș s-a desprins, ba poze făcute duminică, și postate luni în ideea că nu se lucrează, ba că lucrăm de 4, 5 sau 10 ani, ba că a costat 25.000.000 euro – valoarea finală fiind cu vreo 9.000.000 euro mai mică – și câte și mai câte..), mă văd nevoit să să clarific câteva lucruri!
Ordinul de începere a construcției a fost dat pe data de 27 septembrie 2019. Este evident că a durat mai mult, față de ceea ce ne-am propus și nu vreau să mă uit în alte curți, dar sunt destule stadioane construite în peste 4 ani, unele chiar în mai bine de 6 ani.
Alternativa? Lăsam echipa în Liga 3, unde am găsit-o, stadionul să se dărâme și azi fotbalul târgoviștean era un subiect încheiat.
Stadionul este reconstruit, în proporție de peste 90%, tribuna acoperită de la zero, iar cea veche inclusiv prin refacerea grinzilor și a stâlpilor, plus a gradenelor, că în vechea tribună nu exista armătură mai groasă decât degetul mic de la mână. Banii pentru stadion, 100% din bugetul municipiului Târgoviște!
Ca termen, nu mai fac estimări că de fiecare dată au apărut situații neprevăzute, dar facem tot ce putem pentru a-l finaliza cât mai repede. Chiar credeți că cineva nu își dorește acest lucru?
Rugăminte: nu mai credeți toate zvonurile și hai să lăsăm concluziile referitoare la stadion pentru momentul inaugurării, sunt convins ca veți fi plăcut impresionați! V-o spune un om cu o experiență administrativa de peste 8 ani la conducerea unui municipiu reședință de județ, cu zeci de proiecte majore implementate!
Orașul are zeci de investiții în derulare (școli grădinițe, parcuri, străzi..etc)., care trebuie gestionate și susținute financiar.
Dacă măcar jumătate din cei care la fiecare postare întreabă de stadion ar cumpăra abonamente la momentul deschiderii, va fi asigurat 40% din bugetul echipei.
Eu așa un “cor de bocitoare” cum este cel format în jurul stadionului, n-am văzut de când sunt! Se vor mai lamenta unii o luna, două, dar momentul mult așteptat este mult mai aproape decât speră ei”, a transmis primarul orașului Târgoviște, Cristian Stan.
Înainte de Sărbătorile Pascale, nu numai gospodinele sunt în plină campanie de curățenie, ci și autoritățile locale.
Astfel, și la Târgoviște, în mod metodic și organizat, se află în desfășurare un amplu proces de ecologizare. Sunt strânse frunzele de pe spațiile verzi, sunt toaletați copacii și gardurile vii, îndepărtate crengile tăiate, igienizate spațiile înțesate de gunoaie, reparat mobilierul stradal și cel care le asigură copiilor distracția în parcurile de joacă.
Aproape 80 de lucrători de la Direcția de Salubritate a Primăriei, de la Eco-Sal, dar și lucrători de la Compania de Apă sunt implicați în această activitate.
”Stradă cu stradă, cartier după cartier, întregul oraș face obiectul unui amplu proces de ecologizare”, a anunțat astăzi Cristian Stan.
Acesta a lansat un apel târgoviștenilor, fiind conștient că numai în condițiile în care aceștia s-ar mobiliza, păstrând curățenia, orașul ar putea să arate așa cum mulți dintre noi și-ar dori.
„Vreau ca, după această campanie, municipiul Târgoviște să fie mai curat ca niciodată. Vă lansez această provocare!”, le-a transmis edilul târgoviștenilor.
”Putem face împreună acest efort!
Orice gest contează! Nu mai aruncăm hârtii la voia întâmplării, nu mai folosim coșurile stradale pe post de tomberoane pentru deșeurile din gospodărie, nu mai lăsăm ambalaje pe domeniul public, strângem excrementele animalelor de companie, etc.
Și vom avea un oraș mai curat și mai civilizat!”
Astăzi, acțiunea de curățenie a ajuns în Microraionul 9.
