Certificatul de cazier judiciar pentru persoanele fizice se obține de la orice subunitate de poliție în care funcționează ghișeul pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Acesta se eliberează, de regulă, pe loc sau în cel mult 3 zile lucrătoare.
De asemenea, certificatul de cazier judiciar poate fi obținut și online de către persoanele fizice de cetățenie română, prin două mecanisme de acces.
Astfel, pentru obținerea certificatului de cazier judiciar electronic, cetățenii au la dispoziție următoarele servicii online:
– prin platforma HUB.MAI.GOV.RO (https://hub.mai.gov.ro/serviciu/), solicitanții vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la unitățile de poliție care eliberează certificate de cazier judiciar.
– prin intermediul platformei www.ghișeul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identității electronice, folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. În urma validării, aceștia vor fi redirecționați către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.
HUB-ul de servicii online al MAI a fost creat pentru a ușura interacțiunea cetățeanului cu structurile Ministerului Afacerilor Interne, urmând ca, pe această platformă, să fie integrate mai multe servicii publice oferite de instituție.
La nivelul județului Dâmbovița, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024, au fost eliberate 22.501 de certificate de cazier judiciar la ghișeu.
De asemenea, la nivel național, au fost eliberate, în format electronic, prin HUB-ul de servicii al MAI, 177.385 de certificate de cazier judiciar.
Agenția Județeană pentru ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița deschide înscrierile pentru cursurile gratuite de calificare și specializare, oferind șomerilor din județ oportunitatea de a se califica în mai multe domenii de activitate.
Astfel, în luna iulie, 140 de persoane înscrise în baza de date a AJOFM Dâmbovița, pot participa gratuit la cursurile de formare profesională.
Iată ocupațiile pentru care pot opta:
-sudor electric;
-bucătar;
-electrician în construcții;
-recepționer hotel;
-competențe digitale;
-coafor;
-contabil;
-machior;
-lucrător comercial;
-ospătar.
Cursanții beneficiază de pregătire teoretică şi practică și primesc gratuit rechizite şi materiale de instruire, manuale, echipament de protecţie pe perioada instruirii practice, dacă este cazul.
De asemenea, beneficiază de decontarea cheltuielilor pe mijloacele de transport în comun pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire, precum și de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventării cursului, dacă este cazul.
Pentru mai multe informații, se poate accesa site-ul www.anofm.ro – ajofm dambovita – secțiunea Persoane fizice / Formare profesională, e-mail : ajofm.db@anofm.gov.ro sau contacta pe domnul Sorin Bădoiu la numărul de telefon 0732100376.
AJOFM Dâmbovița vine în sprijinul tinerilor absolvenți cu programe și servicii menite să faciliteze integrarea lor pe piața muncii.
În acest sens, instituția oferă servicii de consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională, precum și consultanță în vederea inițierii unei activități independente.
Pentru a se înscrie la AJOFM Dâmbovița, absolvenții trebuie să prezinte următoarele documente:
1. Cartea de identitate;
2. Adeverința eliberată de unitatea de învățământ care atestă calitatea de absolvent al unei forme de învățământ
Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii.
Elevii care NU au situația școlară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidența AJOFM Dâmbovița în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, data fiind înscrisa în adeverința eliberată de instituția de învățământ.
Indemnizația de șomaj se acordă pe o perioadă de 6 luni și are valoarea de 330 lei.
De asemenea, pot beneficia de o primă de inserție egală cu 1.980 de lei dacă se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni.
Prin AJOFM Dâmbovița, angajatorii care încadrează în muncă absolvenți în interval de 12 luni de la absolvire, pot beneficia de subvenții in valoare de 2250 lei.
Precizăm că înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă ca etapă prealabilă și obligatorie pentru obținerea indemnizației de șomaj, se va face în termen de 60 de zile de la data absolvirii studiilor conform Ordinului MEC nr. 3800/09.03.2023 privind structura anului școlar 2023-2024 publicat în Monitorul Oficial.
Detalii suplimentare se pot obţine:
-site: www.anofm.ro – ajofm dambovita - secțiunea formulare persoane fizice/indemnizații de șomaj și venituri de completare.