După ce, săptămâna trecută, Primăria Municipiului Târgoviște anunța, prin vocea edilului-șef, că 65 de străzi și 55 de parcări vor beneficia de un sistem de iluminat public modern, grație unui proiect finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu, astăzi, primarul Cristian Stan ne informează despre existența a încă două finanțări atrase pentru infrastructura educațională târgovișteană, tot prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu.
Primarul Târgoviștei a semnat contractul de finanțare care vizează ”Creșterea eficienței energetice la Grădinița cu program prelungit nr. 3, str. Aleea Trandafirilor, nr.3, din Municipiul Târgoviște”, cu o valoare eligibilă de 1.322.392 lei. Cel de-al doilea contract de finanțare semnat are în vedere ”Creșterea eficienței energetice la Grădinița cu program prelungit nr 14, str. Vasile Voiculescu, nr. 4, Municipiul Târgoviște”, proiect cu o valoare eligibilă de 1.798.401 lei.
În cadrul investițiilor, se are în vedere realizarea următoarelor intervenții: termoizolarea pereților exteriori, termoizolarea planșeului peste etaj cu saltele din vată minerala bazaltică, termoizolarea planșeului peste subsol, înlocuirea tâmplăriei exterioare, montarea de panouri solare termice cu tuburi vidate pentru producerea de apă caldă, montarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea consumului de energie electrică, înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu LED, cu durată mare de viață și consum redus, înlocuirea instalațiilor existente și realizarea de noi rețele de distribuție, înlocuirea corpurilor de încălzire statică, cu corpuri noi dimensionate corespunzător și dotate cu robineți termostatați, realizarea unei instalații de climatizare de tipul ventilatoarelor cu recuperare de căldură, refacerea acoperișului, refacerea finisajelor.
Bugetul investițiilor este asigurat de către Administrația Fondului de Mediu (AFM), în cadrul “Programului privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ”, accesat de Primăria Târgoviște.
Primăria Municipiului Târgoviște a anunțat, prin vocea primarului Cristian Stan, că a început cea mai importantă etapă de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din Tărgoviște.
Au fost semnate deja, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C5 – Valul Renovării, contracte de finanțare în valoare de aproximativ 50.000.000 lei, iar în cadrul Programului Regional ”Sud Muntenia”, urmează să fie semnate contracte de finanțare în valoare de 75.000.000 lei.
Potrivit informațiilor oferite de primar pe contul său de Facebook, lucrările avute în vedere sunt deosebit de complexe si vizează izolarea termică a fațadei (parte opacă si parte vitrată), închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, izolarea termică a planșeului peste subsol, instalarea de panouri solare, înlocuirea corpurilor de iluminat și a circuitelor electrice aferente parților comune, înlocuirea sau modernizarea lifturilor, repararea acoperișului tip terasă, a trotuarelor de protecție, repararea sau înlocuirea instalației de distribuție a apei reci si a colectoarelor de canalizare menajeră din subsoluri, măsuri de reparații si consolidare, adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilitati, etc.
Sumele datorate de către proprietarii locuințelor, a explicat edilul-șef, vor fi eșalonate pe 10 ani, sunt cuprinse intre 3,5% si 25% din valoarea lucrărilor aferente unui apartament (in funcție de venitul pe membru de familie, proprietarii care au venitul sub salariul mediu net lunar pe economie plătind numai 3,5%) și vor fi achitate numai după recepția finală.
În acest moment, Primăria lucrează la documentații tehnice de anvelopare termică care vizează peste 100 de scări de bloc, în afara celor în privința cărora sunt încheiate contracte de finanțare, urmând a se găsi soluții inclusiv în cadrul programului național de reabilitare termică, cadrul legal fiind asigurat prin OUG 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.
Trebuie subliniat că blocurile de locuințe, nefiind proprietatea municipalității, nu pot fi reabilitate fără concursul asociației de proprietari și al beneficiarilor persoane fizice care trebuie să asigure completarea documentației puse la dispoziție de către Primărie.