-tel. 0245/620635.
Vineri, 17 Mai 2024, se desfășoară, la Târgoviște, Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița.
Evenimentul va avea loc la Clubul Studenților de pe strada Tineretului nr. 1, începând cu ora 10.
Un număr de 42 de agenți economici au confirmat participarea la Bursa Locurilor de Muncă, punând la dispoziția elor interesați 439 de joburi.
Domeniile de activitate pentru care agenții economici recrutează forță de muncă sunt: prelucrarea metalelor, comerț, prelucrare mase plastice, confecții textile, servicii către populație, construcții hoteluri și restaurante, transporturi contabilitate, întreținere spații verzi, pază și protecție, vânzări, alte domenii.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița invită și persoanele care nu sunt calificate să se informeze și chiar să acceseze cursurile de calificare pentru a fi mai competitivi și pentru a-și crește șansele de angajare.
Standurile pentru formare profesională, informarea și consilierea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă prin rețeaua Eures vin și în întâmpinarea persoanelor cu diferite vulnerabilități, precum persoane cu dizabilități, refugiați din Ucraina, tineri NEET și alte categorii aflate în dificultate, pentru sprijin în vederea ocupării pe piața muncii.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță o noutate pe piața muncii: persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice! Prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații.
💻 Platforma electronică destinată #beneficiarilor și #prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată pe adresa https://tichete.anofm.ro/ . Conceptul presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități #ocazionale în gospodărie. Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.
🤝🏻O altă funcționalitate a platformei este că facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic. Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.
✅ Platforma accesibilă pe https://tichete.anofm.ro/ poate fi utilizată de prestatori (lucrători), de beneficiari casnici și de către angajatori și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.
✅ Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de #pensie și #sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.
✅ Convenția care se încheie între prestator și beneficiarul casnic în vederea prestării activităților, deși nu este obligatorie forma scrisă, va stabili:
▫️ activitățile şi numărul de ore sau volumul de muncă;
▫️ faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activități casnice;
▫️ volumul de muncă zilnic, care nu poate să depășească 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.
❗ Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este #șomer, #pensionar, #elev, #student sau #angajat.
✅ Angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui propriilor angajați tichete pentru activități, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici. Tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activități casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet. La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.
🟢 Printre activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete amintim:
▫️ aranjarea și servirea mesei;
▫️ curățarea / întreținerea piscinei;
▫️ curățenia/igienizarea locuinței;
▫️ călcatul rufelor;
▫️ debarasarea și spălarea vaselor;
▫️ hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,
▫️ plimbarea animalelor de companie;
▫️ prepararea hranei;
▫️ plantarea pomilor/arbuștilor;
▫️ plantarea răsadurilor;
▫️ realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
▫️ recoltarea fructelor și legumelor;
▫️ spălarea covoarelor;
▫️ spălarea geamurilor și a tâmplăriei;
▫️ spălarea rufelor;
▫️ spălarea și curățarea autovehiculelor;
▫️strângerea resturilor vegetale din natură.
✅ Punerea în funcțiune a platformei digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici permite efectuarea digitală a tuturor tranzacțiilor legate de tichete (achiziționare, înregistrarea orelor de lucru), de înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici (număr de ore, tip de activitate casnică desfășurată), precum și interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituții.
➡️ Operaționalizarea platformei reprezintă și atingerea jalonului 397 din Planul Național de Redresare și Reziliență (#PNRR).
Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmbovița oferă o gamă diversificată de cursuri de formare profesională, adaptate nevoilor actuale ale angajatorilor și cerințelor pieței muncii.
Scopul acestor cursuri este de a oferi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau celor care doresc să-și schimbe domeniul profesional, competențe necesare pentru a fi mai competitivi și pentru a-și crește șansele de angajare.
AJOFM Dâmbovița intenționează să deschidă în luna aprilie 10 cursuri de formare profesională, după cum urmează:
– sudor electric, montator instalații solare, asistent personal profesionist, bucătar, cofetar, manichiurist, lucrător în comerț, operator introducere-validare -date, instalator instalații tehnico-sanitare și gaze și mecanic auto.
Documentele necesare pentru înscriere sunt:
– carte identitate;
– act studii;
– certificat naștere;
– certificat căsătorie (dacă este cazul);
– adeverință medicală.
Participarea la cursurile de formare profesională oferite de AJOFM Dâmbovița prezintă multiple avantaje, printre care obținerea unei calificări recunoscute pe plan național și internațional, creșterea șanselor de angajare, dezvoltarea competențelor profesionale, precum și posibilitatea de reintegrare pe piața muncii după o perioadă de inactivitate.
Un nou sistem digital de verificare a documentelor de identitate a fost implementat începând cu data de 31 martie 2024, ca parte a efortului de simplificare și digitalizare a serviciilor publice oferite cetățenilor români, informeaza Departamentul de Informare, Relații Publice şi cu Publicul al Inspectoratului Județean de Jandarmi Dâmbovița.
Acest instrument modern permite și jandarmilor dâmbovițeni din toate structurile operative de pază și ordine publică să efectueze verificări rapide, sigure și eficiente în activitățile lor operative, cu respectarea strictă a tuturor prevederilor europene în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.
Această îmbunătățire tehnologică vine în contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, contribuind la scurtarea timpului de verificare și sporind eficiența operațiunilor desfășurate de structurile Jandarmeriei Române.
Procedura este simplă și rapidă: cu ajutorul aplicației eDAC actul de identitate este scanat, iar toate datele despre persoanele verificate sunt generate automat și apar pe ecranul dispozitivului mobil.
Practic, datele nu vor mai fi introduse manual în sistem sau comunicate prin intermediul stației mobile, cum se proceda până în prezent, generând de cele mai multe ori o verificare greoaie și care presupunea un timp mai mare de așteptare, iar prin aplicația eDAC vor fi comparate în timp real datele prezentate cu cele existente atât în bazele de date, ce aparțin autorităților române, cât și cele ce țin de spațiul Schengen, asigurând o trasabilitate și o acuratețe superioare menite să îmbunătățească serviciile publice pe care le oferim.
Totodată, datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive beneficiază de toată protecția oferită de aplicațiile utilizate de instituțiile abilitate, iar aceste date nu sunt stocate pe dispozitivele folosite.
Astfel, patrulele de jandarmerie au la dispoziție, pe lângă celelalte mijloace tehnice din dotare, și un telefon mobil de serviciu de pe care accesează în mod securizat aplicația eDAC.
Pot fi efectuate verificări atât în ceea ce privește documentele de identitate sau de identificare emise de autoritățile române, cât și cele emise de alte state, în cazul persoanelor cu cetățenie străină.
Prin intermediul acestui instrument, jandarmii dâmbovițeni vor putea realiza mai rapid verificările în teren, iar în cazul în care vor fi depistate persoane urmărite, dispărute, implicate în săvârșirea a diferite infracțiuni, autovehicule furate, care au aplicate sechestre și în alte situații, vor putea fi dispuse cu celeritate, măsurile legale care se impun în astfel de cazuri.
Asociația HELP Autism prin centrul de la Târgoviște a marcat Ziua Internațională a Autismului prin mai multe acțiuni ce au avut loc, astăzi, 2 aprilie, în Parcul din incinta Complexului de Natație Târgoviște. Evenimentul a început cu un marș de solidaritate la care au participat copii, părinți și reprezentanți ai instituțiilor publice, dar și alți cetățeni ai orașului care au înțeles nevoia de vizbilitatea pe care o au persoanele cu autism și familiile lor.