Primarul Stan a mai precizat că, potrivit legislației în vigoare, lipsa asociației de proprietari face imposibilă accesarea finanțarii.
eabilitare strada Cocorilor și continuăm programul de modernizarea a infrastructurii rutiere a municipiului Târgoviște!
Primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a făcut un anunț legat de începerea lucrărilor la o nouă bază sportivă în municipiu.
„În sfârșit vești bune în legătură cu noua bază sportivă care va fi construită în municipiul Târgoviște, finanțarea fiind accesată prin CNI!
Compania Națională de Investiții ne-a comunicat astăzi că la 1 august vor debuta lucrările la proiectul în valoare de 5.600.000 lei, care va fi realizat în imediata vecinătate a Complexului Turistic de Natație.
📌 Complexul sportiv, cu o suprafață de peste 13.000 mp, va cuprinde:
✅ - Teren pentru fotbal, cu instalație de nocturnă și tribună cu 500 locuri;
✅ - Teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis, cu instalație de nocturnă;
✅ - Clădire pentru vestiare;
✅ - Parcare pentru 55 de autoturisme;
✅ - Alei pietonale;
✅ - Spații verzi;
La Târgoviște, colectarea deșeurilor se va realiza prin containere digitalizate. Anunțul a fost făcut de primarul Târgoviștei, Cristian Stan. Acesta a mai precizat că, în luna august, va începe implementarea proiectului ”Construirea de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor pe raza municipiului Târgoviște, județul Dâmbovița”, finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, SUBINVESTIȚIA I1.B. – ”CONSTRUIREA DE INSULE ECOLOGICE DIGITALIZATE”.
Valoarea investiției este de 6.450.000 lei, fără TVA, iar în baza acesteia vor fi înființate, în prima etapă,100 de insule ecologice digitalizate, fiecare insulă având în componență 5 containere pentru următoarele fracții: rezidual, plastic și metal, hârtie, sticlă și biodegradabil.
Insula ecologică este un ansamblu de containere digitalizate destinate colectării separate a deșeurilor, iar accesul este asigurat pe bază de cartelă electronică.
Platformele vor fi protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, mai precizează primarul Târgoviștei.
O nouă finanțare obținută pentru învățământul târgoviștean! Grădinița cu Program Prelungit Nr. 3, aflată în Aleea Trandafirilor, va fi modernizată și eficientizată energetic. Valoarea investiției este de 3.058 lei.
Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a anunțat că au debutat lucrările și în cadrul acestui proiect.
Intervențiile care vor fi effectuate se referă la termoizolarea pereților exteriori, termoizolarea planșeului peste etaj cu saltele din vată minerala bazaltică, termoizolarea planșeului peste subsol, înlocuirea tamplariei exterioare, montarea de panouri solare termice cu tuburi vidate pentru producerea de apă caldă, montarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea consumului de energie electrică, înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu LED, cu durată mare de viață și consum redus, înlocuirea instalațiilor existente și realizarea de noi rețele de distribuție, înlocuirea corpurilor de incălzire statică, cu corpuri noi dimensionate corespunzător și dotate cu robineți termostatați, realizarea unei instalații de climatizare de tipul ventilatoarelor cu recuperare de caldură, refacerea acoperișului, refacerea finisajelor.
Bugetul investiției este asigurat de către Administrația Fondului de Mediu (AFM), în cadrul "Programului privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei in clădirile publice cu destinație de unități de învățământ", accesat de către Primăria Târgoviște, a mai precizat primarul Cristian Stan.
ASO Cromsteel SA și SC NIMET SRL au încheiat un parteneriat cu Primăria Municipiului Târgoviște și cu Liceul Tehnologic „Nicolae Ciorănescu” astfel încât 82 de elevi să beneficieze de formare profesională prin învățământul dual.
Anunțul a fost făcut de primarul Târgoviștei, Cristian Stan:
„Am avut astăzi bucuria de a semna 2 contracte privind formarea profesională prin învățământul dual a unui număr de 82 de elevi.
Un prim contract, încheiat în baza parteneriatului dintre Primăria Municipiului Târgoviște, ASO CROMSTEEL S.A. și Liceul Tehnologic "Nicolae Ciorănescu", vizează formarea profesională a 26 de elevi în domeniul de pregătire profesională "MECANICĂ", calificarea "operator la mașini cu comandă numerică" și formarea profesională a 26 de elevi, în domeniul de pregătire profesională "MECANICĂ", calificarea "mecanic utilaje și instalații în industrie".
Cel de-al doilea contract, încheiat în baza parteneriatului dintre Primăria Municipiului Târgoviște, SC NIMET SRL și Liceul Tehnologic "Nicolae Ciorănescu", vizează formarea profesională a 30 de elevi în domeniul de pregătire profesională "MECANICĂ", calificarea "operator la mașini cu comandă numerică".
Elevii vor beneficia de bursă lunară precum si de alte forme de sprijin material din partea companiilor amintite, urmând să ia o opțiune serioasă în vederea angajării după absolvire.”, a precizat primarul Târgoviștei.
Test realizat cu succes de către primarul Târgoviștei, Cristian Stan, asupra unui automat de bilete de călătorie!
Pentru a ne arăta cît e de simplu să lucrezi cu o astfel de mașinărie, edilul-șef a realizat un filmuleț în care explică pas cu pas cum poți să obții rapid și fără mari bătăi de cap un bilet pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun care circulă în Târgoviște. Există atât posibilitatea de a plăti cu bancnote, cât și posibilitatea de a folosi cardul bancar. Odată urcați în autobuz, biletul trebuie validat la automatul din interiorul mijlocului de transport.
Primarul a anunțat că, în curând, automatele vor putea fi utilizate și pentru cumpărarea de bilete aferente zonei metropolitane.
Pentru orice dificultăți legate de utilizarea automatelor, care sunt în perioada de testare, puteți contacta operatorul de transport al Primăriei Târgoviște la telefon 0730222247. Totodată, puteți utiliza aplicația de mobil „Târgoviște City App”, disponibilă astfel:
- Google Play: http://bit.ly/TârgovișteCityAppAndroid
- App Store: http://bit.ly/TârgovișteCityAppIOS
- Web site: https://targovistecity.ro/
Primarul Târgoviștei, Cristian Stan, stă foarte bine atât la capitolul realizări în timpul mandatelor sale, cât și la capitolul interacțiune cu cei care formează comunitatea sa online. Rețeaua socială Facebook a realizat un top al felului în care comunică primarii prin intermediul acestui instrument, top în care primarul târgoviștean se află pe locul al șaptelea, după Cristian Popescu Piedone, Dominic Fritz, Nicușor Dan, Emil Boc, Daniel Băluță, Ionuț Pucheanu, ca număr de interacțiuni totale (trebuie să remarcăm însă că primarul nostru reprezintă o comunitate mult mai puțin numeroasă decât cele pe care le păstoresc sus-menționații). Pe de altă parte, din perspectiva ratei interacțiunilor, Cristian Stan stă cel mai bine, cu cel mai mare procent dintre toți, de 4,368%. Rezultatul este cu atât mai spectaculos, cu cât postările, comentariile și răspunsurile sunt realizate personal de acesta și nu de echipe de comunicare, așa cum este, cel mai probabil, cazul celor aflați deasupra sa în top.
Primarul Stan a ținut să le mulțumească tuturor celor care fac parte din comunitatea online și care îi transmit aprecierile sau observațiile lor, dând astfel credit muncii sale.
„Iată un top care arată (și el) o părticică din legătura Primar - Comunitate, așa cum am înțeles eu această relație. Este o analiză pe anul 2023, una statistică, deci nu poate fi contestată.