Evenimentul de la Târgoviște a fost organizat în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Târgoviște, Direcția Generală de Asistență Socială Și Protecția Copilului Dâmbovița, Centrul de zi pentru copii cu autism și sindrom Down „Sfânta Maria" și Centrul de Recuperare, Socializare și Consiliere a Copilului cu Dizabilități, și face parte din campania "Not Invisible" / "Nu sunt invizibil", dezvoltată de rețeaua organizațiilor europene Autism Europe, mai multe detalii despre campanie pe https://vizibil.helpautism.ro/
În cadrul evenimentului, s-a lansat Angajamentul pentru Autism – un document de poziție (pledge) pe care candidații la toate alegerile de anul acesta sunt invitați să-l semneze, un gest care să dea încredere și speranță părinților să viseze la o Românie în care familiile copiilor cu minți diverse sunt înțelese și sprijinite. Acest document este redactat împreună cu rețelele și federațiile naționale în autism RO TSA, Federația Pentru Drepturi și Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (F.E.D.R.A.) și Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii cu Dizabilități și reprezintă vocea a peste 10.000 de familii în care cel puțin un membru are autism.
În România trăiesc aproximativ 45 000 de persoane cu autism. 1 copil din 36 are o tulburare de spectru (TSA), dar anual sunt diagnosticați 2000 de copii (conform datelor INS). Sub 1% dintre adulții cu autism cu diagnostic din România au un job. Pentru că nu au mijloacele să devină autonomi, aceștia sunt predispuși la depresie și anxietate, ceea ce le scade calitatea vieții. Este un efect în lanț, deoarece statisticile arată că în România 1 copil cu autism din 4 nu merge la școală sau grădiniță deși au vârsta potrivită. Pentru că nu beneficiază de servicii sociale și medicale adaptate, aceștia mor cu 16 ani mai tineri decât persoanele tipice.
La Târgoviște se va desfășura sâmbătă, 30 martie 2024 , cea de a XIV-a ediție a Marșului pentru Viață, sub genericul „Construim împreună pentru viață”.
Organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România, filiala Dâmbovița și Asociația ”Studenți pentru Viață”, cu sprijinul Arhiepiscopiei Târgoviștei, marșul va debuta la ora 11.00, pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane. Apoi, participanții, cei peste 1.500 de tineri, elevi din Târgoviște, studenți ai Universității „Valahia” din Târgoviște și membri ai comitetelor de tineret parohiale, alături de preoții lor, dar și diverși credincioși, vor merge în procesiune prin centrul istoric al orașului. Evenimentul se va încheia în fața Catedralei cu un moment de rugăciune.
MARȘUL PENTRU VIAȚĂ este cel mai mare eveniment pro-viață organizat în România încă din anul 2008.
An de an, numărul participanților și al localităților în care s-au organizat activități pro-viață în luna martie a crescut din ce în ce mai mult. Începând cu anul 2013, Marșul pentru viață a avut o temă inspirată din realitatea anului respectiv.
În 2024, tema este „Construim împreună pentru viață!”
Iată care este viziunea organizatorilor acestui eveniment la nivel national:
„Știm că numai prin conlucrare și colaborare putem avea impact solid în societate. Nu milităm pentru interzicerea legală a avortului. În schimb, încurajăm respectarea acestui drept fundamental: aducerea pe lume a fiecărei fiinţe umane, a persoanei care se zămisleşte într-o altă persoană, oferind sprijin femeii însărcinate, potenţial aflată într-o situaţie fragilă şi dificilă. Respectul față de viață, în orice stadiu, este esența dezvoltării armonioase a societății umane.”
Miercuri, 20 martie 2024, între orele 10:00-14:00, reprezentantul instituţiei Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Ploieşti va fi prezent în municipiul Târgovişte, pentru a acorda audiențe cetățenilor din județul Dâmboviţa şi pentru a primi petitii.
Activitatea se va desfăşura la sediul CJD, situat în municipiul Târgovişte, Piaţa Tricolorului, nr. 1, în spațiul pus la dispoziție în acest scop.
Cetățenii pot solicita sprijinul Avocatului Poporului în mod gratuit, fără perceperea de taxe.
Pentru operativitate, se recomandă persoanelor interesate ca la momentul acordării audienței să prezinte o cerere din care să rezulte pe scurt problemele cu care se confruntă, precum şi documente justificative, în copie.
Relații suplimentare se pot obține la numărul de telefon al Biroului Teritorial Ploiesti al instituției Avocatul Poporului 0244-593 227.