E un filtru al interacțiunilor noastre aici, pe facebook, cu tot ceea ce presupune asta: mesajele mele, postări, mesajele și comentariile dumneavoastră, răspunsuri. Un top care mă onorează, ținând cont de primarii clasificați și orașele pe care le reprezintă. Un top care, privit atent, arată CEA MAI BUNĂ RATĂ DE INTERACȚIUNI dintre toți, adică exact ce spuneam mai sus: dialog, întrebări, răspunsuri, reacții directe. În același timp, a doua CEA MAI MARE CREȘTERE procentuală (după celebrul Piedone, dar acolo e alt context, alt nivel de mediatizare națională) și asta la numai 42.000 de urmăritori.
Ce pot să mai spun?! VĂ MULȚUMESC! Tuturor celor care sunteți aici, care formați această incredibilă comunitate online, celor care-mi transmiteți aprecierile sau observațiile dvs. și care dați credit muncii noastre de zi cu zi. Inclusiv acesta este un efort pe care eu mi l-am asumat, fiind poate singurul din cei pe care-i vedeți acolo (cu echipe întregi de imagine și comunicare) care se încăpățânează să scrie, să posteze și să răspundă personal pe pagina și contul de FB. E și acesta un mod al meu de a vă spune că vă #respect.”, a fost mesajul primarului Cristian Stan pe Facebook.
În data de 17 aprilie 2024, la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște a fost efectuată o intervenţie chirurgicală complexă, numită artroplastie totală inversată de umăr. Subiectul acestei operații a fost o pacientă de 70 de ani, victimă a unui accident rutier.
După investigaţii preoperatorii paraclinice de înaltă specialitate (incidenţe radiologice specifice, examen computer tomograf cu reconstrucţie 3-D), pacientei i-a fost implantată o proteză totală de umăr inversată, ale cărei componente constau într-o plăcuţă fixată la omoplat cu o ancoră şi două şuruburi auto-blocante- după o preparare în prealabil a glenei humerale, o glenosferă (o bilă metalică RMN -compatibilă ce se articulează cu cupa humerală prin intermediul unui insert de polietilenă înalt cross -linkată) şi o tijă humerală necimentată de fracturi (fracture stem) din titan poros prevăzută cu un orificiu ce permite re- ataşarea tuberculilor humerali pe care se inseră cei patru muşchi ai coafei rotatorii a umărului, la această tijă conectându-se cupă şi insertul mai sus menţionat.
Evoluţia postoperatorie clinico-radiologică este favorabilă, pacienta urmând a fi externată la 48 de ore cu recomandarea de reevaluare prin ambulatoriul de specialitate în vederea stabilirii programului specific de recuperare.
Protezarea de umăr la pacienţii ce au astfel de indicaţie chirurgicală aduce beneficii mult superioare în ceea ce priveşte recuperarea funcţională ulterioară cu impact asupra îmbunatăţirii calităţii vieţii pacientului.
Echipa chirurgicală ce a realizat această intervenţie a fost condusă de doctorul Mertic Ionuţ, medic primar în cadrul secţiei de Ortopedie şi Traumatologie, supervizat de mentorul său, doctorul Hera Alexandu, medic primar ortoped la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni Bucureşti şi doctorița Ecaterina Petrescu, medic primar ATI.
În ultimul an, la spitalul din Târgoviște s-au diversificat intervenţiile chirurgicale laparoscopice. Pe lângă colecistectomia laparascopică ce se efectuează de peste 30 ani în această unitate, în urmă cu an s-a realizat prima apendicectomie laparoscopică şi în urmă cu o săptămână s-a realizat prima hernie inghinală laparoscopică.
Târgoviștea se transformă sub ochii noștri, iar responsabile pentru acest lucru sunt autoritățile locale, care au reușit să își conjuge eforturile pentru a atrage fonduri europene.
Statisticile oficiale ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene arată nu numai că municipiul dâmbovițean a realizat numeroase investiții cu bani europeni, ci și că se află pe primul loc la nivel national într-un clasament al fondurilor europene (proiecte eligibile) raportate la numărul de locuitori. Astfel, dintr-o nouă postare a primarului târgoviștean Cristian Stan, aflăm că fosta cetate de scaun valahă ocupă poziția din vârful topului, cu peste 33.000 lei/locuitor, de aproape 3 ori mai mult în comparație cu următorul clasat.
„Este un subiect important, asupra căruia am insistat și vreau să insist, pentru că face parte din rețeta transformării orașului nostru în ultimii 10 ani.
Avem o valoare totală a proiectelor eligibile de 2,2 miliarde lei (!!!), peste orașe precum Sibiu, Oradea, Timișoara sau Constanța.
Raportul valorii proiectelor / numărul de locuitori face din Târgoviște CAMPION NAȚIONAL, peste Iași, Cluj și celelalte.
Sunt date oficiale, fără nicio intervenție din partea noastră. Sunt date care confirmă o muncă asiduă de ani de zile și confirmă o echipă care a înțeles traiectoria corectă a orașului nostru. Tot ce vedem în jurul nostru se regăsește în cifrele de mai sus.
Altfel, ne vedem în continuare de treabă. Avem (încă) același entuziasm ca la început și o motivație suplimentară: să fim continuu cei mai buni.”, a scris Cristian Stan pe contul său de Facebook.
Cele 31 de unități de învățământ din municipiul Târgoviște vor fi dotate și echipate în cadrul celui mai mare proiect realizat vreodată în acest scop. Astfel, prin investiția "Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din municipiul Târgoviște", în valoare de aproape 36 milioane lei, a început montarea celor 545 de table inteligente, achiziționate în cadrul proiectului.
Într-o nouă postare pe Facebook, primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a detaliat situația dotării unităților de învățământ. Astfel, vor fi echipate:
- 18 laboratoare de informatică, integral;
- 536 de săli de clasă, cu echipamente digitale;
- 442 de săli de clasă, cu mobilier și materiale didactice;
- 16 laboratoare de științe (fizică, chimie, biologie/ multidisciplinare), cu mobilier și materiale didactice, precum și cu echipamente digitale;
- 67 de cabinete pe discipline, cabinete de asistență psihopedagogică și săli de sport, cu mobilier, materiale sportive și echipamente digitale;
- 6 ateliere de practică, cu materiale și echipamente de specialitate, inclusiv pe componenta digitală, în conformitate cu precizările din Standardele de pregătire profesională în vigoare, asociate calificărilor profesionale școlarizate.
Cristian Stan a mai precizat că „proiectul se bazează pe analiza de nevoi de la nivelul fiecărei școli și se materializează într-o finanțare țintită direct pe necesitățile concrete ale unităților de învățământ, cu un impact major în privința condițiilor oferite de școlile târgoviștene care, în ultimii ani, au cunoscut investiții majore.”
Încep consolidarea seismică și eficientizarea energetică la Liceul Tehnologic „Voievodul Mircea” din Târgoviște. Este vorba despre cea mai mare investiție care a vizat vreodată o unitate de învățământ târgovișteană și despre una dintre cele mai mari din România în domeniul educațional. Valoarea lucrărilor se ridică la aproximativ 50.000.000 lei.
Potrivit primarului municipiului Târgoviște, Cristian Stan, „sunt avute în vedere ample lucrări de consolidare la corpul principal, iar în plus imobilele liceului vor fi termoizolate, va fi schimbată tâmplăria, va fi schimbat acoperișul, sistemul de încălzire va fi refăcut, vor fi instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu prin utilizarea surselor regenerabile de energie, sistemele de climatizare vor fi refăcute, instalațiile de iluminat vor fi modernizate, va fi refăcut sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice, va fi realizat un sistem de management energetic integrat etc. Intervențiile propuse conduc la o reducere a consumului anual specific de energie de cel puțin 50%.”
Lucrările sunt finanțate atât în cadrul Programului Naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, cât și în cadrul Planului național de redresare și reziliență sau în cadrul Programul național de investiții „Școli sigure și sănătoase”.
Așa cum fusese deja anunțat, au început lucrările și în cadrul proiectului care vizează ”Creșterea eficienței energetice la Grădinița cu program prelungit nr. 14. Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a precizat că valoarea investiției este de peste 2,9 milioane de lei.