Totodată, cetățenii care doresc să se adreseze instituției Avocatul Poporului Biroului Teritorial Ploieşti pot transmite cererile şi prin poştă, pe adresa biroului din municipiul Ploieşti, B-dul Republicii nr. 2-4, intrarea H, etajul I, camera 155, județul Prahova sau prin e-mail pe adresa avpprahova@avp.ro. Programul de audiențe la sediu şi de dispecerat este următorul: luni-miercuri în intervalul orar 10.00-14.00, marţi şi joi în intervalul orar 12.00-16.00.
Primăria Municipiului Târgoviște informează că termenul limită până la care se pot plăti taxele și impozitele locale, aferente semestrului I al anului fiscal 2024, fără majorări de întârziere, este duminică, 31 martie 2024.
Contribuabilii care își achită obligațiile aferente întregului an, până la data menționată, beneficiază de o bonificație de 10% din cuantumul total al taxelor și impozitelor pe terenuri, clădiri, autovehicule și/sau taxa de habitat.
Având în vedere că data de 31 martie este zi nelucrătoare, contribuabilii vor putea să plătească taxele și impozitele locale cu bonificație, inclusiv luni, 1 aprilie, conform legii.
Potrivit legislației în vigoare, contribuabilii care nu-și achită obligațiile fiscale până la 31 martie 2024 vor suporta majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență.
Impozitele și taxele locale se pot achita la ghișeele instituției în numerar sau cu cardul bancar, prin ordin de plată, mandat poștal sau prin internet la adresa www.ghiseul.ro.
Programul de încasări la ghișeele Serviciului de Impozite și Taxe Locale din str. Poet Grigore Alexandrescu, Bl. E4, parter este:
– luni, miercuri, joi și vineri: 08:00 – 16:30
– marți: 08:00 – 18:30
În cursul anului 2023, polițiștii Biroului pentru Imigrări al Județului Dâmbovița au asigurat managementul șederii și rezidenței în România pentru 1.314 persoane , dintre care 1.225 din state terțe și 89 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistați 55 de străini în situații ilegale și emise 35 de decizii de returnare, iar 10 cetățeni străini au fost îndepărtati sub escortă. De asemenea, au fost emise 1.694 de avize de muncă pentru lucrători permanenți. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 286 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 214100 de lei.
Activitatea polițiștilor din cadrul Biroului pentru Imigrări al județului Dâmbovița s-a desfășurat pe parcursul anului 2023 în conformitate cu atribuțiile conferite de legislația în vigoare pe linie de migrație .
Astfel, în ceea ce privește șederea/rezidența pe teritoriul României, în anul 2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Dâmbovița au asigurat managementul șederii pentru 1.314 persoane, dintre care 1.225 din state terțe, cei mai mulți din Pakistan, Sri Lanka și Nepal și 89 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia și Spania.
Principalele scopuri pentru care străini și-au stabilit reședința pe teritoriul României sunt cele referitoare la angajarea în muncă și prestarea de activități lucrative la diferiți agenti economici de pe raza judetului, apoi urmând cele conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetățenilor români, UE sau SEE), studii sau stabilire permanentă pe teritoriul țării noastre.
Cu privire la admisia în România, în perioada de referință au fost primite 30 deinvitații, depuse majoritatea pentru cetățeni străini din Liban, Palestina și Iordania.
De asemenea, ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 1.165 de permise de ședere pentru ședere temporară și 13 permise de ședere pe termen lung. Au fost eliberate 71 de certificate de înregistrare și 18 cărți de rezidență permanentă.
În aceiași perioadă, au fost înregistrate 2.683 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 1.694 de avize pentru lucrători permanenți, majoritatea pentru străini provenind din Pakistan, Sri Lanka și Nepal.
Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu în urma cărora au fost depistați 55 de străini în situații ilegale.
Pentru străinii aflați în situații ilegale sau care nu mai întruneau condițiile prevăzute de lege pentru acordarea/prelungirea dreptului de ședere, au fost emise 35 de decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligația de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, 10 fiind îndepărtati sub escortă. Pentru 25 de persoane a fost aplicată măsura de nepermiterea intrării în țară pentru perioade cuprinse între 6 luni și 5 ani.
Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 286 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 214.100 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România republicată, sau a O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.
Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.
BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI DÂMBOVIŢA
Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmbovița informează persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă că, în luna februarie 2024 sunt prognozate spre a fi deschise 9 cursuri de formare profesională, după cum urmează:
– lucrător în comerț, referent resurse umane, contabil, ajutor bucătar, femeie de serviciu, îngrijitor spații verzi, ospătar, montator instalații solare și manichiurist.
Persoanele înscrise în baza de date a AJOFM Dâmbovița pot beneficia în mod gratuit de servicii de formare profesională, respectiv de:
– pregătire teoretică şi practică pe toată durata cursului;
– rechizite şi materiale de instruire, manuale;
– echipament de protecţie pe timpul instruirii practice, dacă este cazul;
– abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire sau de decontarea cheltuielilor de transport;
– consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventării cursului, dacă este cazul.
Alte informații suplimentare, se pot obține accesând site-ul www.anofm.ro – ajofm dambovita – secțiunea Persoane fizice / Formare profesională, on – line: e-mail – ajofm.db@anofm.gov.ro sau la telefon: 0732100376 – d-l Sorin Bădoiu.
Anul acesta, Instituția Prefectului este partenerul Fundației ”Salvați Copiii”, în cadrul proiectului ”Cutia bebelușului – program de informare și îngrijire a gravidei vulnerabile și a copilului”.
Acest proiect se derulează în 16 județe din România, Dâmbovița fiind parte a acestui demers.
Trusoul bebelușului conține 40 de produse de bază necesare acestuia în primul an de viață.
La nivelul județului Dâmbovița, 250 de gravide vulnerabile vor primi din partea fundației ”Salvați Copiii” trusoul bebelușului și vor beneficia de acțiuni de informare referitoare la sarcină și îngrijirea pruncului.
Până în acest moment, au fost distribuite 121 de pachete, după cum urmează: 16 în Mănești, 20 în Gura Ocniței, 5 în Moroeni și 80 în Târgoviște.
80 de cadre medicale din 16 județe au fost cooptate în program şi vor lucra îndeaproape cu mamele și familiile pentru a le oferi informații și sprijin în perioada postnatală și pentru a oferi cursuri de îngrijire a bebelușilor și consiliere în alăptare.
Persoanele cu dizabilităţi vor primi carduri electronice de carburant pentru transport, cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cu carburant fiind în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pentru cele cu handicap accentuat, a scris, vineri, pe Facebook, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
”Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant se adaugă celorlalte metode alternative. Persoanele care nu deţin autoturisme pot opta pentru biletele de transport interurban cu trenul sau autocarul”, a notat Vasilcoiu.
Prevederile se regăsesc în Hotărârea de Guvern adoptată joi.
”Opţiunea pentru una dintre variante se face prin cerere scrisă, depusă electronic sau la registratura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), de către persoana cu dizabilitate sau de oricare din următoarele persoane: reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoţitorul, părintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat, în baza unei măsuri de protecţie socială”, arată hotărârea.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița informează agenții economici care au încheiat convenții în vederea subvenționării locurilor de muncă pentru tineri, persoane cu vârsta peste 45 de ani, persoane cu handicap, unici susținători a famiilor monoparentale sau șomeri de lungă durată, că în luna ianuarie 2024, au fost efectuate toate plățile restante din anul 2023.
Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, tineri cu vârsta până în 30 de ani, persoane cu handicap, unici susținători ai famiilor monoparentale sau șomeri de lungă durată primesc lunar, de la data încheierii convenţiei, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă(Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările si completările ulterioare).
Până la începutul lunii iunie 2024, vor fi puse în plată toate solicitările angajatorilor înregistrate în anul 2023, respectiv 1367 de convenții pentru 1931 de șomeri, acest lucru însemnând un efort financiar de peste 28.845.000 lei.
Potrivit programului stabilit de către ANOFM, AJOFM Dâmbovița va continua apoi cu cererile agenților economici depuse în acest an.
Până la data de 18.01.2024 au fost deja depuse 42 de cereri.
Copyright © 2024 informatiata - All Rights Reserved.
Powered by GoDaddy