În cadrul proiectului, se vor realiza următoarele intervenții: termoizolarea pereților exteriori, termoizolarea planșeului peste etaj cu saltele din vată minerală bazaltică, termoizolarea planșeului peste subsol, înlocuirea tamplariei exterioare, montarea de panouri solare termice cu tuburi vidate pentru producerea de apă caldă, montarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea consumului de energie electrică, înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu LED, cu durată mare de viață și consum redus, înlocuirea instalațiilor existente și realizarea de noi rețele de distribuție, înlocuirea corpurilor de incălzire statică, cu corpuri noi dimensionate corespunzător și dotate cu robineți termostatați, realizarea unei instalații de climatizare de tipul ventilatoarelor cu recuperare de caldură, refacerea acoperișului, refacerea finisajelor.
Durata lucrărilor este de 6 luni, iar sursa de finanțare este asigurată de către AFM, în cadrul "Programului privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei in clădirile publice cu destinație de unități de învățământ", accesat de către Primăria Târgoviște. Primarul a mai precizat că administrația municipală va reface împrejmuirea și curtea grădiniței cu bani de la bugetul local.
Pe perioada lucrărilor, micuții vor învăța tot în Micro 6, în fostele clădiri ale Universității „Valahia”.
Lucrările care au început recent se adaugă altor lucrări în derulare, aproape finalizate sau finalizate care au vizat infrastructura educațională târgovișteană. Cristian Stan a anunțat că bugetul de investiții în infrastructura educațională, aferent proiectelor actuale, este de peste 300 de milioane de lei și vizează nu mai puțin de 18 grădinițe, școli gimnaziale, licee sau colegii târgoviștene, toate proiectele derulându-se cu finanțare nerambursabilă.
sursa imaginii: https://dbonline.ro/
La Târgoviște, continuă cea mai importantă etapă de reabilitare termică a blocurilor de locuințe. Aproximativ 1000 de apartamente fac obiectul lucrărilor de anvelopare numai în acest an, după cum a anunțat primarul municipiului, Cristian Stan.
În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C5 – Valul Renovării, primarul Târgoviștei a semnat deja contracte de finanțare în valoare de aproximativ 50.000.000 lei, iar în cadrul Programului Regional ”Sud Muntenia”, urmează să fie semnate contracte de finanțare în valoare de 75.000.000 lei.
Lucrările avute în vedere sunt deosebit de complexe si vizează izolarea termică a fațadei (parte opacă si parte vitrată), închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, izolarea termică a planșeului peste subsol, instalarea de panouri solare, înlocuirea corpurilor de iluminat și a circuitelor electrice aferente parților comune, înlocuirea sau modernizarea lifturilor, repararea acoperișului tip terasă, a trotuarelor de protecție, repararea sau înlocuirea instalației de distribuție a apei reci si a colectoarelor de canalizare menajeră din subsoluri, măsuri de reparații si consolidare, adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilitati, etc.
Primarul Cristian Stan a explicat că sumele datorate de către proprietarii locuințelor vor fi eșalonate pe 10 ani, sunt cuprinse intre 3,5% si 25% din valoarea lucrărilor aferente unui apartament (in funcție de venitul pe membru de familie, proprietarii care au venitul sub salariul mediu net lunar pe economie plătind numai 3,5%) și vor fi achitate numai după recepția finală.
În acest moment, municipalitatea lucrează la documentații tehnice de anvelopare termică care vizează peste 100 de scări de bloc, în afara celor în privința cărora avem încheiate contracte de finanțare, urmând a găsi soluții inclusiv în cadrul programului național de reabilitare termică, cadrul legal fiind asigurat prin OUG 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.
Este important de reținut că blocurile de locuințe, nefiind proprietatea Primăriei, nu pot fi reabilitate fără concursul asociației de proprietari și al beneficiarilor persoane fizice, care trebuie să asigure completarea documentației puse la dispoziție de către Primărie. Totodată, potrivit legislației în vigoare, lipsa asociației de proprietari face imposibilă accesarea finanțarii.
Copyright © 2024 informatiata - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy